Bu sezon yine Türk filmi seyredeceğiz...

Türk sineması bu sezon da iddialı. 30'a yakın Türk filmi vizyona girmeyi bekliyor. Bir o kadar film de yoğunluk nedeniyle dağıtımcılardan gösterim tarihi almak için sırada. Hâlâ çekimleri devam eden filmler de var. Tatil Kitabı, A.R.O.G, Osmanlı Cumhuriyeti, Üç Maymun ve Süt ise sezonun öne çıkan tamamlanmış filmleri...

Yayınlanma: 18.08.2008 - 08:32
Abone Ol google-news

Türk Sineması bu sezon yine çok iddialı. Hem nitelik, hem de nicelik açısından gitgide gelişen Türk sineması bu yıl da Hollywood filmleriyle yarışacak. 30’a yakın Türk filmi vizyona girmeye hazırlanıyor. Bu arada çekimleri hâlâ devam eden filmler de var. Örneğin, Şahan Gökbakar Recep İvedik’in yeni serüvenini çekiyor. Abdullah OğuzSıcak”, Ezel AkayHerşeyin Bittiği Yer”, Derviş Zaim Nokta” filmleriyle çıkacak karşımıza. Birçok filmin çekimleri de çoktan bitti. Dağıtımcılar sinemacılara gösterim tarihi vermekte zorlandığı için hâlâ vizyon tarihi belli olmayan filmler var, ama eylülden marta kadar beyazperdede Türk filmlerinin eksik olmayacağı ve yine çok seyirci çekeceklerine şüphemiz yok. İşte bu sezonun Türk filmleri....

A.R.O.G: Cem Yılmaz’ın yazıp yönettiği filmde G.O.R.A’nın kahramanı Arif’in yontma taş çağındaki macerasını izleyeceğiz. 5 Aralık’ta seyirci karşısına çıkacak.

AŞK TUTULMASI: Film, 24 Ekim’de vizyona çıkacak. Filmin yönetmeni Murat Şeker, oyuncuları ise Tolgahan Sayışman, Fahriye Evcen, Suzan Aksoy, Ayten Uncuoğlu, Murat Akkoyunlu ve Yasemin Öztürk... Uğur (Tolgahan Sayışman), 30’lu yaşlarında kendi halinde, Fenerbahçe’ye tutkuyla bağlı, güler yüzlü genç bir adamdır... Annesi, babasının ölümünden sonra sevgilisi olmayan Uğur’un evlenmesini ister oysa Uğur yalnız başına olmaktan memnundur. Pınar (Fahriye Evcen) ise 25 yaşında, güzel bir kızdır. Annesinin ve babasının gözdesi olan Pınar aynı zamanda kariyer sevdalısı, bir de astım hastasıdır. Pınar’la Uğur birbirlerine âşık olurlar ve macera başlar...

AVANAK KUZENLER: Bu gençlik-komedi filminin yönetmeni “Hırsız Var” filminden tanıdığımız Oğuzhan Tercan. Yağmur Atacan, Alp Kırşan ve Paşhan Yılmazel’in başrolleri paylaştığı Avanak Kuzenler, Eylül’de gösterime girecek.

AYAKTA KAL: Ayakta Kal’ın başrollerini Mehmet Aslan ve Sinem Kobal paylaşıyor. Devlet lisesinde okuyan gençlerle, özel okulda okuyan öğrenciler arasındaki sınıf çatışmalarının anlatıldığı bu filmde, Aslan ve Kobal’a genç oyuncular Irmak Ünal, Okan Karacan, Ozan Aydemir ve Oğuzhan Yıldız eşlik ediyorlar. Yönetmenliğini Adnan Güler’in yaptığı gençlik filmi Eylül’de vizyona girecek.

DEVRİM ARABALARI: Tolga Örnek’in çekimleri Beykoz’da yapılan filminde Cemal Gürsel’in emriyle Türk mühendis ve bilim insanlarının Türk malı araba yapmasının öyküsü anlatılıyor. Film 24 Ekim’de vizyona girecek.

GÖLGE: Müzisyen, ressam ve yönetmen Mehmet Güreli’nin ilk uzun metrajlı filmi Gölge, Türk edebiyatının önemli yazarlarından Peyami Safa’nın intihar, şüphe, kıskançlık, dostluk ve aşk hakkındaki, “kara film bahçelerini binlerce defa arşınlamışSelma ve Gölgesi romanından uyarlanmış. Film, gizemli bir kadının planlarını gizlice uygulamasını anlatırken, iki yakın erkek arkadaşın nasıl olup da usulca ve bilinçsizce birbirini yok edecek birer canavara dönüştüğünü gösteriyor. Nilgün Önes’in senaristliğini yaptığı filmde Görkem Yeltan (Selma), Kaan Çakır (Nevzat), Serkan Ercan (Halim), Memet Ali Alabora, Alper Kul, Ünal Silver, Hikmet Körmükçü, Zeynep Konan ve Ali Pınar oynuyor.

GÖLGESİZLER: Hasan Ali Toptaş’ın aynı adlı romanından sinemaya uyarlanan filmde Ümit Ünal, ilk defa İstanbul dışına çıkıyor. Filmin 2009 ilkbaharında vizyona girmesi planlanıyor.

HADİ GARİ CUMHUR: Hikâyenin geçtiği Bodrum yöresinde aileler, tek geçim kaynağı zeytinlik ve portakal bahçelerini erkek çocuklarına, bataklık olduğu ve işe yaramadığı için deniz kenarlarını da kız çocuklarına devrederlerdi. Seksenli yıllardan sonra yörede patlayan turizm, kız çocukları ile evlenen damatların kaderini değiştirdi. Haliyle kayınbiraderlerinin de! Cumhur, ablasına bırakılan araziyi eline geçirmeyi kafasına koymuştur, ancak amacı otelden çok turist kadınlara ulaşmaktır... Gerçek bir hikâyeden yola çıkılarak çekilen bu filmde, Harun Özakıncı hem yönetmen hem de oyuncu olarak karşımıza çıkıyor.

HAYAT VAR: Reha Erdem’in çektiği ve Elit İşcan, Erdal Beşikçioğlu ve Levend Yılmaz’ın rol aldığı film, 17 Ekim’de gösterimde.

HER ŞEYİN BİTTİĞİ YER: 17 Ağustos depreminde göçük altında kalan Sami Dündar’ın kitabından sinemaya uyarlanan filmi Ezel Akay çekecek. Çekimleri yeni başlayan filmin başrolünde Okan Bayülgen ile Meltem Cumbul rol alacak.

İŞ ARIYORUZ: Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri olan işsizlik, kara komedi türündeki “İş Arıyoruz” filmine konu oldu. Filmin yönetmeni Eşref Dinçer, işsiz kaldığı süreyi konusu iş aramak olan bir film çekerek değerlendirdi. “İş Arıyoruz” Eşref Dinçer’in ilk uzun metrajlı filmi. Gençlerden kurulan oyuncu kadrosu da amatörlerden oluşuyor. Film senaryosundan yapım aşamasına kadar mütevazı bütçelerle çekilmiş ve birçok ihtiyaç filmin yapımcısı Mehmet Ulusoy’un arkadaş çevresi tarafından desteklenmiş...

Eşref Dinçer, Türkiye’de iş bulabilmek için düşülen garip durumları ve kariyer peşinde koşanların hikâyelerini eleştirel bir bakış açısıyla anlatan filmin, iş arayanların ve işinde yükselmek isteyenlerin filmi olduğunu belirtiyor. Dinçer, “Türkiye’de iş bulabilmek için düşülen garip durumları ve kariyer peşinde koşanların hikâyelerini anlatıyoruz. Tabii bir yandan da fikir hırsızlığını, hileyi, şantajı eleştirel bir bakış açısıyla ti’ye alıyoruz. Film, kara komedi türünün Türkiye’deki ilk örneği olacak” diyor.

Filmin konusu ise şöyle: Sürekli iş görüşmesine gittikleri halde bir türlü iş bulamayan dört genç, Joker isimli bir şirketin iş görüşmesinde bir araya gelirler. Bu dört kişiden birinin işe alınması şirket çalışanlarından Banu ve Murat’a yükselme şansı tanımaktadır. Sadece bir kişi işe alınacak ve sadece bir çalışan yükselecektir. Ve kıyasıya çekişme başlar. Buradaki en büyük gizem, ise bu şirketin ne iş yaptığının bilinmemesidir...

NEKRÜT: Nekrüt adlı gezegenin yönetim konseyi, gezegenin adının tersten okunduğunda Türken olduğunu fark edince, özel bir ekibi dünyaya, Türkiye’ye göndermeye karar verir. Üç yetişkin ve bir çocuktan oluşan ekibin, Türkiye’ye ayak bastığı ilk andan itibaren başından olmadık olaylar geçer. Olayların kendi içinde komik akışı sona doğru, Nekrütlülerin yaşadıkları gezegende bilmedikleri duyguları öğrenmeleri ile sonuçlanır: Sevgi, aile ve fedakârlık... Yapımcılığını Kat Yapım, Sebahattin Kat ve Veysi Dündar’ın üstlendiği, yönetmenliğini Ulaş Ak’ın yaptığı  filmin oyuncuları ise Nuri Alço, Erol Günaydın, Mustafa Topaloğlu, Ferhat Yılmaz, Erkan Taşdöğen, Selahattin Taşdöğen, Gamze Gözalan, Sinan Bengier, Başak Sayan, Duygu Çetinkaya, Misak Toros, Yıldırım Öcek ve Özlem Hasgül. Film, 14 Kasım’da vizyona girecek.

OSMANLI CUMHURİYETİ: Acaba Osmanlı İmparatorluğu yaşamaya devam etseydi şimdi nasıl bir hayat sürerdik? Bu kurgu üzerine inşa edilen filmin en büyük kozu, başroldeki Ata Demirer. 21 Kasım’da vizyona girecek filmde Ankara’nın epey “taşlanması” bekleniyor.

PANDORANIN KUTUSU: Yeşim Ustaoğlu’nun çektiği filmde Derya Alabora başrolde oynuyor. Film ilk olarak Antalya’da gösterilecek, martta da seyirciyle buluşması planlanıyor.

SONBAHAR: Yönetmenliğini ve senaristliğini Özcan Alper’in üstlendiği Sonbahar Aralık’ta gösterime girecek. Filmde Onur Saylak, Megi Aboulzade, Serkan Keskin ve Gülefer Yenigül oynuyor. Yusuf, 1992’de, 22 yaşında girdiği cezaevinden 12 yıl sonra çıkıp köyüne gelir. Aslında iki yıl daha yatması gerekir, fakat orada verem hastalığı geçirir ve F Tipi hapishane sistemine karşı yapılan ölüm orucu eylemlerine katılınca hastalığı iyice kötüleştiği için serbest bırakılır. Yusuf’u, cezaevinden çıkıp geldiği köyünde bir tek yaşlı ve hasta annesi Rukiye Hanım beklemektedir. Babası kendisi cezaevindeyken ölmüş, ablası ise evlenmiştir. Yusuf’un hastalığından habersiz annesinin kendisi de ağır hastadır ve ölmeden Yusuf’u evlendirmek ister. Yusuf birkaç ay sonra öleceğini kimseye söyleyemezken, içindeki hesaplaşmayı da tek başına yaşamaktadır. Bir gece, karşısına köyden arkadaşı Mikahil’in ısrarı ile gittiği, ilçedeki meyhanede konsomatris olarak çalışan Gürcü kızı Elka çıkar. Olduğundan farklı ve rahat görünmeye çalışan Elka istemeden girdiği ilişkiler ağına rağmen ruhunu koruyabilmiştir. Elka, o gece davet edildiği içki masasında kendisiyle aynı yabancılığı paylaşan Yusuf’tan etkilenir. Kısa bir süre sonra birbirlerine âşık olurlar. Yusuf için bu aşk, melankolisini arttıran umutsuz bir durumdur. Elka ise bavulunu toplamış, oralardan kaçıp gitme düşüncesiyle hesaplaşmaktadır...

SÜT: Yumurta filminin yönetmeni Semih Kaplanoğlu, “Yusuf” üçlemesinin ikinci halkasında ana karakterinin ilk gençlik yıllarına gidiyor. Filmde Başak Köklükaya ile Melih Selçuk başrol oynuyor. Filmi ilk olarak Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde izleyeceğiz.

VİCDAN: Erden Kıral, Nurgül Yeşilçay, Murat Han ve Tülin Özen’in başrol oynadığı filmin, kasım ayında seyirciyle buluşması planlanıyor.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler