Bakanlıklarda devir teslim

Maliye, Dışişleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar ile Sanayi ve Ticaret bakanlıklarında devir teslim töreni yapıldı. Kemal Unakıtan Maliye Bakanlığı görevini Mehmet Şimşek'e; Ali Babacan Dışişleri Bakanlığı görevini Ahmet Davutoğlu'na; Zafer Çağlayan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı görevini Nihat Ergün'e; Hilmi Güler, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı görevini Taner Yıldız'a devretti.

Yayınlanma: 02.05.2009 - 11:59
Abone Ol google-news

Dışişleri Bakanlığı'nda devir-teslim töreni yapıldı. Bakanığı Devlet Bakanlığı'na atanan Ali Babacan'dan alan Ahmet Davutoğlu, bakanlık görevinin kendisi için büyük bir onur olduğunu belirterek, "Hem de ülkeme bir borç edası için yeni bir imkan sunmaktır. Hepimiz aslında bu ülkeye, bu millete bu köklü devlet geleneğine bir borç edasıyla meşguluz" dedi.

Son dönemde Türk dış politikasının dünyada yaşanan gelişmeler nedeniyle çok ciddi bir değişim yaşadığını belirten Davutoğlu, Dışişleri Bakanlığı'nın yoğun bir çabayla buna ayak uydurmaya çalıştığını bildirdi. Davutoğlu, "En önemli değişim kriz odaklı bir yaklaşımdan vizyon odaklı bir yaklaşıma geçmektir. Arık bir Türk vizyonu vardır, Ortadoğu, Kafkasya, Avrupa Birliği, Avrupa konularında bir Türk vizyonu vardır. Sadece krizlere tepki veren bir ülke değil, krizleri olmadan fark edebilen, etkin bir şekilde müdahale edebilen, etrafında düzen kurucu bir ülkedir Türkiye" dedi.

Ali Babacan döneminde başarılı çalışmalar yapıldığını, bunlardan birinin diplomasinin şahikalarına örnek oluşturan BM Güvenlik Konseyi'ne üye seçilme olduğunu belirten Ahmet Davutoğlu, vizyonlarının üç ayağını sürdüreceklerini bildirdi. Davutoğlu, "Ülkemiz özgürlük güvenlik dengesinin sağlandığı müreffeh bir ülke olarak dünya ülkeleri sıralamasında hak ettiği yere gelecektir. Türk devlet Dışişleri camiamızda bu sürekliliğin en omurga unsurlarındandır, Avrupa Birliği NATO, bu özgürlük güvenlik dengesinin en önemli ayaklarıdır" dedi.

 

Maliye Bakanlığı'nda devir teslim

Maliye Bakanlığı görevini, Mehmet Şimşek’e devreden Kemal Unakıtan da devir teslim töreninde yaptığı konuşma  "6,5 yılda bu vatana hizmet ettik. İyi şeyler de yaptığımıza inanıyorum" dedi.

Unakıtan şunları söyledi: "Devir teslim töreni yaptık. Ben bu kadar zaman içerisinde önce bürokrat arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. 6,5 yılda bu vatana hizmet ettik. İyi şeyler de yaptığımıza inanıyorum. Bundan sonra da hep bu memleketimizin hizmetinde olacağız. Bu her Türk vatandaşı gibi bizim de en ideal düşüncemiz. Maliye Bakanlığı geleneği olan bir bakanlıktır. Şimdi de başarılı bir arkadaşımız bakanlığı devralıyor. Bu bir bayrak yarışıdır. Bayrağı daha da yukarıya taşıyacağına inanıyorum. Kendisi dünya uygulamalarını da, maliyeyi de bilen bir arkadaşımızdır. Kendisine başarılar diliyorum, Allah’a emanet ediyorum."

Unakıtan'ın ardından söz alan yeni Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise şunları söyledi:

"Bugün Maliye Bakanlığı görevini çok değerli Bakanımdan büyük bir onur ve sorumluluk duygusuyla alıyorum. Maliye Bakanlığı köklü geleneği, önemli sorumlulukları ile kilit role sahip bir kurumumuzdur. Türkiye’nin en güçlü reformları yaşadığı 2002’den bu yana Maliye Bakanlığı da çok önemli reformlara imza atmıştır. 2002 sonrasında ekonomideki ciddi sorunlar azaltılmıştır."

 

Sanayi Bakanı Ergün: Yenilenme yeni bir ruh getirecektir

Zafer Çağlayan, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı görevini Nihat Ergün'e devretti. Devir Teslim töreninde konuşan Çağlayan, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın büyüklüğünü bakanlığa geldikten sonra öğrendiğini belirterek, birimleri ve görev tanımları ile vermiş olduğu faaliyetler açısından Türkiye'nin en önemli bakanlıklarından birisi olduğunu söyledi.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın bütçesinin diğer bakanlıklara göre narin ve zayıf olduğunu belirten Çağlayan, Başbakan Erdoğan'ın talimatı ile bakanlığın bu yıl bütçesinin 600 milyon TL'nin üzerine ulaştığını söyledi. 20 ay sürecince Sanayi ve Ticaret Bakanı olarak görev yaptığını anlatan Çağlayan, "Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nda 20 ay süreyle görev yapmak benim hayatımda onurlu, şerefli hayatım boyunca unutmayacağım çocuklarıma miras bırakabileceğim bir görevdi. Bu görevi yaparken zaman zaman çalışan arkadaşlarımı kırmış olabilirim. Bunların hiçbirinde kişisel hiçbir davam olmamıştır. Bütün mesele bakanlığımızın faaliyetlerini en iyi şekilde yapmasıydı. 20 aylık süre içerisinde cumhuriyet tarihinde yapılmayan işleri beraber yaptık" dedi. Çağlayan Girişimci Bilgi Sistemi ve Sanayi Envanteri çalışmalarının da çok önemli çalışmalar olduğunun altını çizdi. Bakanlık çalışanlarından da helallik isteyerek kendisinin hakkını herkese helal ettiğini belirten Çağlayan, Başbakan Erdoğan'ın kendisini Dış Ticaretten Sorumlu Bakan olarak görevlendirmesinden dolayı da teşekkür etti.
 

Ergün: Değişim zarurettir

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ise Zafer Çağlayan'ın sanayi ve ticaret konusundaki heyecanını her zaman takip ettiğini ve bakanlığı döneminde de Çağlayan'ın tecrübesinden faydalanacağını söyledi. Ergün, kabinede yapılan revizyonla ilgili olarak ise, "Değişim bir zarurettir. Kendi başına bir ihtiyaçtır. Başarılardan başarısızlıklardan bağımsız bir şeydir. Bazen en başarılı insanların bile değişmesi icap eder hem de en başarılı oldukları lazım. Hiçbir yerin bir kişiye bağlı olmadığını kurumların var olmadığını göstermek açısından buna ihtiyaç vardır. Kurumlar tek bir kişiye bağlı olurlarsa ömür boyu o kişinin orda kalması gerekir. Yenilenme yeni bir ruh getirecektir. Bu ruhu bu dönemde yeni kabine revizyonu ile gerçekleştirmiş olacaktır" diye konuştu. Konuşmaların ardından iki bakan devir teslim törenini gerçekleştirdi.

 

"Nöbet değişimi"

Hilmi Güler, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı görevini Taner Yıldız'a devretti.
Makamda gerçekleştirilen devir teslimin ardından Taner Yıldız ile birlikte gazetecilere açıklama yapan Hilmi Güler, güzel bir devlet geleneğini burada sürdürdüklerini belirterek, bunun bir nöbet değişimi ve bayrak yarışı olduğunu söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığında 6,5 yıldır sürdürdüğü hizmeti dostu olarak nitelendirdiği Taner Yıldız'a devrettiği için mutlu olduğunu ifade eden Güler, ''Konuyu bilen bir arkadaşa devretmenin ayrı bir mutluluğu, ayrı bir zevki var. Hükümetimizin enerji sahasında yaptığı çalışmaları burada bir törenle birbirimize devrediyoruz. Bu da devletimizin güzel bir geleneği. Hayırlı olsun'' dedi.

Taner Yıldız da Güler'in, 6,5 yıl içinde enerji sektörü için çok gayret gösterdiğini belirterek, ''İyi bir niyet ve tabiri caizse yakıcı bir gayretle uğraştılar. Ellerine kollarına sağlık diliyorum ve bundan sonraki yaşamında başarılar diliyorum'' diye konuştu.

Önümüzdeki süreçte Hilmi Güler ile zaman zaman bir araya geleceklerini ve sektörün bazı meselelerini değerlendireceklerini anlatan Yıldız, şöyle konuştu:
''Karar mekanizmasında hep beraber olacağız. Çünkü enerji sektöründe artık bırakın aynı parti içinde bulunmayı hükümetlerden hükümetlere değişen politikalar yerine artık uluslararası geldiğimiz ortam, durum öyle bir nezaketi gerektiriyor. Artık enerji sektörünün de devlet politikası haline gelen ciddi kararlı mekanizmalarI oluşmuş olacak. Bu açıdan vermiş olduğu hizmetlerden dolayı sayın bakanımıza teşekkür ediyorum.''

Güler, bir gazetecinin, ''Bundan sonra ne yapmayı düşünüyorsunuz?'' şeklindeki sorusu üzerine, devlete ve millete hizmet etmeye devam edeceğini söyledi.
 

Sektöre mesaj

Sektörle ilgili çalışmalarda ihtiyaç duyulduğunda yardımcı olacağını belirten Güler, ''Bu bizim boynumuzun borcu. Zaten Taner Beyle biz beraber çalıştık. Bu birlikteliği sürdüreceğiz. Bu da sektöre mesajımız olsun. Bir bütünlük içinde hiç bir kesintiye uğramadan çalışmaları sürdüreceğiz. İhtiyaç duyulacağını da zannetmiyorum çünkü bakanımız gayet birikimli'' dedi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler