CHP'den işsizliğe çözüm

CHP İstanbul Milletvekili Esfender Korkmaz, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda değişiklik için kanun teklifi verdi. Teklif emeklilik yaşını dolduran ancak çalışma süresini dolduramayanların borçlanarak emekli olmalarının önünü açıyor.

Yayınlanma: 07.05.2009 - 09:28
Abone Ol google-news

CHP İstanbul Milletvekili Esfender Korkmaz, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Meclis Başkanlığı'na sunduğu 5510 sayılı Sosyal Sigortalar Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda bazı değişiklikler yapılmasını öngören kanun teklifi hakkında bilgi verdi.

Yasa teklifinin emeklilik yaşını dolduran ancak çalışma süresini dolduramayanlara borçlanma imkanı getirilerek emeklilik hakkı getirdiğini kaydeden Korkmaz, "Kanun teklifi, işten çıkarılan veya iflastan dolayı işsiz kalan veya herhangi bir mücbir sebeple işe ara veren çalışanlara emekli olmak imkanı veriyor. Kepenk kapatmak zorunda kalan ve bu nedenle sosyal güvenliğe ara veren esnafa emekli olmak imkanı veriyor. Yaşamakta olduğumuz ekonomik kriz nedeniyle işini kaybedenlerin, primleri işsizlik sigortası fonundan ödenmek üzere sosyal güvenliklerinin devam etmesi imkanını getiriyor" diye konuştu.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 41-46 ve geçici 4'ncü maddesine göre, sigortalının zorunlu nedenlerle çalışmadığı süreleri borçlanarak çalışma süresine ekletebildiğine dikkat çeken Esfender Korkmaz, teklifiyle ilgili şu bilgileri verdi:
"Ücretsiz doğum izni, analık izni, askerlik, doktora ve uzmanlık eğitimi, grev ve lokavtta geçen süreler, seçimlerde aday olmak için istifa edenlerin ayrı kaldıkları süreler için bir ay içinde prim ödeyerek, bu süreleri çalışma sürelerine ilave ettiriyorlar. Buna karşılık yasada çalışmaya ara verenler, emeklilik yaşını doldurduğu halde, çalışmaya ara verdikleri dönemler için hizmet borçlanması yapamıyorlar. Teklifin bir amacı çalışmaya ara verenleri, ara verdikleri süreler için borçlandırıp, emeklilik imkanı sağlamaktır. Ayrıca bu emeklilik imkanı sosyal dengeler açısından da yararlı olacaktı."
 

"Sosyal denge bozulmayacak"

Korkmaz, Türkiye'de işsizliğin ağır olduğunu, teklifinin kabul edilmesi halinde, çalışmaya ara vermiş olanların ara verdikleri süreler için borçlanıp emekli olacaklarını ve yerlerini gençlere bırakacaklarını kaydetti. Türkiye'de gençler arasında işsizlik oranının yüzde 25 dolayında olduğunu dile getiren Korkmaz, gençler arasında işsizliğin yüksek olmasının sosyal patlama riskini artırdığına dikkat çekti. Korkmaz, "Hizmet borçlanmalarında, borçlananlar primlerini borcun teklifi tarihinden itibaren bir ay içinde yapacaklarından sosyal güvenlikte mali denge de bozulmayacaktır" diye konuştu.

Teklifinin bir diğer amacının kriz nedeniyle mağdur olan esnafın mağduriyetinin giderilmesi olduğunu da belirten Korkmaz, "Emeklilik yaşını doldurmuş ve emeklilik gün sayısını dolduramayan esnafımıza, işe ara verdiği dönemler için borçlanma imkanı verirsek, kriz mağduru esnafı kısmen korumuş oluruz" dedi.

 

"Teklifimize AKP de 'evet' demeli"

Türkiye'de işsiz sayısının 6 milyonunun üzerine çıktığını ifade eden Korkmaz, kanun teklifinde, "2008 ortasından 2010 ortasına kadar geçen 2 yıllık süre içinde işini kaybedenlerin primlerinin 31 Aralık 2010 tarihine kadar işsizlik sigortası fonundan ödenmesi"nin de öngörüldüğünü dile getirdi.

Korkmaz "Aslında 42 milyar liraya ulaşan işsizlik fonunun, bu gibi kriz dönemlerinde işe yaraması gerekir. Zaten bu nedenledir ki söz konusu fonun adında sigorta var. Aksi halde yeşil kartların da kaldırıldığı bu dönemde, işsiz kalanlar da sağlık şemsiyesi dışında kalacaklar. Sosyal bir deprasyon yaşanıyor, bunun sosyal patlamaya dönüşmemesi için tedbir alınması lazım. Bu teklif bizim değil işsizin, esnafın, halkın teklifidir. AKP'nin de evet demesi ve bunun hükümet tasarısı haline de getirilmesi gerekir" diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler