Cindoruk Genel Başkan

DP'nin 5'nci Olağanüstü Büyük Kongresi'nde genel başkanlık için 4 aday başvurdu. İlk iki turda genel başkan adaylarından hiçbiri genel başkan seçilmek için gereken salt çoğunluğu sağlayamadı. Üçüncü tura geçmeden önce Soylu ve Bayar adaylıktan çekildi. Üçüncü tura tek aday olarak giren Cindoruk 559 oy alarak DP'nin Genel Başkanı oldu.

Yayınlanma: 16.05.2009 - 07:53
Abone Ol google-news

Demokrat Parti (DP) 5. Olağanüstü Büyük Kongresi'nde genel başkanlığa 559 oyla Hüsamettin Cindoruk seçildi. Süleyman Soylu ve Mehmet Ali Bayar'ın ikinci turda genel başkan adaylığından çekildiğini açıklamasının ardından, üçüncü tura Cindoruk tek genel başkan adayı olarak girdi. Cindoruk, kullanılan 570 oyun geçerli 559'unu alarak genel başkan seçildi. Kongre, parti yetkili organlarının seçiminin ardından çalışmalarını tamamlayacak.

 

"Kongreyi kırat kazanmıştır''

DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, birleşik merkez partisi kurmaya çalışacaklarını söyledi. Cindoruk, genel başkanlığa seçilmesinin ardından yaptığı teşekkür konuşmasında, herkesin heyecanla bu kongreyi takip ettiğini ifade etti. ''Bu kongre bence kırat kazanmıştır. Yoksa bu kongreyi benim kazanmam, kaybetmem söz konusu değildir'' diyen Cindoruk, kıratı bütün birikimlerin üstüne koyarak ileri taşıyacaklarını ifade etti. ''Türkiye'de barış partisi haline geleceğiz'' diyen Cindoruk, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Bu kongre sürecinde partiye, şahsıma, sayın Demirel'e yöneltilmiş haksız ithamların hiç birine cevap vermedim. Bir tek polemiğe girmedim. Hatta savunmaya geçmedim. Benim geçmiş siyasi hayatım açıkça kurşun geçmez bir yelektir. Bunu kimse denemesin. Bunca yıl çeşitli partilerde çeşitli görevlerde bulunmuş bir siyaset adamına yaşıyla ilgili itirazlar varken, kongre tarafından bu partinin genel başkanı seçilmesini, geleneklere, töreye bağlı kırat siyasetinin bir başarısı sayıyorum. Şimdi yeni bir başlangıç var. Çeşitli siyasi partilerin, ümitsiz kalmış bütün çevrelerin bütün siyasi kimlik ve kişilikleri birleştirmeye çalışacağız. Birleşik merkez partisi kurmaya çalışacağız. Biz yeni bir siyasete eski politikacıyla başlıyoruz. Benim deneyimlerim, hüsranlarım, başarılarım, siyaseten aldığım dersler var. Onların hepsini yeni siyaset hayatımızda DP'ye taşıyacağız. Türkiye'nin kalkınması için el birliği yapacağız. Bir tek arkadaşım yerinden oynatılmayacaktır. Partiyi ihraç değil ithal partisi haline getireceğiz. Biz ihracatçı değil ithalatçı olacağız. İktidar partisinin kendi ölçeklerine çekilmesinde yardımcı olacağız. Küçük görünen partide büyük kongre yaptınız. Allah sizden razı olsun.''

 

Kongre 2 saat gecikmeli gerçekleşti

Anadolu Gösteri Merkezi'nde gerçekleşen kongre 2 saat gecikmeli olarak çalışmalarına başladı. Yoklama ve açılışın ardından kongrede Divan Daşkanlığı için seçim yapıldı. Seçim sonucu Kongre Divan Başkanlığına eski Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Hasan Subaşı seçildi. Divan Başkanı Yardımcılığına ise Füsun Yaşar, Mahmut Ceperi, Mehmet Mandıraoğlu ve Erman Küçükay getirildi. Kongrede komisyonların oluşturulmasından ardından Genel Başkan ve genel başkan adaylarının konuşmalarına geçilecek.

DP Genel Başkan Adayı Hüsamettin Cindoruk DP Beşinci Olağanüstü Kongre'sinin yapıldığı salona girerken büyük tezahüratla karşılandı.

Kongre salonunda DP'li eski bakanlardan Necmettin Cevheri, Nahit Menteşe, Vefa Tanır, Hasan Ekinci, Cemil Erhan, Şinasi Altınel, Nurhan Tekinel, Yaşar Topçu ve Esat Kıratlıoğlu da bulunuyor.

 

"Yüce Başbakan" Çiller sloganları

Kongreye gelen kutlama mesajları okunurken, DYP eski lideri ve başbakan Tansu Çiller'in gönderdiği telgraf, Demokrat Partililerde heyecan dalgasına neden oldu. Partililer, Çiller'in mesajı okunurken hem alkışladı hem de "Yüce Başbakan" diye slogan attı. Delegeler klimaların çalışmadığı salonda terlerken, pek çok delege "klimaları açın" diye bağırdı. Kongrede delegeler arasında küçük çapta sözlü atışmalar yaşandığı dikkat çekti.

 

''28 Şubat babalar gibi postmodern darbedir''

DP Genel Başkanı Süleyman Soylu, Anadolu Gösteri ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen DP 5. Olağanüstü Büyük Kongresinde yaptığı konuşmada, kongrenin hayırlı olmasını dileyerek, ''Benim yerim burasıdır. Sonuna kadar Kırat'ta yaşayacağım. Başka evimiz, çadırımız, şemsiyemiz yok'' dedi.

Soylu, yerel seçimlerde Türkiye'nin her tarafında mücadele ettiklerine dile getirerek, ''16 ayda adam gibi siyaset yaptık, kıvırmadık, yalpalamadık. Bir taraftan yeni oluşum çalışmalarına yapmalarına rağmen, bizi görmemelerine rağmen, millete inandık ve onlarla kol kola yürüdük'' dedi. Soylu, şunları kaydetti:

''Ben mi getirdi getirdim AKP'yi 47'ye? Ben mi böldüm bu partiyi? Herkese söylüyorum; oyunuza talip değilim, vicdanınıza talibim. Yüzde 5.5 aldık Güney Doğu'da. Gazetelerin söylediği gibi yüzde 1 oy alsaydık kim alacaktı geri kalan bu oyları? CHP Güney Doğu'da oy alıyor mu? Hayır. Bizim oyumuz DTP'ye gider mi? Hayır. AKP alacaktı. AKP bizim bahçemize geldi oturdu. Bahçemizden onu atmaya çalışıyoruz ama adam gibi politika yaparak.

''1960 bizim için darbedir? 16-17 Eylül bir katliamdır? 28 Şubat babalar gibi postmodern darbedir.

AKP'yi yüzde 47'ye getirdiniz. Siz getirdiniz babam. Yanlış anlamayın, burada bir kişiyi, sayın Cumhurbaşkanımızı kastetmiyorum, bir zihniyeti kastediyorum.''

 

Mehmet Ali Bayar

DP Genel Başkan adaylarından  Mehmet Ali Bayar, yaptığı konuşmada, "Gelin geçmişin bütün ayrılıklarını farklılıklarını bir kenara koyalım. (Necmettin) Cevheri ve onun nesli, benim babamın (Nuri Bayar) nesli, onlar bir gelecek yaratabilmek için, Türkiye'nin en meşakkatli zamanlarında ne mücadeleler verdiler ve ne dertlerin altından kalktılar. Ama gençlerin onlara bakarak iman tazelemesi lazım, onun için adayım. Bu partinin geçmişindeki kavgalarda hiziplerde benim hiçbir dahilim yok. Yarınların meselesini tasarlamak için dünya meseleleriyle uğraşacak partiyi yaratmak için geleceğe bakmak gerekiyor. Geçmişi değiştiremeyiz, yeniden kuramayız, ama geleceği birlikte inşa edebiliriz. Gelin kavgaları, ayrılıkları, münakaşaları bir kenara koyalım. Geçmişin tartışmalarıyla zaman kaybetmeyelim. Geleceğe bakalım. Türkiye AKP'nin iktidardan gidecek alternatifi ortay koymalıdır" dedi.

 

Cindoruk: AKP 'milli yolsuzluk' gömleğini giymişlerdir


DP Genel Başkan Adayı, Hüsamettin Cindoruk, partisinin 5. Olağanüstü Kongresi'nde iktidara yüklendi. Cindoruk, "İster kayık ister gemi alsın, benim bir sözüm siyasetçilere. Mal edinmeyin, mal kaybedin. milli görüş gömleğini çıkarmış olsalar da olmasalar da, 'milli yolsuzluk' gömleğini giymişlerdir" dedi.

Darbelerin ideolojisi olmadığını ve senaryosu olamayacağını ifade eden Cindoruk, "Onun için darbe bir felakettir. Darbelerin darbeleri çekmesinin nedeni de budur. Ben siyasi hayatımda darbe yapan bir akıllıya rastlamadım. Bizleri de zaman zaman hapishaneye Zincirbozan'a götürdüler. Hiçbirinden pişman değilim, milletime, halkıma demokrasiye helal olsun. Bu yaşlarda olduktan sonra insan tarihi daha iyi okuyor. Ve şaşkınlıkla seyrediyorum, bizim dışımızdaki bazı basın organları, bana ve Demirel'e darbeci diyorlar. Benden darbeci olur mu? Darbe yiyen olur darbe. Demirel darbe mağduru olur. Ben bunları ciddiye almam, dinlemem, arkama almışım. Ben bu konularda kimseye cevap vermem, vermeyi de tenezzül sayarım" diye konuştu.

Siyasi partilerini dışardan kimsenin yönetemeyeceğini söyleyen Cindoruk, bu sözlerinden sonra büyük alkış aldı. Cindoruk, "Bizim aklımız bize yeter, hatta bizim çocuklarımızın aklı bunları söyleyenlerden daha erişkin daha haklıdır" dedi. Demokrasi kavgasını vererek geldiklerini vurgulayan Cindoruk, "Bütün sıkıntıları yaşamış olarak geliyoruz. Hak ve özgürlükleri savunurken, sadece sizin, kendi haklarımızı değil, kendi özgürlüklerimizi değil, milletin bütün kesiminin özgürlüklerini savunduk. 1985'de ben, genel başkanımız yasaksız Türkiye, düşünen, konuşan Türkiye dedik. Sadece bizim için mi dedik. Sadece ve sadece 300 köyde elektrik olan bir Türkiye'yi 34 bin köyde elektrik olan Türkiye haline getirdik. İşte başarı bu" dedi. Cindoruk sözlerine şöyle devam etti:

"Türkiye'de meseleyi çözen biziz Alevilik, Sünnilik bütün mezhepler bizim zamanımızda bir araya gelmedi mi? Sadece Sünni değil, Alevi kardeşlerin de alınlarından öpüyorum. Cemevlerinde bizim alın terimiz yok mu. Cumhuriyete etiket koyan 1, 2, 3 diyenler var. Şimdi mezhep arasında farklılık çıkardılar. Başbakan 20 etnik grup sayıyor, sanıyorum hepsi burada var, siz birbirimize karşı bu duyguyu taşıyor musunuz. Kırat etrafında birlik beraberlik temsil etmiyor muyuz. Bizler Türkiye'nin çimentosuyuz."


"Milli yolsuzluk gömleğini girmişlerdir"

Başbakan Erdoğan'ın oğluna alınan gemiyle ilgili sözlerine de dikkat çeken Cindoruk sözlerini şöyle sürdürdü:

"İster kayık ister gemi alsın, benim bir sözüm siyasetçilere. Mal edinmeyin, mal kaybedin Milli görüş gömleğini çıkarmış olsalar da olmasalar da, 'milli yolsuzluk' gömleğini girmişlerdir. Deniz Feneri başlıyor devam ediyor. Siyasi hayatımda yolsuzluk iddiasının dosyalarının bu kadar çok olduğu bir dönem olmadı. Soruşturma komisyonu kurmuş takip etmişizdir. Bu kadar iddia var yedi sene içinde iktidar kendisiyle ilgili bir yolsuzluk dosyasını ortaya koymadı. Yolsuzluk dosyaları Meclis'te yoksa, yargıya bırakırsanız o siyasi denetim olmaz: Ben olsam yerinde; oğlumun gemisi botu tankeri mi var; bunun tahkiki için oraya giderim. Arkadaşlarımız bir kısmı mısır mı satıyor, mısır mı patlatıyor? Çocukları ne yapıyor. O konularda da burada arkadaş, kardeş, ağabey, bakan iltiması olmaz. Parlamento iltimas eden bir kurum olmamalıdır. Son sözüm şudur. Bütün bunları söyledim. Dikkatle dinlediniz bir yaşlı adam söylüyor bunu da. Acaba bu hakikat payı var mı dediniz. Ben Mevlana'nın bir sözünü söyleyerek bitiriyorum. Genç adam aynada bazı şeyleri göremez, bir yaşlı adam bir tuğlada gerçekleri görebilir."

 

İlk turda salt çoğunluk sağlanamadı

Demokrat Parti 5. Olağanüstü Büyük Kongresi'nde genel başkan adaylarından hiçbiri genel başkan seçilmek için gereken salt çoğunluğu sağlayamadı. Anadolu Gösteri ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen kongrede, genel başkanlık seçiminde 956 oy kullanıldı.
944 geçerli oydan Hüsamettin Cindoruk 480, Süleyman Soylu 448, Mehmet Ali Bayar 16 oy aldı. Ramazan Yazgan'a ise oy çıkmadı. İkinci turda da adaylardan birinin salt çoğunluk olan 560 oy alması gerekecek.

 

Soylu ve Bayar çekildi

Demokrat Parti (DP) 5. Olağanüstü Büyük Kongresinde, Süleyman Soylu ve Mehmet Ali Bayar, genel başkan adaylığından çekildi. Anadolu Gösteri ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen olağanüstü kongrede ikinci turda da adaylar salt çoğunluğu sağlayamadı. İkinci tur sonuçlarının ardından Soylu ve Bayar genel başkan adaylığından çekildiklerine ilişkin dilekçeyi Divan Başkanlığına ulaştırdı. Böylece genel başkanlık seçiminin üçüncü turunda Hüsamettin Cindoruk tek aday olarak kaldı.

 

Soylu: Bize düşen kararı kabul etmektir

DP Genel Başkanı Süleyman Soylu, DP 5. Olağanüstü Büyük Kongresinin kararını verdiğini belirterek, ''Bize düşen bu kararı kabul etmektir'' dedi. Soylu, ikinci turda genel başkan adaylığından çekilmesinin ardından delegelere hitaben yaptığı konuşmada, bugün Türk siyasi tarihinin güzel günlerinden biri yaşandığını ifade etti. ''Büyük kongre kararını vermiştir. Bize düşen bu kararı kabul etmektir'' diyen Soylu, sözlerini şöyle sürdürdü: ''16 aydır bu siyasi hareketi büyük bir onurla, Türkiye'nin her tarafında bir tek yanlış yapmadan taşıdık. Benimle mücadele eden bu partinin bir tek tuğlasını ayağa kaldıran herkese minnetlerimi ve şükranlarımı ifade ediyorum. Kırat, asil bir misyondur. Sırat-ı müstakimi bulacaktı. Tarih önünde de vicdanım olarak da hiçbir sorumluluğun sahibi değilim. Düşündüklerimi, inandıklarımı, misyon ve gelecek için gördüklerimi hem kamuoyuyla hem delegelerle paylaştık. Karar sizindir, kararınızın ülkemiz, milletimiz ve partimizin için hayırlı olmasını diliyorum. Birinci turda adaylıktan çekilmeyi düşündük ama yetiştiremedik. Bu turda adaylıktan çekiliyoruz. Allah'a emanet olun.''

 

Yeni Genel Başkan Cindoruk

Demokrat Parti (DP) 5. Olağanüstü Büyük Kongresinde genel başkanlığa 559 oyla Hüsamettin Cindoruk seçildi. Süleyman Soylu ve Mehmet Ali Bayar'ın ikinci turda genel başkan adaylığından çekildiğini açıklamasının ardından, üçüncü tura Cindoruk tek genel başkan adayı olarak girdi. Cindoruk, kullanılan 570 oyun geçerli 559'unu alarak genel başkan seçildi. Kongre, parti yetkili organlarının seçiminin ardından çalışmalarını tamamlayacak.
 

Öz geçmiş

1933 yılında İzmir'de doğan Cindoruk, Ankara'da Çankaya ilkokulunu, Atatürk Lisesini ve 1954'te Ankara Hukuk Fakültesini bitirdi. 1955 yılından itibaren avukatlık yapan Cindoruk, Demokrat Parti, Adalet Partisi, Demokratik Parti, Büyük Türkiye Partisi ve Doğru Yol Partisi'nde il başkanlığı, kuruculuk ve Genel İdare Kurulu üyeliği görevlerinde bulundu.
Cindoruk, 14 Mayıs 1985 tarihinde Büyük Kongre'de Doğru Yol Partisi (DYP) Genel Başkanlığı'na seçildi. Genel Başkanlığı siyasi yasağı biten Süleyman Demirel'e bırakan Cindoruk, 1991'de TBMM başkanı seçildi ve iki yıl bu görevi sürdürdü. Daha sonra DYP'den ayrılıp Demokrat Türkiye Partisi'ni kurdu. Partisi, Mesut Yılmaz başbakanlığındaki 55. hükümette koalisyon ortağı oldu. 18 Nisan 1999 tarihinde yapılan genel seçimde Meclis dışında kaldı ve DTP Genel Başkanlığı görevinden istifa etti. İngilizce bilen Cindoruk evli ve 3 çocuk babası.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler