"Binlerce kişinin hayatını kurtardık"

Meksika'da ortaya çıkan ve kısa sürede dünyaya yayılan H1N1 virüsüne yakalananların sayısı 1124'e yükseldi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Meksika Cumhurbaşkanı Felipe Calderon, aldıkları önlemlerle dünyada binlerce kişinini hayatını kurtardıklarını söyledi.

Yayınlanma: 05.05.2009 - 07:09
Abone Ol google-news

Meksika Cumhurbaşkanı Felipe Calderon, ülkesinin dünyada binlerce insanın hayatını kurtardığını söyledi.

Calderon, televizyondan yayımlanan konuşmasında, ''sadece Meksika'da değil bütün dünyada binlerce insanın hayatını kurtardık'' ifadesini kullandı.

Hükümetinin tutumunu öven Calderon, dünyada virüsle mücadele konusunda Meksika'nın başı çektiğini, mücadelenin Meksika'daki hastane ve kliniklerde sürdürüldüğünü belirtti ve yeterli miktarda ilaca sahip olduklarını kaydetti.

Calderon, önlem olarak kapatılan okulların da perşembe günü açılacağını belirttiği açıklamasında, dükkanların da yarından itibaren açılabileceği müjdesini verdi.

Öte yandan, Meksika Sağlık Bakanı Jose Angel Cordova, domuz gribi hastalarının sayısını 776 olarak açıkladı.

Bakan, 2 binden fazla tahlilin incelenmesinden sonra yaptığı açıklamada, bu 776 kişinin hayatta, ölü sayısının ise 26 olduğunu kaydetti.

 

DSÖ: Vaka sayısı 1124'e çıktı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), tüm dünyada kesinleşen domuz domuz gribi vakasının 1124'e çıktığını bildirdi.

H1N1 virüsünün görüldüğü 21 ülkeden Meksika'nın 590 vakayla ilk sırada olduğu, Meksika'yı 286 kişiyle ABD'nin izlediği belirtildi.

ABD, Kanada ve İspanya'da vaka sayısının arttığına işaret eden DSÖ, virüsün görüldüğü ülkelere Portekiz'in de dahil olduğunu açıkladı.

Virüsün tespit edildiği diğer ülkeler Avusturya, İngiltere, Kanada, Çin, Kosta Rika, Kolombiya, Danimarka, El Salvador, Fransa, Almanya, İrlanda, İsrail, İtalya, Hollanda, Yeni Zelanda, Portekiz, Güney Kore, İspanya ve İsviçre olarak sıralandı.

 

Güney Kore'de kesinleşen vaka sayısı 2'ye çıktı

Güney Kore Sağlık Bakanlığı yetkilisi, 44 yaşındaki bir rahibede virüsün tespit edildiğini söyledi.

İyileşen rahibenin, hastalığı, Meksika'yı ziyaret eden bir başka rahibeden kapmış olabileceği belirtildi.

Güney Kore'de domuz gribi tespit edilen ilk kişi de iyileşerek hastaneden taburcu edilmişti.

 

İngiltere'de kesinleşen vaka sayısı 27'ye yükseldi

İngiltere'de H1N1 virüsü taşıdığı tespit edilen hasta sayısının 27'ye yükseldiği belirtilirken, bu kişilerin arasında bulunan hasta öğrenciler yüzünden kapatılan okul sayısı da beşe çıktı.

Kapatılan okullardan üçü başkent Londra, biri Devon, biri de güney Gloucestershire'da bulunuyor.

İngiltere Sağlık Bakanlığı tarafından bastırılan ve H1N1 virüsü hakkında bilgiler içeren broşürlerin bugünden itibaren ülkedeki evlere dağıtılmasına da başlanıyor.

Virüsün yayılmasının nasıl önlenebileceği gibi bilgilere yer verilen broşürde özellikle hijyen kurallarına uyularak virüsten korunmanın mümkün olabileceği vurgulanıyor.

Broşürde ayrıca bir kişinin virüse yakalanması halinde evinden çıkmaması gerektiği, bu durumda onun ilaç ve benzeri gereksinimlerini karşılayacak kişi veya kişilerin şimdiden hazırlanması, böyle bir sosyal ağın oluşturulması da tavsiye ediliyor.

Dün ortaya çıkan 9 yeni vakadan birinin Londra'nın Dulwich bölgesindeki Alleyn's adlı okulun öğrencilerinden biri olduğu, bu nedenle 1200 öğrencinin eğitim gördüğü okulun 7 gün kapatılmasına ve bütün öğretmen ve öğrencilere Tamiflu adlı ilacın kullandırılmasına karar verildiği bildirildi.

Bu arada Alleyn's lisesinin kapatılmasına yol açan öğrencinin iki kardeşinin eğitim gördükleri Battersea semtindeki bir ilkokul da önlem olarak kapatıldı.

İngiltere'de virüsü taşıyıp taşımadığının tespiti için test uygulanan 300 kişiyle ilgili sonuçlar ise bekleniyor.

 

25 Kanadalı öğrenci karantinaya alındı

Kanada'nın Montreal Üniversitesiden, Dil Değişim Programı kapsamında Çin'e giden 1 öğretim üyesi ve 25 öğrencinin, Çinli yetkililerce karantinaya alındıkları açıklandı.

Kanada Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Alain Cacchione yaptığı açıklamada, Montreal Üniversitesi öğrencilerinden bir grubun Hong Kong'un Wanchai kentindeki Metro Park Otelde, diğer grubun da Changchun'daki otelde karantinada olduklarını söyledi. Çinli yetkililerin öğrencileri "koruyucu sağlık önlemleri" kapsamında her 4 saatte bir kontrolden geçirdiklerini belirten sözcü Cacchione, "öğrencilere her türlü gıda hizmeti veriliyor. Gruplardan hiçbirinde domuz gribine rastlanmamasına rağmen, öğrencilerin sadece küçük bir bahçeye çıkmalarına izin veriliyor" dedi.

Cacchione, Kanadalı öğrencilerin ne zaman Kanada'ya getirileceği konusunda herhangi bir bilgi vermedi.

Çin, hafta sonunda bir grup Meksika vatandaşını da karantinaya almış; Meksika hükümeti dün özel bir uçakla vatandaşlarını başkent Pekin'den aldırmıştı.

 

1 vakada durum ciddi

Salgının başladığı günden bu yana ilk defa Kanada'da bir vakada durumun ciddi olduğu açıklandı. Alberta Sağlık Birimi Sözcüsü Howard May, eyaletteki hastalardan bir genç kızın sağlık durumunun, dün itibariyle hayati tehlike arz eden seviyeye çıktığını açıkladı.

Hastanın kimliğine ilişkin bilgi vermeyen sözcü, "genç kızın durumu ciddi" demekle yetindi.

Kanada Halk Sağlığı Direktörü Dr. David Buttler-Jones da, Ottawa'da düzenlediği basın toplantısında, ülke genelindeki vaka sayısının 140'a yükseldiğini açıkladı. Kanada'da her yıl ortalama 20 bin kişinin grip şikayeti ile hastanelere başvurduğunu ve bunlardan 4 ila 8 bininin grip nedeniyle öldüğünü hatırlatan Dr. David Buttler-Jones, mevsim şartlarının da grip için uygun olduğuna işaret etti.

 

DSÖ, intiyacı olan ülkelere ilaç sevkıyatına başladı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), "en çok ihtiyacı olan" 72 ülkeye grip ilacı sevkıyatına başladı.

DSÖ sözcüsü Fadela Şaib, 10 kapsüllük 2,4 milyon kutu ilacın bir kısmının sevkıyatına İsviçre'nin Cenevre ve Basel kentleri, ABD'deki Maryland ve Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki Dubai'de bulunan depolardan başlandığını belirtti.

Şaib, 2,4 milyon kutu ilacın üretici firmanın kuş gribi salgını baş gösterdiğinde DSÖ'ye 2005 ve 2006'da bağışladığı 5 milyon kutu ilaçtan tedarik edildiğini söyledi.

DSÖ, 72 ülkenin hangileri olduğunu açıklamadı, ancak aralarında Meksika'nın ve ilaç depolamanın maliyetini karşılayamayacak ülkelerin bulunduğunu bildirdi.

Meksika'da domuz gribinden 25 kişi hayatını kaybederken, 590 kişide de hastalığın virüsü tespit edilmişti. ABD'de de bir kişi hastalıktan hayatını kaybetmişti.

 

"Domuz etinin virüs taşıma riskini gösteren kanıt yok"

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) domuzlardaki domuz gribi virüsünün,şimdiye kadar domuz etine ya da et ürünlerine geçtiğinin görülmediğini bildirdi.

FAO Baş veterineri Joseph Domenech, Reuters'a yaptığı açıklamada, "domuzlardaki hiç bir grip virüsü, asla et ve et ürünlerinde tespit edilmedi" dedi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, domuz gribi salgının çıkmasından bu yana 20 kadar ülke domuz eti ve diğer et ürünlerinin ithalatını yasakladı.

Domuz gribi olarak adlandırılan H1N1 virüsü gıdalardan kaynaklanan bir virüsü olmasa da, virüsün hayvan ürünlerinden geçebileceği korkusu canlı domuz, domuz eti, büyükbaş hayvan, kümes hayvanı ürünleri ve benzeri hayvansal ürünlere yönelik kısıtlamalara yol açtı.

Domuz gribi virüsünün birçok özelliğinin ve gelişmesinin hala bilinmediğini belirten Domenech, bu nedenle domuzlarla doğrudan ilişki içinde olan insanların bulaşma riskini azaltmak için koruyucu önlemler almasında yarar olduğunu söyledi.

Domenech "kuş gribinin aksine bu virüs insanlara kolayca bulaşmıyor ve hem insanlarda hem de hayvanlarda hastalığa neden olma potansiyeli çok düşük" dedi.

 

Birçok ülke ABD'den domuz, domuz eti ve ürünleri ithalatına yasak getirdi

Uluslararası kuruluşların, domuz eti tüketilmesinin H1N1 virüsünün yayılması açısından herhangi bir risk taşımadığını açıklamasına karşın birçok ülke, ABD'den domuz gribi rapor edilen yerlerden domuz, domuz eti ve ürünleri ithalatına yasak getirdi.

ABD'den domuz ve domuz eti ithalatını yasaklayan ülkeler ile yasaklanan ürünler şunlar:
''Rusya: California, Texas, New York, Güney Carolina'dan tüm çiğ etler, Arizona, Indiana, Kansas, Massachusetts, Michigan, Nevada, Ohio'dan tüm domuz etleri.
Çin: California, Texas, Kansas, New York, Ohio, Arizona, Indiana, Massachusetts, Michigan, Nevada, Güney Carolina, Colorado, Delaware, Illinois, Kentucky, Minnesota, Nebraska, New Jersey, Virginia, Alabama, Connecticut, Florida, Idaho, Iowa, Louisiana, Maryland, Missouri, New Hampshire, New Mexico, Kuzey Carolina, Oregon, Pennsylvania, Rhode Island, Tennessee, Utah ve Wisconsin'den domuz ve domuz etleri.
Güney Kore: canlı domuz
(domuz ürünleri ithalatına yasak getirilmedi)
Kazakistan: Texas, California, Kansas'dan domuz eti.
Özbekistan: Tüm domuz ürünleri
Kırgızistan: Tüm domuz ürünleri
Ukrayna: Domuz, tüm domuz etleri ve evcil hayvan mamaları da dahil tüm ürünler.
Sırbistan: Çiğ domuz eti ve domuz
Hırvatistan: Domuz ve domuz eti
Tayland: Domuz, domuz eti ve domuz derisi
Birleşik Arap Emirlikleri: Tüm domuz ürünleri
Endonezya: Tüm domuz ürünleri
Saint Lucia: Domuz, domuz eti ve domuz spermi
Ekvador: Tüm domuz ürünleri
Honduras: Tüm domuz ürünleri.''

 

Kesinleşen vaka sayısı

Meksika'da başladıktan sonra 21 ülkeye yayıldığı tespit edilen domuz gribi virüsü H1N1'den şimdiye kadar 26 kişinin öldüğü kesinleşti.

AP haber ajansının derlediğine göre, H1N1'den Meksika'da 25, ABD'de ise 1 kişi hayatını kaybetti. Kesinleşen 1447 domuz gribi vakasının ülkelere göre dağılım ise şöyle:
Meksika: 802
ABD: 380
Kanada: 140
İspanya: 57
İngiltere: 27
Almanya: 9
Yeni Zelanda: 6
İtalya: 5
İsrail ve Fransa: 4'er
El Salvador ve Güney Kore: 2'şer
Avusturya, Koska Rika, Kolombiya, Danimarka, Hong Kong, İrlanda, Hollanda, Portekiz ve İsviçre: 1'er.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler