Kanlı düğün baskını dünya basınında

Mardin'de dün akşam gerçekleşen kanlı düğün baskını dünya basınında da geniş yer buldu. Olayın Türk yetkililerinin açıklamasına göre bir PKK saldırısı olmadığı, kan davası kaynaklı olabileceği vurgulandı. Haberlerde köyün erkeklerinin tamamının korucu olduğuna da dikkat çekidi.

Yayınlanma: 05.05.2009 - 08:19
Abone Ol google-news

İşte dünyanın önde gelen basın kuruluşlarının yorumları...

 

Reuters

İngiliz haber ajansı Reuters, İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın "Olayın terör örgütü PKK ile bir bağlantısının olmadığını, aile içi husumetten kaynaklandığını düşünüyoruz" açıklamasına yer verdi.

Haberde, 1985 yılında başlatılan ve 'tartışmalı' olduğu belirtilen korucu uygulamasına da değinildi. Türkiye'nin güneydoğusunda 57.000 devlet destekli korucu bulunduğu, bu korucuların PKK ataklarına karşı köyü korumakla görevli olduğu ve ayrılıkçılarla savaşmaya yardım ettikleri, ayrıca devlet adına öldürme hakları bulunduğu da ifade edildi.

32 haneli Bilge köyünün erkeklerinin tamamının korucu olduğu öğrenildi. Saldırının, köydeki korucu erkeklerin görevde olduğu sırada gerçekleşmesi dikkat çekti.

 

Times

Times ise Mardin'deki kanlı düğün haberine geniş yer verdi. Düğünde düzinelerce ölü olduğunu bildirdi. Times, Kanal 24' e konuşan olayın görgü tanığı Ahmet Can'ın "Gözlerinize inanamazdınız" sözlerine de yer verdi. Mardin Vali Vekili Ferhan Özen'in "Saldırı, kan davası nedeniyle gerçekleştirilmiş olabilir" açılaması da haberde yer aldı.

Haberde, Mardin Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu'nun iki görgü tanığından aldığı bilgilere de yer verildi. Görgü tanıklarının Ayanoğlu'na aktardığı bilgiler şöyle: "Maskeli adamlar düğünün yapıldığı eve baskın düzenledi. Saldırıdan, ölen akrabalarımızın cesetlerinin üzerimize düşmesi sonucu kurtulduk. O şekilde 15 dakika saldırının bitmesini bekledik."

 

The New York Times

ABD'nin önde gelen gazetelerinden The New York Times ise, haberinde Türkiye'deki kan davalarına yer verdi.

CNN, İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın "saldırı kan davası nedenli olabilir" sözlerine yer vererek, haberinde Türkiye'deki kan davalarını işledi. Haberde kan davalarında, davalı aileden bir erkeğin öldürülülerek öç alındığı vurgulandı. Kan davalarının genellikle Türkiye'nin güneydoğusunda görüldüğüne, geçmişte bir çok yaşama mâl olduğuna ve Türkiye hükümetinin yasal önlemlerine rağmen sürdüğüne de dikkat çekildi.

 

CNN

CNN ise haberinde, Türkiye'nin güneydoğusunda bir düğünde meydana gelen saldırıda aralarında gelin ve damadın da bulunduğu 44 kişinin öldüğünü bildirdi. Haberde, 32 hanelik köyün morgunda kurbanlara yetecek kadar yer olmadığı detayı da belirtildi.

 

Le Monde

Fransız Le Monde gazetesi, köyde oturanlarının çoğunun Kürt kökenli olduğuna dikkat çekti.

 

Der Spiegel

Alman Der Spiegel ise, "Türkiye'nin güneydoğusunda maskeli dört kişi el bombaları ve silahlarla bir düğünü basarak 40'tan fazla kişinin ölümüne neden oldu" şeklinde gördüğü haberinde, olayın kan davasından kaynaklandığının düşünüldüğünü belirtti. İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın "Saldırı bir terör saldırısı değil. Olayın kan davasından kaynaklandığını düşünüyoruz" sözlerine yer verdi.

 

El Cezire

El Cezire ise, "düzinelerce kişinin öldüğü saldırı" ile ilgili, Türk yetkililerin PKK şüphesi taşımadığını, saldırının "kan davası"ndan kaynaklandığını düşündüklerini vurguladı.

El Cezire İstanbul muhabiri Anita McNaught olayı, "Türkiye'nin güneydoğusunda aralıklı olarak terör olayları görülse bile, bu olay, Türkiye'nin son yıllarda gördüğü büyük ölçekte bir katliam" olarak yorumladı. "Karışık bir durum, faktörlerden biri kan davası" diye konuşan muhabir, köydeki koruculara da dikkat çekti. Muhabir korucularla ilgili "Bazıları hâlâ hükümetin verdiği görevi yerine getiriyor, kimileri ise yarı-mafya organizasyonuna dönüşmüş durumda. Silahlılar ve bir dereceye kadar olayları kendi kurallarınca hallediyorlar" şeklinde konuştu.
 

 

Haberin fotoğraflar için tıklayınız:

http://www.cumhuriyet.com.tr/?im=galeri&kid=237&sn=1#sd


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler