Domuz gribine 63 kurban

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünya çapında doğrulanan domuz gribi vakası sayısının 6 bini aştığını, hastalıktan 63 kişinin öldüğünü bildirdi.

Yayınlanma: 14.05.2009 - 06:42
Abone Ol google-news

Dünya Sağlık Örgütü'nden (DSÖ), yapılan açıklamada 58'i Meksika'da, 3'ü ABD'de, 1'er kişi de Kanada ve Kosta Rika'da olmak üzere 63 kişinin domuz gribinden hayatını kaybettiği belirtildi. Ancak yetkililer, Kanada ve Kosta Rika'da ölen 2 kişinin başka hastalıkları da olduğuna dikkati çekti.

DSÖ, doğrulanan domuz gribi vaka sayısının 33 ülkede 6 bin 298 olduğunu duyurdu.
Bu arada, Avrupa Birliği ve Latin Amerika ülkelerinin temsilcileri domuz gribi konusunu görüşmek üzere Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'da bir araya geldi.

Bu arada Peru'nun, Meksika'dan doğrudan uçuş yasağını kaldırmaya karar verdiği belirtildi. Küba, Ekvador ve Arjantin'de ise yasak devam ediyor.
 

Mısır'da vaka sayısı 70'e yükseldi

Mısır'da 4 yaşındaki bir çocukta, H5N1 virüsünün yol açtığı kuş gribi hastalığı tespit edildiği ve ülkede insanlarda görülen kuş gribi vakalarının sayısının 70'e yükseldiği bildirildi.

Resmi haber ajansı MENA'nın duyurduğuna göre, ülkedeki son kuş gribi vakası Nil Deltasındaki Şarkiye vilayetinde görüldü. Tedavi altına alınan çocuğun hasta kuşlarla temas ettiğinin tahmin edildiği belirtildi.

Mısır'da 1 Nisan'dan bu yana görülen yeni insanda kuş gribi vakalarının sayısı 10'u buldu.
Kuş gribi virüsü, nadir olarak insanlara bulaşırken; uzmanlar, virüsün mutasyona uğrayarak insandan insana geçen türe dönüşmesi sonucu milyonlarca kişinin ölümüne yol açabilecek bir salgın haline gelmesinden endişe ediyor.

H5N1 türü kuş gribi virüsünden en fazla etkilenen ülkelerden biri olan Mısır'da, hastalığın ilk kez Şubat 2006'da ortaya çıkmasından bu yana 26 kişi bu hastalıktan yaşamını yitirdi.

 

Belçika'da ikinci domuz gribi vakası

Belçika Sağlık Bakanlığı, ülkede ikinci domuz gribi vakasının tespit edildiğini açıkladı.
Belçika'da, H1N1 virüsünün sebep olduğu hastalıkla ilgili ilk vakanın dün belirlenmesinin ardından ikinci vakanın kesinlik kazanması huzursuzluğu artırdı.

Belçika Başbakanı Herman Van Rompuy, bugünkü açıklamasında, ülkede ilk domuz gribi vakasının tespit edilmesinin ardından gereken önlemlerin alındığını, panik havası yaratılmaması gerektiğini belirtmişti. Sağlık Bakanlığı da 27 Nisan'da ABD'ye giden, New York ve Chicago'da bulunan ve 11 Mayıs'ta ülkeye dönen 28 yaşındaki Belçikalı hastanın Brüksel'de yoğun bakıma alındığını, hastanın sağlık durumunun endişe verici görülmediğini, ancak H1N1 virüsünün yayılmasının engellenmesi için kapsamlı önlemler alındığını bildirmişti.

Belçika'nın, virüs vakası tespit edilen 30 kadar ülke listesinde yer almasının "şaşırtıcı ve beklenmedik olmadığını" ifade eden yetkililer, virüs taşıyan Belçikalı erkeğin temas kurduğu kişilerin belirlenerek yakın takibe alındığını duyurmuş, endişe edecek bir durum olmadığını savunmuşlardı. Sağlık Bakanı Laurette Onkelinx, ikinci vakanın tespit edildiğini doğrularken, önümüzdeki saatlerde ayrıntılı bilgi vermek üzere basın toplantısı düzenleyeceğini duyurdu.


 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler