31 yıl sonra Taksim'e ulaşıldı

İstanbul'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü çatışmayla başladı. Pangaltı'nda başlayan olaylar Şişli ve Taksim'e yayıldı. Ara sokaklarda da olaylar çıktı. Polis göstericileri basınçlı su sıkarak ve biber gazı atarak dağıttı. Taksim'e doğru yürüyüşe geçen DİSK kortejine Harbiye'de polis müdahalesi gecikmedi. Kortej zor da olsa Taksim'e ulaştı.

Yayınlanma: 01.05.2009 - 05:22
Abone Ol google-news

Türk-İş, Hak-İş ile DİSK ve KESK'in öncülüğündeki sendikalarla, sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerin ayrı ayrı gerçekleştireceği anma ve kutlama etkinlikleri kapsamında Taksim Meydanı'nda güvenlik önlemleri en üst düzeye çıkartıldı.

 

DİSK Taksim'e yürüdü

DİSK Genel Merkezi'nde toplanan konfederasyon üyeleri Pangaltı'na Taksim'e doğru sabah saatlerinde yürüyüşe geçti. DİSK kortejinde Süleyman Çelebi'nin yanı sıra KESK Genel Başkanı Sami Evren, Türk Tabipleri Birliği Merkez Komitesi Başkanı Gençay Gürsoy ve CHP'li Gürsel Tekin de yer aldı.

Taksim'e doğru yürüyüşe geçen DİSK kortejine Harbiye'de polis müdahale etti. Gruba polis sık sık biber gazı ve basınçlı su kullanarak müdehale etti. Yaklaşık 3 bin kişi ile Taksim'e yürüyüş yapan DİSK ve KESK üyeleri, polisin diğer grupların katılmasına izin vermemesi nedeniyle yürüyüşüne Osmanbey'de ara verdi.

 

Emekçiler Taksim'de

Polis tarafından makul olduğuna karar verilen 5 bine yakın çalışan, KESK ve DİSK'in ana korteji eşliğinde Osmanbey'den Taksim Cumhuriyet Anıtı'nın önüne geldi. 1977 yılından beri 32 yıl sonra ilk defa bu kadar büyük bir gösterici grup Taksim'de.

Polis ve sendika temsilcileri arasında yapılan "pazarlıklar" sonrasında DİSK ve KESK'in yanı sıra CHP heyeti ve birçok küçük grubun bulunduğu 5 bine yakın emekçi Taksim Cumhuriyet Anıtı'nın önüne geldi. "Yaşasın 1 Mayıs",  "1 Mayıs'ta 1 Mayıs alanındayız", "İste Taksim işte 1 Mayıs" sloganları atıldı. Yürüyüşün tamamlanmasının ardından sendika temsilcileri konuşma yaptıktan sonra "1977 şehitleri" için saygı duruşunda bulunuldu ve anıta çelenk bırakıldı.

Taksim Meydanı'nda yapılan açıklama ve anmaların ardından tören tertip komitesi tarafından törenin bittiği anonsu yapıldı ve bu anonsla birlikte alandakiler dağılmaya başladı. Cumhuriyet Anıtı önünde dağılmayan gruplar da polisin alana gelmesiyle ayrıldı.

 

Göstericilerle cami cemaati çatıştı! 

Harbiye'de eylemciler ve vatandaşla çatıştı. Cuma namazı kılan bir cemaat, atılan gaz bombasından etkilenip cami dışına çıkıp göstericilerle birbirine girdi. Taşlı sopada kavgaya polis müdahale etti.

Bu arada, İstiklal Caddesi'ne girişlerine izin verilmeyen bazı gruplar, Sıraselviler Caddesi'nde taşkınlık çıkardı. Bu gruba, polis ekipleri, tazyikli su ve biber gazı kullanarak müdahale etti.

Cadde üzerindeki Bakraç Sokağa giren bir grup gösterici de inşaat halindeki bir binayı taşladı. Bu sırada inşaat sahibi olduğu belirtilen 2 kişi de göstericilere karşılık verdi.
Göstericiler arka sokaklara doğru kaçarken, caddenin sonunda güvenlik güçlerince barikat oluşturuldu. Burada yapılan kontrollerde 4 gösterici gözaltına alındı.

 

Pangaltı'da olaylar

Pangaaltı'nda da çok sayıda polis konuşlandırıldı. Polis, Pangaltı'da göstericilere basınçlı su sıkarak müdahale etti. Polis müdahalesinden kaçan göstericiler ara sokaklara dağılıp tekrar ana caddeye ulaşmaya çalıştı.

Arasokaklardan Taksim'e yürümekte ısrar eden bir gruba, polis yeniden müdahale etti.
Halaskargazi Caddesi'nden yürümek isteyen gruba polis panzerlerden su sıktı. Yaklaşık 200 kişilik grup da polise taş atarak karşılık verdi. Bunun üzerine polis, gaz bombası kullandı. Gruptan bazı kişilerin molotofkokteyli kullandıkları da gözlendi.

Polis, bu grubu Mecidiyeköy Ortaklar Caddesi'ne kadar takip ederek, ara sokaklara dağılmalarını sağladı. Gösterilerde 21 kişi gözaltına alındı. Mecidiyeköy, Taksim ve Şişli'de de polisin müdahalesi gecikmedi.

 

Taksim'de çatışma

Halaskargazi Caddesi'nden Taksim'e yürümek isteyen bir gruba polis izin vermedi.
Cadde üzerinde slogan atarak toplanan yaklaşık 500 kişilik bir grup, Taksim Meydanı'na yürüme teşebbüsünde bulundu.

Çevik kuvvet ekipleri, gruba tazyikli su sıkarak müdahale etti. Ara sokaklara kaçan gruptakiler, polise taş atarak karşılık verdi. Polis ile göstericiler arasındaki kovalamaca ara sokaklarda bir süre devam etti.

Taksim Meydanı ile Şişli bölgesi, bir polis helikopteri tarafından havadan kontrol ediliyor.
Bu arada, Halaskargazi Caddesi üzerindeki dükkanların kapalı olduğu gözlendi.
Öte yandan, Pangaaltı'ndan Taksim Meydanı'na yürümek isteyen küçük bir grup da, polisin panzerle su sıkması üzerine dağıldı.

 İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı polisler, Cihangir ve Kurtuluş'ta yüzleri maskeli gruplara müdahale etti. Cihangir Firuzağa Camisi civarında toplanan yüzleri maskeyle kapalı bir grup, buradaki bir banka şubesi ile bazı marketlerin camlarına taşlarla saldırdı.

Çevrede güvenlik önlemi alan polis ekipleri de taşlarla saldıran gruba göz yaşartıcı gaz kullanarak müdahale etti. Gruplar, ara sokaklara dalarak kaçmaya çalıştı.

Bu arada, Kurtuluş'ta da yürüyüş yapmak isteyen yaklaşık 500 kişilik gruba, polis biber gazı ve tazyikli su ile müdahalede bulundu.

Polisten kaçan gruptakiler, bir markete molotofkokteylli saldırıda bulundu, çevrede duran bazı otomobillere de zarar verdi.

 

108 kişi emniyette

Beyoğlu, Taksim Meydanı ve Tarlabaşı Bulvarı'nda 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü bahane ederek yasa dışı gösterilere katıldıkları iddiasıyla gözaltına alınan 36'sı kadın 108 kişi emniyete getirildi.

Bu kişiler daha sonra otobüslerle Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne getirildi. Gözaltına alınanların, kimlik tespitlerinin ardından sağlık kontrolünden geçirildikleri öğrenildi.

 

Alınan önlemler

Türk-İş, Hak-İş ile DİSK ve KESK'in öncülüğündeki sendikalarla, sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerin ayrı ayrı gerçekleştireceği anma ve kutlama etkinlikleri kapsamında Taksim Meydanı'nda güvenlik önlemleri en üst düzeye çıkartıldı.

Meydan gece saat 03.00'ten itibaren araç girişlerine kapatılırken, yaya girişlerine üst araması ve kimlik kontrollerinin ardından izin veriliyor. Taksim Meydanı'nda panzerler eşliğinde çok sayıda polis konuşlandırıldı. Bazı askeri birliklerin de Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi içerisinde konuşlandığı gözlendi.

Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, sabah saatlerinde genel merkeze gelerek, buradaki yetkililere Taksim Meydanı'na makul sayıda girişe izin verileceği yönünde hatırlatma yaptı.

DİSK ve KESK'e mensup, yaklaşık 3 bin kişilik grup ile Taksim'e doğru yürürken, Taksim'deki güvenlik önlemleri de üst düzeye çıkarıldı.

İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah Taksim Meydanı'nda alınan güvenlik önemlerini bizzat denetliyor. Taksim Cumhuriyet Anıtı'nın karşısındaki Hill Oteli'nin en üst katında da emniyet güçlerinin olduğu görüldü.

Taksim Gezi Parkı'nda, çeşitli medya kuruluşlarına ait yaklaşık 20 canlı yayın aracı görev yaparken, bu araçların yanında konuşlanan İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne ait MOBESE aracından da Taksim alanı ve çevresi izleniyor.

Haberin fotoğrafları için: http://www.cumhuriyet.com.tr/?im=galeri&kid=229&sn=1#sd


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler