Cerrah'ın karnesi zayıf dolu

Celalettin Cerrah'ın, İstanbul Emniyet Müdürü olduğu 2003 yılından bu yana kentte çok sayıda kanlı terör olayı meydana geldi. Terör olayları öncesinde istihbaratta yetersiz kalan ve yaşanan olaylar sonrası ilk tepkileriyle dikkat çeken Cerrah, son olarak da Bostancı'daki hücre evi baskınında gerekli güvenlik önlemlerini almayarak eleştirilerin hedefi haline geldi. Cerrah'ın kafası kesilerek öldürülen Münevver Karabulut'un ailesine yönelik, "Kızlarına sahip çıksalardı"sözleri de hâlâ tartışılıyor.

Yayınlanma: 12.06.2009 - 08:35
Abone Ol google-news

Celalettin Cerrah İstanbul Emniyet Müdürlüğü görevine geldikten kısa bir süre sonra İstanbul, İngiliz Konsolosluğu ve HSBCye yapılan bombalı saldırılarla sarsıldı. Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, 19 Ocak 2007de suikast sonucu katledildi. Olayda ihmali bulunduğu öne sürülen Cerrah hakkında soruşturma izni çıkmadı. Cerrah, son 2 yıldır işçilerin 1 Mayısı Taksimde kutlama girişimlerini de polisin orantısız güç kullanarak engellemesi nedeniyle dikkat çekti. Cerrahın göreve başladığı günden bu yana İstanbulda meydana gelen olaylardan bazıları şöyle: 

El Kaide kana buladı

İstanbulda 2003 yılının kasım ayında Neve Şalom ile Beth İsrael Sinagogu, HSBC Bankası ve İngiliz Konsolosluğuna saldırıda bulunuldu. Saldırılarda 47 kişi öldü, 753 kişi de yaralandı. Cerrah olayı duyduğunda, milli maç için Letonyadaydı. Hemen dönmek yerine maçı izleyip öyle dönmeyi tercih etti. Döndüğünde ise eylemi planlayanların yakalanamaması üzerine suçu basına attı. 

Cumhuriyet gazetesi 3 kez bombalandı

Yine Celalettin Cerrah döneminde Cumhuriyet gazetesi üç kez bombalandı. Bombalardan yalnızca biri patladı. Olaylarda yaralanan olmamıştı.

17 Nisan 2006 tarihinde Bakırköyde İstanbul Caddesinde bir mağazının önünde patlayan bomba nedeniyle 2si ağır 31 kişi yaralandı. 9 Şubat 2006 tarihinde ise Bayrampaşa Çevik Kuvvet Müdürlüğü yakınlarında meydana gelen patlamada bir kişi hayatını kaybetmiş, 17 kişi de yaralanmıştı.

9 Mart 2004 tarihinde mason localarına Kartalda silahlı ve bombalı saldırı düzenlendi. Allahu Ekber sloganlarıyla saldırıda bulunan terörist olay yerinde ölürken 6 kişi yaralandı. Fatih Kocamustafapaşada 31 Mart 2006 tarihinde çöp koyteynırına bırakılan bombanın patlaması üzerine 1 kişi hayatını kaybetti. 11 kişi ise yaralandı.  

Hrant Dink suikastı

2007 yılının Ocak ayında Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dinke Şişlide suikast düzenlendi. Hrant Dink, olay yerinde hayatını kaybetti. Zanlıların yargılanması ise hâlâ devam ediyor. Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah hakkında açılan soruşturma isteği reddedildi.

İstinyedeki ABD Konsolosluğunda 9 Temmuz 2008de meydana gelen saldırıda 3 polis hayatını kaybetti. 3 terörist ise öldürüldü. Olayın yankıları ise hâlâ sürüyor.

27 Temmuz 2008’de meydana gelen Güngörendeki patlamada 18 kişi hayatını kaybederken 115 kişi yaralandı. Peş peşe patlayan bombaların zanlıları olduğu iddia edilen 3 kişi gözaltına alındı. İlk bombadan sonra güvenlik bandını çekmeyen İstanbul polisi ikinci patlama sonrasında onlarca insanın yaşamını yitirmesine neden oldu.  

1 Mayıs’ta kenti karıştırdı

Cerrah döneminde İstanbulda 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamaları nedeniyle kentte tam anlamıylakaos yaşandı. İşçilere karşı orantısız güç kullanan polis ekipleri yüzlerce kişiyi gözaltına aldı. DİSK, TMMOB, ÖDP binalarına gaz bombalarıyla saldırıldı. Gazetecilerin de polis darbeleriyle yaralandığı gösterileri Cerrah, Taksimdeki kriz merkezinden yönetiyordu.  

Birçok gaf yaptı

Cerrah’ın unutulmaz sözleri

İstanbulda 20 Kasım 2003teki bombalama olaylarından sonra, gazetecileri sorumsuz yayın yapmakla suçladı ve Basın, failleri deklare etti. Eğer sorumsuzluk olmasaydı, şu anda bu şehitlerimiz burada yatmıyordu, şehit vermeyecektik, 27 kişi ölmeyecektidedi.

4 Nisan 2006da fuhuşa yönelik Barbieoperasyonunda gözaltına alınanların deşifre edilmesi eleştirilince Polisimiz namuslu kişileri afişe etmezdedi. Kadınlar iddianamedemağdurolarak geçti.

30 Ağustos Zafer Bayramı töreninde Lübnana asker gönderilmesini protesto eden dört üniversiteli linç edilmek istendi. Cerrah linç girişimi için Vatandaşlar haklı olarak tepki göstermişler. Güzel bir tepkidedi.

Cerrah, bir söyleşisinde, Eşim de kızlarım da iyi silah kullanır. İlkokuldan beri ateş etmeyi öğretirim çocuklarıma. Ateş etmek rahatlatır insanı. Patlayan tabanca sesi huzur bizim gibilere. Stresini alırdedi.

Cerrah, Hrant Dink suikastından sonra da şöyle konuştu: Cinayetin herhangi bir siyasi boyutu ve örgüt bağlantısı yok. Zanlı, milliyetçi duygularla cinayeti işlemiş. Arkadaşı Yasin Hayalle de bu konuda görüşmede bulunmuş.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler