'100 bin öğretmen atanmalı'

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, 21 Ağustos’ta toplam 18 bin 193 öğretmen ataması yapılacağını, ancak atama bekleyen 220 bin öğretmen adayı olduğunu söyleyerek, “Ağustos ayında 50 bin, 2009 yılının Şubat ayında da 50 bin öğretmen ataması yapılmalıdır” dedi.

Yayınlanma: 20.08.2008 - 07:51
Abone Ol google-news

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, yapılacak öğretmen atamalarıyla ilgili olarak yazılı açıklamada bulundu. Milli Eğitim Bakanlığı’nın, 21 Ağustos’ta 15 bin 744’ü kadrolu, 2 bin 449’u sözleşmeli toplam 18 bin 193 öğretmen atayacağını belirten Koncuk, okullarından mezun olan, görevinin başına geçeceği günü bekleyen öğretmen adaylarının 'hüsrana' uğradığını kaydetti. Koncuk, öğretmen olmak için yıllarca okuyan adayların, KPSS ile test edildiğini, diplomalı işsiz olarak beklediklerini ifade etti. Koncuk, “Ülkemizde öğretmen açığı önlenemezken, buna karşın atama bekleyen 220 bin öğretmen adayı varken, Bakanlığın yaptığı alımları anlamak mümkün değildir. Öğretmen açığı yılda 20 bin, 30 bin kişi istihdam ederek ya da 300-400 YTL karşılığında ücretli öğretmen çalıştırarak çözülemez. Bu sorunu gidermek için Ağustos ayında 50 bin, 2009 yılının Şubat ayında da 50 bin öğretmen ataması yapılmalıdır. Altı ay içinde toplam 100 bin öğretmen ataması yapılmadığı takdirde, öğretmen açığı daha da büyüyecek ve eğitim büyük yara alacaktır” açıklamasında bulundu.

'Hükümetin politikasıyla eğitimde kalite sağlanmaz'

Koncuk, Türkiye’de öğretmen adaylarının işsizliğin 'kucağına' itildiğini savunarak, adayların hükümetin yanlış politikalarına kurban edildiğini söyledi. Hükümetin eğitim politikasının, ne öğretmen adaylarının talebini karşılayabileceğini, ne de öğretmen açığını çözebileceğini belirten Koncuk, “Durum böyle olunca, eğitimde kalite bir türlü yakalanamamakta, başarı da istenilen ölçüde olmamaktadır” dedi.

'Bakanlık suç işliyor'

MEB’in öğretmen açığını sözleşmeli öğretmen alarak gidermeye çalışmasını da "Ayrı bir tartışma konusu” olarak nitelendiren Koncuk, “İnsan yetiştirmek gibi ulvi bir mesleği ticarileştiren zihniyet, eğitimin atar damarını kesmektedir. Bakanlık, öğretmenlerimizi güvenceden yoksun, hakka ve hukuka uygun olmayan bir yöntemle çalıştırarak, aslında büyük suç işlemektedir. Eğitimin temel aktörlerini ticari bir meta gibi gören bu anlayışa ivedilikle son verilmelidir” dedi. Koncuk, kadrolu öğretmenlik dışındaki tüm istihdam şekillerine son verilmesi gerektiğini sözleşmeli olarak çalıştırılan öğretmenlerin kadroya alınması gerektiğini söyledi. Öğretmen adaylarının fedakarca davranarak, yıllarca atanamayacaklarını bile bile öğretmenlik mesleğini tercih ettiğine işaret eden Koncuk, “Peki buradan siyasi erk’e soruyoruz, Siz ülkeyi yönetirken, ne kadar özveri gösteriyorsunuz? Öğretmen adayları, sesimizi duyun diye feryat ederken, siz buna ne ölçüde duyarlılık gösteriyorsunuz" şeklinde konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler