Dünyanın en etkili 100 ismi

Dünyanın en etkili yüz ismi açıklandı. Golfçü Woods, ABD Başkanı Obama, aktris Penelope Cruz, aktör Brad Pitt, hayvan hakları savunucusu Stella McCartney listede yer alan isimler arasında.

Yayınlanma: 05.05.2009 - 09:50
Abone Ol google-news

Amerikan Time dergisinin beş kategoride “dünyanın en etkili 100 kişisi”ni seçtiği anket sonuçlandı. Listeye Türkiye’den giren olmadı. ABD Başkanı Barack Obama, Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Fransa Devlet Başkanı Nicolas Sarkozy, Almanya ve İngiltere Başbakanları Angela Merkel ve Gordon Brown dünyayı etkileyen varsıllar kulübü liderleri. Akan kanın durmadığı Irak’ın Başbakanı Nuri el Maliki, Endonezya’da otoriterlikten demokrasiye doğru attığı adımlarla Müslüman dünyada ses getiren Devlet Başkanı Susilo Bambang Yudhoyono da listede yer alıyor. Liderler kategorisinin en dikkat çekici isimlerinden biri ise Suudi Arabistan’da devrim yaratarak bir bakanlıkta üst düzey göreve gelen ilk kadın olan, eğitim bakanı yardımcısı Norah el Faiz.

“Kurucular ve titanlar” başlıklı kategoride göze çarpan isimler ise vejateryenliğin yayılması için yaptığı eylemlerle tanınan hayvan hakları savunucusu modacı Stella McCartney ve Katrina Kasırgası’nın yaralarını sarmak için vakıf kurarak New Orleans’a destek veren aktör Brad Pitt.

“Sanat ve şov dünyası”nın listeye giren isimleri arasında ise bu yıl Oscar kazanan İngiliz aktris Kate Winslet, İspanyol meslektaşı Penelope Cruz ve ABD’li Tom Hanks yer alıyor. İnternet sitesinde kullanılan oylar sayesinde belirlenen listeye giren her isim için biri yorum yapmış. İlk filminin (Heavenly Creatures) yönetmeni Peter Jackson Winslet için “Yıllar önce tanıdığım Kate hiç değişmedi, mütevazılığından bir şey kaybetmedi” diyor. Hanks’i anlatan aktris Meg Ryan ise, “Bir kuyrukta saatlerce bekleyecekseniz yanınızda olmasını isteyeceğiniz insan Tom’dur. O müthiş bir dosttur” diyerek meslektaşını övüyor.

 

Michelle Obama: 21. yüzyıl kadını

“Kahramanlar ve ikonlar”
kategorisinde ise ABD’nin first lady’si Michelle Obama, golfçü Tiger Woods, İspanyol tenisçi Rafael Nadal ve şov programcısı Oprah Winfrey dikkati çekiyor. Winfrey, Michelle Obama’yı “O kendisine güveni tam bir 21’inci yüzyıl kadını, bir fenomen” diyerek tanımlıyor. Bu kategorinin en özel ismi ise Kamboçya’da Kızıl Kmerler yönetiminde çocuk yaşta seks işçisi olmaya zorlanan, bir yardım kuruluşunun desteğiyle Fransa’ya kaçan Somaly Mam. Mam ülkesine dönüp seks işçisi olmaya zorlanan kızlara destek için “AFESIP” adlı derneği kurarak listeye girmeye hak kazandı.

“Bilim ve düşün insanları” arasında dünyayı en çok etkileyenler arasında ise The New York Times gazetesinde köşesi olan Nobel ödüllü ekonomist Paul Krugman, Obama’nın konuşmalarını kaleme alan ekibin başındaki Jon Favreu ve Arjantin’deki Perito Moreno buzuluna tırmanarak küresel ısınmaya dikkat çeken Danimarka’nın Çevre Bakanı Connie Hedegard yer alıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler