Dünyada Geçen Hafta

Dünyada geçen hafta, domuz gribi salgını gündemden düşmedi. Kıtalar arası dolaşan, insandan insana bulaşan virüs nedeniyle dünya diken üstünde. İşte geçen hafta dünyada meydana gelen belli başlı olaylar...

Yayınlanma: 03.05.2009 - 07:05
Abone Ol google-news



Dünyada domuz gribi paniği

Meksika'da başlayıp dünyanın birçok ülkesine yayılan H1N1 virüsünün görüldüğü ülke ve hasta sayısı artmaya devam ediyor; dünya alarmda. Virüs, Amerika kıtasının ardından Avrupa, Ortadoğu ve Asya'ya da sıçradı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 17 kişinin ölümüne neden olan H1N1 virüsünün 15 ülkede tespit edildiğini, kesinleşmiş domuz gribi vakasının 365'ten 615'e çıktığını duyurdu. ABD'de yüzlerce okul tatil edildi; Beyaz Saray çalışanlarından birinde domuz gribine rastlandı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), salgın sebebiyle alarm seviyesini 5. evreye yükselttiğini açıkladı.


İsrail: Önşartsız görüşmelere hazırız

İsrail Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Avigdor Lieberman, herhangi bir ön şart ileri sürülmeksizin yapılması kaydıyla, Suriye ile barış müzakerelerine hazır olduğunu söyledi. Suriye, geçen günlerde yaptığı açıklamada, Golan Tepeleri'nden tümüyle çekilmesine bağlı olarak, yeni İsrail hükümetiyle dolaylı barış görüşmelerini yeniden başlatabileceğini bildirmişti.


Sınavı "iyi not" ile geçti

Washington Post ve ABC tarafından 21-24 Nisan tarihlerinde rastgele seçilmiş bin 72 kişi arasında geçekleştirilen “İlk 100 Gün” anketi, Başkan Obama’nın yönetiminin ilk 100 günündeki performansının halktan büyük destek aldığını ortaya koydu. Amerikalıların yüzde 69'u Obama'nın genel performansını, üçte ikisi ise, dış politika kararlarını onaylıyor. Başkanın Küba politikası da çoğunluk tarafından destekleniyor. Buna karşın halk, terör vakalarında işkencenin kabul edilip edilmeyeceği konusunda bölünmüş durumda. Amerikaların yarısı ABD’nin bazı koşullarda işkenceyi uygulamayı düşünmesi gerektiğine inanıyor. Obama, kişiliğiyle de halk arasında takdir topluyor. 

 

İzlanda'da solun zaferi

Ekonomik krizin derinden vurduğu İzlanda'da yapılan erken genel seçimleri, hâlâ ülkede iktidarı elinde bulunduran Sosyal Demokrat ve Sol-Yeşiller koalisyonu kazandı.

 

Yol haritası Ermenistan'da hükümeti dağıttı

Ermenistan'daki Taşnak Partisi, Türkiye ve Ermenistan arasındaki yol haritasına tepkisini hükümetten çekilerek gösterdi. Parti yetkilileri, "Ankara-Erivan arası ilişkilerin normalleşmesinin Erivan'ı zor durumda bırakacağını" iddia etti. 131 sandalyelik parlamentoda 16 koltuğa sahip olan Taşnak Partisi'nin bu kararı, Ermeni hükümetinin parlamentodaki konumunu etkilemedi.



İsrail, Türkiye-Suriye tatbikatından rahatsız

İsrail, Türkiye-Suriye tarafından gerçekleştirilen ortak askeri tatbikata tepki gösterdi. İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, ortak tatbikatı "rahatsız edici" bir gelişme olarak nitelemekle birlikte "İsrail ve Türkiye arasındaki stratejik ilişki, Türkiye'nin bu tatbikata katılma ihtiyacına üstün geleceğine inanıyorum" dedi.



Carla Bruni bir skandala daha konu oldu

Güzelliği, çıplak fotoğrafları, lüks tatilleri ve müzik kasetiyle gündemden düşmeyen Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkzoy'nin eşi eski manken Carla Bruni bir skandala daha konu oldu. Carla Bruni'nin çok özel fotoğraflarının çalındığı bildirildi.



"Türkiye'nin kararı ne olursa olsun..."

Brüksel'de düzenlenen bir konferansa katılan Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Türkiye-Ermenistan arasındaki sınır kapılarının açılmasına ilişkin "Azerbaycan hiçbir zaman herhangi bir ülkenin içişlerine karışmaz" dedi. Ermenistan gerekli koşulları yerine getirmediği takdirde ülkesinin herhangi bir girişimde bulunmayacağını belirten Aliyev, "Türkiye'nin kararını ne olursa olsun anlayışla karşılayacağız" ifadesini kullandı. Azeri halkı ise duruma tepkili.



Azerbaycan'da üniversite baskını

Bakü'deki Petrol Akademisi'ne düzenlenen silahlı baskında en az 12 kişi öldü. Bazı kaynakların 17 olarak duyurduğu ölenler arasında Türk bulunmuyor. Makarov tipi silahla ateş açan Azeri asıllı Gürcistan vatandaşı 29 yaşındaki Ferda Kadirov'un, yakalanacağını anlayınca intihar ettiği kaydedildi. Saldırganın üzerinde birkaç şarjör ve çok sayıda mermi ele geçirildiği bildirildi.



ABD: Ergenekon'un detayları muğlak

ABD'nin yıllık terör raporunda, Ergenekon davasında detayların muğlak olduğu ve Ergenekon'un terör örgütü niteliğine ilişkin tartışmalar olduğu belirtildi.

ABD'nin yayınladığı yıllık küresel terörizm raporunda, Washington ile Ankara arasında terör örgütü PKK'ye karşı uygulanan istihbarat paylaşımı sayesinde Kuzey Irak'ta sivil değil, terörist hedeflerin vurulduğu da belirtildi.


"Hayata Dönüş" AİHM gündeminde

"Hayata Dönüş Operasyonu" sırasında Bayrampaşa cezaevinde yatan Ali Ekber Düzova adlı mahkum, operasyonun düzenleniş biçiminin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı olduğu gerekçesiyle Ankara'yı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) şikayet etti.

Operasyondan sonra hayatını engelli olarak sürdüren davacı, dava dilekçesinde, operasyonda kullanılan silah ve gücün orantısız olduğunu, bu durumun Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin yaşama hakkını güvence altına alan maddesiyle bağdaşmadığını savundu.

AİHM, davayla ilgili olarak Ankara'dan bilgi istedi.Dava, Türk hükümetinin göndereceği savunma sonrasında ileri bir tarihte karara bağlanacak.



Obama'nın 100 gün toplantısı

ABD Başkanı Barack Obama, Beyaz Saray'da geçirdiği ilk 100 günü düzenlediği bir basın toplantısıyla değerlendirdi. Obama, 100 gün içinde atılan adımları; Irak'ta savaşı sona erdirme yönündeki plan, Afganistan ve Pakistan'da terör örgütü El Kaide takibi, Guantanamo üssünün kapatılması ve ekonomik zorluklarla küresel mücadele çerçevesinde diplomatik ortaklıkların yenilenmesi olarak sıralayarak, 'iyi bir başlangıç' yaptıklarını söyledi. Obama, nükleer silahların yayılması tehlikesi, domuz gribi salgını ve milyonlarca Amerikalının hâlâ işsiz olması konularını sayarak, daha yapılacak çok iş olduğuna işaret etti.  İlk 100 günde Obama’yı en çok şaşırtan durum problemlerin çokluğu, en zorlayan ise işlerin yavaşlığı olmuş.


Dünyada 1 Mayıs kutlamaları

1 Mayıs İşçi Bayramı Türkiye dahil 165 ülkede yürüyüş, gösteri ve çeşitli etkinliklerle kutlandı. Bu yıl 1 Mayıs kutlamalarına küresel kriz damgasını vurdu. Emekçiler, "krizin faturasını ödemeyeceğiz" pankartlarıyla küresel ekonomik krize karşı alınan önlemleri protesto etti. Almanya'nın başkenti Berlin ve Hamburg'da erken başlayan 1 Mayıs kutlamalarına şiddet karıştı. İki kentte göstericilerle polis arasında çıkan çatışmada 32 polis yaralandı, 12 kişi gözaltına alındı.

Bu yıl devrimin 50. yıldönümünü kutlayan Küba'da ise halk, yine meydanlardaydı. Efsanevi lider Fidel Castro, sağlık durumu nedeniyle son iki yıl olduğu gibi bu sene de kutlamalara katılamadı.


ABD'nin yeni terör raporu


ABD Dışişleri Bakanlığı'nca açıklanan yeni terör raporda, teröre destek veren ülkelerin başında yine İran gösterildi. Raporda İran'ın, Ortadoğu ve Afganistan'daki terörle bağlantılı faaliyetlerin planlanması ve mali yönden desteklenmesinde rol oynadığı iddia ediliyor. Raporda, El Kaide’nin de en büyük tehlikeyi oluşturmaya devam ettiği kaydedildi.


(Derleyen: Berza Şimşek)


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler