Türkiye-Pakistan-Afganistan üçlü toplantısı

Türkiye, Afganistan ve Pakistan parlamentoları dışişleri komisyonları üçlü toplantı düzenlediler. Toplantının açılış konuşmasını yapan TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Murat Mercan, iki ülkenin terörle mücadelede ortaya koydukları çabanın takdir edilmesi gerektiğini söyledi.

Yayınlanma: 05.05.2009 - 09:50
Abone Ol google-news

TBMM Dışişleri Komisyonu'nun ev sahipliğinde Türkiye, Afganistan ve Pakistan parlamentoları dışişleri komisyonları, üçlü toplantı düzenlendi.

Toplantının açılışında konuşan TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Murat Mercan, Afganistan ve Pakistan'ın dünya gündeminde yoğun olarak ele alındığı bir dönemden geçildiğine dikkati çekerek, uluslararası toplumun her iki ülkenin de bölge istikrarı için önemini anlamaya başladığını kaydetti.

Mercan, iki ülkenin terörle mücadelede ortaya koydukları çabanın takdir edilerek, maddi ve manevi yönlerden desteklenmesi gereğinin uluslararası toplum tarafından güçlü ifadelerle dile getirildiğini söyleyerek, terörizmin yıkıcı etkilerinin yanı sıra bütün ülkeler gibi Afganistan ve Pakistan'ın da uluslararası alanda yaşanan ekonomik krizi hissettiğini bildirdi. Mercan, şunları söyledi:
"Bugün ülkelerimiz arası işbirliğine her zamankinden daha çok ihtiyaç duyulmaktadır. Bu işbirliğinin geliştirilmesi ve derinleştirilmesi bakımından her iki ülke ile tarihi kardeşlik ilişkileri bulunan Türkiye'nin özel bir konumu olduğuna inanıyorum. Türkiye uzun zamandır iki ülke arasında yaratılacak işbirliği ortamının sorunların çözümünde önemli etkisi olacağına inanmaktadır."

Afganistan ve Pakistan'ın katkılarıyla 2007 yılında başlatılan Ankara zirvesi sürecinin kurumsallaşma yönünde önemli bir mesafe katettiğini söyleyen Mercan, Aralık ayında düzenlenen ikinci zirvede kararlaştırılan dışişleri komisyonlarının bir araya gelmesi fikrinin bu kadar kısa bir sürede gerçekleşmesinin üçlü zirve sürecine de ivme kazandıracağını kaydetti. Mercan, bu toplantının üç ülkenin zirve sürecine verdiği siyasi desteği yansıtması bakımından ayrıca önemli olduğunu belirtti.

Murat Mercan, demokrasilerin en önemli unsuru olan parlamentoların ve halkın seçilmiş temsilcilerinin sesinin doğrudan halkların sesi olduğunu ifade ederek, Pakistan ve Afganistan heyetlerini ortak sorunlara karşı işbirliği iradesini hep birlikte göstermeye ve kamuoyuna seslendirmeye davet etti.

Mercan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun bugün yemin ettikten sonra görevine başlayacağını hatırlatarak, bu yeminin komisyon toplantısının bitiminden önce tamamlanması durumunda Davutoğlu'nun da aralarına katılacağını bildirdi.

 

Afganistan ve Pakistan heyet başkanları


Afganistan Halk Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkan Yardımcısı Muhammed Şakir Kargar da konuşmasında, Afgan halkının selamlarını getirdiklerini söyleyerek, Türkiye ile Afganistan arasında tarihe dayanan dostluk ilişkileri bulunduğunu belirtti.

Kargar, iki ülke ilişkilerinin Mustafa Kemal Atatürk döneminde kurulduğunu ve geliştirildiğini kaydederek, Afganistan'ın Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunu ilk tanıyan ülkelerden olduğunu bildirdi. Türkiye'nin o dönemden bu yana Afganistan'ın gelişmesine çeşitli alanlarda katkılarda bulunduğunu belirten Kargar, Taliban yönetiminin yıkılmasının ardından da Afganistan'ın yeniden yapılandırılmasına verilen destekten dolayı Türkiye'ye teşekkür etti.

Üçlü toplantının bölge barışının gelişmesi açısından önemine işaret eden Kargar, Afganistan ile Pakistan arasında pek çok alanda yakın güçlü bağlar bulunduğunu belirterek, bu nedenle bir ülkedeki herhangi bir sıkıntının hemen diğerine yansıdığını kaydetti. "Biz komşu ülkeleriz ve komşu olarak kalacağız" diyen Kargar, bu iki ülkeyi birbirine düşürmek isteyenlerin oyunlarına gelmeyeceklerini bildirdi.

Kargar, Afganistan ve Pakistan'ın terörle ve aşırı uçlarla sonsuza kadar mücadele etmesi gerektiğini de söyleyerek, böyle bir toplantı düzenlemesi nedeniyle Türkiye ve TBMM'ye bir kez daha teşekkür etti.

Pakistan Ulusal Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı İsfendiyar Vali Han da konuşmasında, Ankara'da olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Han, bölgenin önemli bir kavşak noktasında olduğuna dikkati çekerek, bu kavşağın herkes için önemli bir dönüm noktası olacağını ifade etti. Türkiye'ye oynadığı rolden dolayı teşekkür eden Han, Pakistan olarak bölgede barış istedikleri konusunda net olduklarını ve bunun da Afganistan'da barış sağlanamadan gerçekleşemeyeceğini bildiklerini kaydetti. Han, "Pakistan'da barış tesis etmek istiyorsak önce Afganistan'da barış sağlamalıyız" diye konuştu.

Aynı durumun Afganistan için de geçerli olduğunu belirten Han, bu nedenle birlikte çalışmanın önemine işaret etti. Uluslararası alanda bu iki ülkenin birbirlerine düştükleri yönünde bir imaj oluştuğunu ancak bunun doğru olmadığını belirten Han, iki ülkenin çok uzun zamandır birlikte yaşadığını ve kapılarının Afgan dostlara her zaman açık olduğunu kaydetti


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler