Yurt genelinde 19 Mayıs

Samsun'da 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları kapsamında, Büyük Önder Atatürk'ün Samsun'a gelişini sembolize eden bayrak, TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın da katıldığı törenle, Kurtuluş Yolu'ndaki Bandırma Vapuru simgesi iskeleden karaya çıkarıldı.

Yayınlanma: 19.05.2009 - 07:56
Abone Ol google-news

19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı yurdun çeştli yerlerinde kutlandı.

Samsun

Büyük Önder Atatürk'ün Samsun'a çıkışının 90. yıl dönümü kutlamaları kapsamında ilk tören Anıt Park'taki Atatürk Anıtı'nda düzenlendi.

Buradaki törende TBMM Başkanı Köksal Toptan, Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir ve 5. Kolordu Komutanı Korgeneral Yaşar Cihansız'ın ardından Vali Hasan Basri Güzeloğlu ile diğer kurum ve kuruluşlarla sivil toplum örgütleri çelenk sundu. Anıta çelenk konulup saygı duruşunda bulunulduktan sonra törenlere Kurtuluş Yolu'ndaki Bandırma Vapuru'nu simgeleyen ve zamanın Tütün İskelesi olarak bilinen yere inşa edilen iskelede devam edildi.

Büyük Önder ile Samsun'a gelen 18 silah arkadaşının heykellerinin de yer aldığı alandaki törende, bir deniz subayı ve iki deniz eri ile ikisi izci kıyafetli öğrenciler tarafından taşınan bayrak, meşale eşliğinde iskeleden alındı. Bu sırada top atışları yapıldı.

Samsun'un Kurtuluş Mücadelesinin başlangıcı ve Türkiye Cumhuriyeti'ne giden yolda ilik adımın atıldığı bir kent olduğunu vurgulayan Vali Güzeloğlu, ''Samsun ilk adımın atıldığı, Kurtuluş Mücadelesinin başladığı bir kent olmanın onurunu yaşamaktadır'' dedi.

Daha sonra deniz subayı tarafından kara subayına teslim edilen bayrak, top atışları ve sirenler eşliğinde göndere çekilmek üzere kutlama törenlerinin yapılacağı 19 Mayıs Stadı'na götürüldü.

Törende çeşitli gösteriler ve halk oyunlarının yanı sıra orkestra eşliğinde marşlar da çalındı.

Törende ayrıca Devlet Tiyatroları Genel Müdürülüğü'nün katkıları ile hazırlanan ''Sonsuzluğa Atılan Adım'' adlı orotoryo da sahnelendi.

Etkinlikte, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kuruluşuna ve büyük zafere giden tarihsel sürecin başlangıcı olan Atatürk'ün İstanbul'dan Anadolu'ya hareket ettiği 16 Mayıs 1919'dan başlayıp, 19 Mayıs 1919'da Samsun'da karaya çıkmasıyla sonuçlanan tarihsel süreç, sanatsal bir yaklaşımla anlatıldı.

Atatürk'ün Samsun'a çıkışının 90. yılı anısına hazırlanan ve Murat Göksu'nun yazıp yönettiği, Tolga Taviş'in bestelediği eser, Ankara, İzmir, Mersin, Antalya Devlet Opera ve Balesi Müdürlükleri sanatçılarının yanı sıra Samsunlu öğrencilerin oluşturduğu 1700 kişilik koro ve Samsun Devlet Opera ve Balesi Orkestra Korosu tarafından seslendirildi.

Katılımcılar, daha sonra zamanında otel binası olan ve Büyük Önder'in Samsun'a gelişinde kaldığı Gazi Müzesi'ne yürüdü.

Atatürk'ün Samsun'a çıkışı sonrasında ikametgahına ayrılan ve bugün müze olarak düzenlenen tarihi binaya Kurtuluş Yolu olarak adlandırılan güzergahtan yapılan yürüyüşe kalabalık yurttaş topluluğu da katıldı.

Törenlere TBMM Başkanı Köksal Toptan, Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir ve 5. Kolordu Komutanı Korgeneral Yaşar Cihansız ile bazı milletvekilleri Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Ali Yıldırım, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Hüseyin Akan, belde belediye başkanları, çeşitli kuruluşların temsilcileri, gaziler ve aralarında çeşitli illerden gelenlerin de bulunduğu öğrenci ve yurttaşlar katıldı. Törene katılanlar arasında Atatürk ile Samsun'a gelen 18 silah arkadaşının mirasçıları da yer aldı.


Kayseri'de 19 Mayıs tırmanışı

50 dağcı, Erciyes Dağı'na 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle zirve tırmanışı yaptı. 20 ilden Kayseri'ye gelen 4'ü bayan 50 dağcı, Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca başkanlığında gece saat 02.30'da Erciyes Kayak Merkezi'nden yola çıktı.

Erciyes Dağı'nın güney yamacındaki Develi Sırtı kulvarını izleyen dağcılar, Hörgüç Kaya'nın arkasını dolanıp sabah saat 10.15 sıralarında 3916 metre yüksekliğindeki zirveye ulaştı.
Saygı duruşunda bulunup İstiklal Marşı'nı okuyan dağcılar, zirve defterini imzalayıp, bir süre dinlendikten sonra aynı kulvardan inişe başladı.

Karaca, ''Erciyes'in zirvesinde Atatürk ve silah arkadaşları için saygı duruşunda bulunup, Türkiye'yi bu günlere getirenleri anmış olduk. Atatürk'ün vatanın bağımsızlığını sağlamak amacıyla Samsun'a çıkışının 90. yıl dönümünde, biz dağcılar da Erciyes'in zirvesine tırmanarak ulu önderimizin anısına, gösterdiği hedeflere emin adımlarla ilerlemenin gururunu hep birlikte yaşayarak, geleceğe umutla bakıyoruz. Türk gençliği Atatürk'e hep sahip çıkacak'' dedi.


Adana

Adana'daki tören, Vali İlhan Atış, Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, 6. Kolordu Komutanı Korgeneral Nejat Bek, CHP Adana milletvekilleri Nevin Gaye Erbatur ve Hulusi Güvel, kamu kurum ve kuruluşları ve sivil toplum örgütü temsilcileri ve gazilerin, Atatürk Parkı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk koymasıyla başladı.

Kutlama törenleri, havanın sıcak olması nedeniyle 18.30'dan itibaren 5 Ocak Stadı'nda devam edecek.

Elazığ

Elazığ Valisi Muammer Erol, 8. Kolordu Komutanı Korgeneral Eyüp Kaptan, Belediye Başkanı Süleyman Selmanoğlu ile yetkililer, Valilik önündeki Atatürk Anıtı'na çelenk koydu.

Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Feyzi Bingöl, çelenk koyarken, yardımcı olan kız öğrenci çelengin bir ayağını boş kısma yerleştirdi. Dengeli durmayan çelenk, yanındaki çelenkleri de kaydırdı. Yere düşen Valilik ve Belediye çelenkleri, korumalar tarafından kaldırılıp düzeltildi.

Tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı okunmasıyla sona erdi.
Elazığ'da bayram kutlamaları, bu yıl ilk kez ışıklandırılan Atatürk Stadı'nda, gece yapılacak.
 

Mersin

Mersin'de, Valilik, Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığı, siyasi partiler, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütü temsilcileri, Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk koydu. Mersin'deki kutlama törenleri, havanın sıcak olması nedeniyle 17.00'den itibaren Tevfik Sırrı Gür Stadı'nda devam edecek.

Denizli

Denizli Valiliği önünde düzenlenen törene, Vali Yavuz Erkmen, Denizli milletvekilleri Mithat Ekici, Mehmet Yüksel ve Ali Rıza Ertemür, Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, Cumhuriyet Başsavcısı Selami Hatipoğlu, 11. Motorlu Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Ergüdar Toptaş, Emniyet Müdürü Muzaffer Erkan, diğer protokol üyeleri, öğrenciler ve yurttaşlar katıldı.

Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Kutlamaların, saat 20.00'da Atatürk Stadı'nda devam edeceği bildirildi.

Kocaeli

Kocaeli Valiliği önündeki tören alanında Vali Gökhan Sözer, Muharebe Hizmet Destek Eğitim ve Garnizon Komutanı Korgeneral Galip Mendi, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili İlyas Şeker ile siyasi parti temsilcileri, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı.

Tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla sona erdi.
Derince ilçesinde ise Kaymakamlık önündeki tören alanında Kaymakam Cengiz Cantürk, Derince Belediye Başkanı Aziz Alemdar ve Garnizon Komutanı Ali Kocatürk, Atatürk Anıtı'na çelenk koydu.

Öte yandan, gösteriler ile resmi geçit saat 19.00'da İzmit İsmetpaşa Stadyumu'nda başlayacak.

Van

Van'da 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları, Valilik önünde çelenk koyma töreniyle başladı.

Tören alanına daha sonra gelen Van Valisi Özdemir Çakacak da Kaya ile tokalaşırken, Garnizon Komutan Vekili 6 Hudut Alay Komutanı Albay Menduh Hakbilen, tokalaşmadan tören yerine geçti.


Mardin

Mardin'deki ilk tören, Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk konulması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Dal, 21 Kasım Stadyumu'ndaki törende yaptığı konuşmada, 19 Mayıs 1919'un, 1. Dünya Savaşı sonunda Türk halkını silmek isteyen emperyalist devletlere karşı yola çıkan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün her türlü yokluk içindeki milletin sadece manevi gücü ve azmine güvenip direnişe geçtiği gün olduğunu söyledi.

 

Sıvas

Sıvas'taki tören, Vali Veysel Dalmaz, Garnizon Komutanı Ali Doğan İnce, Belediye Başkanı Doğan Ürgüp'ün Atatürk Anıtı'na çelenk koymasıyla başladı.

4 Eylül Stadyumu'ndaki törende, Vali Dalmaz, Garnizon Komutanı Tuğgeneral İnce ve Belediye Başkanı Doğan Ürgüp yurttaşların bayramını kutladı. Milli Eğitim Müdürü Ali Murat Taner, burada yaptığı konuşmada, 19 Mayıs'ın Türk ulusunun tarihinde önemli bir yeri olduğunu belirtti.

Öğrencilerin şiirler okuduğu törende, Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi ve tüm öğrencilerin katılımıyla Gençliğin Ata'ya Cevabı seslendirildi. Geçit töreninin ardından öğrenciler, gösteriler sundu.



Tokat

Tokat'ta Gaziosmanpaşa Stadyumu'nda düzenlenen törende, Tokat Valisi Recai Akyel, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Bulut Ömer Mimiroğlu, Belediye Başkanı Adnan Çiçek, halkın bayramını kutladı.

Tören sırasında bir gurup öğrenci, taşıdıkları Türk bayrağını Vali Akyel'e teslim etti.
Kentte dönem içinde düzenlenen spor müsabakalarında dereceye giren okullara ödülleri dağıtıldı. Tören, öğrencilerin geçit töreniyle devam etti.

Gaziantep

Gaziantep'te, Demokrasi Meydanı'nda yapılan törende, Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasının ardından, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Kamil Ocak Stadı'nda devam eden törende, İl Milli Eğitim Müdürü Fikret Atak günün önemine ilişkin konuşma yaptı. Öğrenciler, çeşitli gösteriler sundu.

Diyarbakır

Diyarbakır Atatürk Stadyumu'ndaki tören, Vali Hüseyin Avni Mutlu, 7. Kolordu Komutanı Korgeneral Bekir Kalyoncu ve Belediye Başkanı Osman Baydemir'in yurttaşların bayramını kutlamasıyla başladı.

İl Milli Eğitim Müdürü Zülfü Toman, burada yaptığı konuşmada, 19 Mayıs'ın karamsarlık perdelerinin yırtıldığı, bu millete biçilen kefenin paramparça edildiği gün olduğunu belirtti.
Şiirlerin okunduğu tören, yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödüllerin verilmesi, spor ve halk oyunları gösterisi ile sona erdi.

Ali Gaffar Okkan Polis Meslek Yüksekokulu'ndan bir grup öğrencinin kolbastı gösterisi, izleyenlerden büyük alkış aldı.

Düzce

Düzce 18 Temmuz Stadı'ndaki tören, Vali Bülent Kılınç, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Sabahattin Toprak, Belediye Başkanı İsmail Bayram'ın öğrencilerin bayramını kutlamasıyla başladı.

Konuşmaların ardından öğrenciler gösteriler sundu ve şiirler okundu. Buradaki törene, stadın açık tribünün ağır hasarlı olması nedeniyle izleyici alınmadı.


Rize

Rize'deki törenler, Vali Zekeriya Şarbak, İl Garnizon Komutanı Jandarma Albay Erol Çelik, Belediye Başkanı Halil Bakırcı, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütü temsilcilerinin, Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk sunmasıyla başladı.
Daha sonra Rize Atatürk Stadı'nda devam eden etkinlikler, Vali Şarbak'ın beraberindeki İl Garnizon Komutanı Jandarma Albay Çelik ve Belediye Başkanı Bakırcı ile öğrencilerin ve yurttaşların bayramını kutlamalarıyla devam etti.

Rize Milli Eğitim Müdürü Rasim Çelik, burada yaptığı konuşmada, kurtuluş meşalesinin Atatürk'ün 19 Mayıs'ta Samsun'a ayak basmasıyla alevlendiğini belirterek, ''Bu anlamlı tarihi gün, gençliğe emanet edilmiş ve onların bu emaneti koruması istenmiştir. Türk gençliğinin bu anlamlı görevi yerine getireceğine olan inancımız tamdır'' dedi.
Kutlamalar, Gençlik Haftası dolayısıyla il genelinde düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilerin hazırladıkları kompozisyon ve şiirleri okumalarının ardından gerçekleştirilen halk oyunları gösterileri ve resmi geçit töreninin ardında sona erdi.

Sakarya

Adapazarı Atatürk Stadı'nda gerçekleştirilen kutlamalarda Sakarya Valisi Hüseyin Atak, Garnizon Komutan Vekili Kıdemli Albay İzzet Aktağ ve Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeti Toçoğlu halkı selamlayarak bayramlarını kutladı.

Törende konuşan Milli Eğitim Müdürü Murat Yazıcı, gençlere büyük önem verdiklerini belirterek, ''Gençlerimiz cumhuriyetimizin birer meşalesi olarak yanarak, kendilerinden sonra gelecek nesillere, aynen onlardan öncekiler gibi aydınlık bir vatan bırakacaklardır'' dedi.

Törende, öğrenciler ve sporcular çeşitli gösteriler yaptı.

Kütahya

Kütahya'daki kutlamalar, Zafer Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenklerin sunulması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Dumlupınar Stadı'ndaki törenlerde, Kütahya Valisi Şükrü Kocatepe, Garnizon ve Hava Er Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Sami Fındıkoğlu, Belediye Başkanı Mustafa İça, öğrencilerin ve halkın bayramını kutladı.

İl Milli Eğitim Müdürü Muhammet Şahinkaya, burada yaptığı konuşmada, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün gösterdiği çağdaş uygarlık seviyesinin üzerine çıkmanın, ulusal hedefin gereği olduğunu söyledi.

Öğrenciler tarafından okunan şiirler ve yapılan gösterilerin ardından kutlamalar, resmi geçitle sona erdi.

Törende, Romanya'nın başkenti Bükreş'te geçen ay yapılan 88. Avrupa Erkekler Halter Şampiyonası'nda, 62 kiloda 3 altın madalya kazanan DPÜ öğrencisi Erol Bilgin'e, Vali Kocatepe tarafından Cumhuriyet altını hediye edildi.

Bu arada, törenler sırasında baygınlık geçiren kadın ile öğrenciye, 112 Acil Servis ekiplerince müdahalede bulunuldu.

Bitlis

Bitlis'te 8 Ağustos Stadyumu'nda yapılan kutlamalara katılan Vali Nurettin Yılmaz, ''Milletimizi, tarihine, medeniyetine ve insani zenginliğine ulaştıracak olan gençlerimizdir'' dedi.

Türkiye'yi, Atatürk'ün gösterdiği muasır medeniyet seviyesine gençlerin taşıyacağını vurgulayan Yılmaz, şöyle konuştu:

''Medeniyet yolculuğunda, bu yürüyüşü siz gençler tamamına erdireceksiniz. Sizlerle umut ve heyecanı paylaşmaktan gurur duyuyorum. Sizler Türkiye'nin geleceği, milletimizin en büyük ümidisiniz. Milletimizi tarihine, medeniyetine insani zenginliğine ulaştıracak olanlar yine sizlersiniz. Bu bir bayrak yarışıdır.''

Yapılan konuşmaların ardından, spor yarışmalarında dereceye giren gençlere ödülleri, davetliler tarafından verildi.

Bitlis'teki törene, Bitlis Valisi Yılmaz, İl Jandarma Komutanı Albay Turhan Yazıcı, Bitlis Belediye Başkanı Fehmi Alaydın, Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Doğru, kurum amirleri ve çok sayıda yurttaş katıldı.
 

Artvin

Artvin'de Atatürk Anıtı'na çelenklerin sunulmasıyla başlayan törenlere, Vali Cengiz Aydoğdu, AKP Artvin Milletvekili Ertekin Çolak, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Mustafa Erdem, Belediye Başkanı Emin Özgün, Cumhuriyet Başsavcısı Uğur Yiğitbilek, Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Duman, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.

Artvin Şehir Stadı'ndaki etkinlikler, Vali Aydoğdu'nun beraberindeki Belediye Başkanı Emin Özgün ve Garnizon Komutanı Jandarma Albay Mustafa Erdem ile öğrencilerin ve yurttaşların bayramını kutlamalarıyla devam etti.

İl Milli Eğitim Müdürü Hamza Köşker, burada yaptığı konuşmada, 19 Mayıs'ın Türk milletinin yeniden ayağa kalkışının tarihi olduğunu belirterek, ''19 Mayıs, Türk bağımsızlık hareketinin hürriyet ve istiklal bayrağıdır. Dünyadaki tüm ezilmiş ve sömürülmüş ulusların bir kurtuluş simgesidir. 19 Mayıs, çağdaş Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş müjdesidir'' dedi.

Konuşmaların ardından öğrenciler tarafından çeşitli gösteriler gerçekleştirildi. Törenler, Gençlik Haftası dolayısıyla düzenlenen spor müsabakaları ile diğer yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesiyle sona erdi.

 

 

 

 

19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı, yurt genelinde törenlerle kutlanıyor.
Erzurum'daki kutlamalar, Havuzbaşı semtindeki Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasıyla başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunduğu törene, Erzurum Valisi Sami Bulut, 9. Kolordu Komutanı Korgeneral Tevfik Özkılıç, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler ve yetkililer katıldı.
Kurumların yanı sıra TBMM'de grubu olan partilerin çelenk sunması için davet edildiği törenlerde AK Parti, MHP ve CHP İl Başkanlığı temsilcileri anıta çelenk koydu.
Daha sonra Cemal Gürsel Stadı'ndaki törenlere geçildi. İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törenlerde Vali Bulut, Korgeneral Özkılıç ve Belediye Başkanı Küçükler halkı selamladı.
Törende konuşan Milli Eğitim Müdürü Fevzi Budak, 19 Mayıs 1919'un Türk milletinin yeniden dirilişini temsil ettiğini belirtti. Cumhuriyetin temel değerlerinin korunmasında ve geliştirilmesinde gençlere büyük görevler düştüğünü belirten Budak, ''Hiçbir ülkenin gençliğinin onuru sizinki kadar okşanmamış, hiçbir ülkenin gençliğine bu derece kıymetli emanet verilmemiştir'' dedi.
Günün anlam ve önemini ifade eden şiirlerin okunmasının ardından, tören geçidi yapıldı, öğrenciler tarafından gösteriler sunuldu. Gösteriler sırasında Türkiye Dağcılık Federasyonuna bağlı sporcular, stadyumun üstünden iple sahaya indi. Bu arada, sıcak hava nedeniyle bayılan bir öğrenciye, sağlık ekiplerince müdahale edildi.

Bingöl

Bingöl Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Garnizon Komutanı Tuğgeneral İshak Ceylan, Belediye Başkanı Serdar Atalay'ın halkın bayramını kutlamasıyla başlayan törende, İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ali Hansu konuşma yaptı.

Hansu, 19 Mayıs'ın bir kurtuluş destanı olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
''19 Mayıs 1919, milletimizin tüm onur ve asaletiyle Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün rehberliğinde bir kez daha şaha kalkışının başlangıcıdır. 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun'da yakılan özgürlük ateşi, TBMM'nin açılmasıyla dalga dalga tüm yurda yayılmıştır.''

Yapılan konuşmanın ardında Gençlik Haftası etkinlikleri kapsamında orta öğretim kurumları arasında düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Bu arada, tören sonu Bingöl'de bulunan Bayburt ve Kars Atlı Spor Kulüpleri'nin geçişi, yurttaşlar tarafından ayakta alkışlandı.

Tunceli

Tunceli'deki törende, Vali Mustafa Yaman, Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral İbrahim Yaşar ve Belediye Başkan Vekili Mehmet Tonç yurttaşları selamladı.
İl Milli Eğitim Müdür Vekili İbrahim Korkmaz, yaptığı konuşmada, tüm umutların tükenmeye başladığı bir dönemde Mustafa Kemal Atatürk'ün, Samsun'a çıkmasının bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinin başlangıcı olduğunu söyledi.

19 Mayıs'ta kutsal vatan topraklarının işgal edilemeyeceğinin tüm dünyaya haykırıldığını belirten Korkmaz, şöyle devam etti:
''Binlerce şehit verilerek, sıkıntı ve yokluklar içinde, büyük özverilerle kurulan Türkiye Cumhuriyeti gençlerimize emanettir. Bu değerli emaneti yaşatmak ve sonsuza kadar korumak, gelecek kuşaklara en iyi şekilde aktarmak, en başta gelen görev ve sorumluğunuzdur. Ülkemizi, büyük önder Mustafa Kemal Atatürk'ün gösterdiği çağdaş medeniyet seviyesine sizler taşıyacaksınız.''

Öğrencilerin günün anlam ve önemine ilişkin şiir ve kompozisyonların okunmasının ardından, halk oyunu gösterilerinin ardından tören sona erdi.

Iğdır

Iğdır'daki törene katılan Vali Saim Saffet Karahisarlı, 5. Hudut Alay Komutanı Muhabere Kurmay Albay Ahmet Can Çevik, Belediye Başkanı Mehmet Nuri Güneş, halkın ve öğrencilerin bayramını kutladı.

İl Milli Eğitim Müdürü Selahattin Şimşek, burada yaptığı konuşmada, Atatürk'ün milli birlik ve dayanışmayı gerçekleştirmek amacıyla çıktığı Anadolu yolculuğunun, sönmek üzere olan umutları canlandırdığını söyledi.

 

Kars

Kars'ta, Atatürk Anıtı'na çelenklerin konmasıyla başlayan törenlere Atatürk Şehir Stadı'nda devam edildi.

İl Milli Eğitim Müdürü Ekrem Ekici, yaptığı konuşmada, 19 Mayıs'ın Türk ulusunun özgürlük ve bağımsızlık mücadelesinin ilk adımı olduğunu belirterek, ''Atatürk'ün Samsun'da başlattığı özgürlük hareketi, yurda kısa zamanda dalga dalga yayıldı. Milletimizin azim ve kararlılıkla giriştiği milli mücadele hareketi, Kurtuluş Savaşı ile sonuçlandı'' dedi.
Tören, resmi geçit ve öğrencilerin gösterileri ile son buldu. Bu arada, kutlamalar kapsamında, Kızılay'a kan bağışı yapıldı.

Erzincan

Erzincan'da Belediye Binası önündeki Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasıyla başlayan törenler, 13 Şubat Şehir Stadı'nda devam etti. Erzincan Valisi Abdulkadir Demir ile 3. Ordu Garnizon Komutanı ve Kurmay Başkanı Tümgeneral Ömer Bayraklı, halkı selamladı. Erzincan'da lise öğrencileri tarafından hazırlanan gösteriler, yurttaşların beğenisini kazandı.


Ardahan

Ardahan'da Milli Egemenlik Parkındaki Atatürk Anıtı'na çelenklerin konulmasıyla başlayan törene, Vali Selim Cebiroğlu, 25. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Cengiz Demirci, Belediye Başkanı Faruk Köksoy, diğer yetkililer ve öğrenciler katıldı.
80. Yıl Cumhuriyet Stadı'nda devam eden törende konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Şemsettin Görgülü, 19 Mayıs'ı gururlu ve sevinçli bir şekilde kutladıklarını ifade ederek, ''19 Mayıs düşman istilasına karşı milletçe direnmenin ve teşkilatlanmanın simgesidir'' dedi. Tören, daha sonra şiirlerin okunması, halk oyunu gösterileriyle son buldu.


Konya

Konya'da, Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasıyla başlayan tören, Atatürk Stadyumu'nda devam etti.

Konya Valisi Osman Aydın, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Alaeddin Örsal, stadyumun içinde ciple dolaşarak öğrencileri ve halkı selamladı.

Tören geçişinin ardından, öğrenciler tarafından sunulan halk oyunu ve dans gösterileri ilgiyle izlendi. Selçuk Üniversitesi Halk Oyunları Ekibi kolbastı takımının hazırladığı gösterisi de izleyicilerden büyük alkış aldı.

Konya Atletizm Takımı sporcuları Akşehir Batı Cephesi Karargahı'ndan koşarak getirdikleri Türk bayrağını Konya Valisi Osman Aydın'a sundu.
Aydın ve Konya protokolü sporculara çeyrek altın hediye etti.

Karaman

Karaman'da, Kemal Kaynaş Stadyumu'nda düzenlenen törende, Vali Fatih Şahin, Belediye Başkanı Kamil Uğurlu ve Garnizon Komutanı Jandarma Albay Dursun Karataş halkı ve öğrencileri selamladı.

Konuşmaların ardından merkeze 45 kilometre uzaklıktaki Taşkale beldesinden Karaman'a yürüyerek gelen izciler, Türk Bayrağını Vali Şahin'e verdi. Tören, bayrak ve flama geçidi ile öğrencilerin gösterileriyle sona erdi.

Aksaray

Aksaray'da, Hükümet Meydanı'ndaki törenin ardından Dağılgan Stadyumu'nda devam eden kutlamalarda Vali Orhan Alimoğlu beraberinde Jandarma Komutanı ve Belediye Başkanı ile halkın ve öğrencilerin bayramını kutladı.

Konuşmaların ardından, Atatürk'ün Gençliğe Hitabı ve Gençliğin Atatürk'e Cevabı törene katılan tüm öğrenciler tarafından okundu.

Milli Eğitim Müdürlüğünce düzenlenen 2008-2009 Eğitim-Öğretim yılı, okullar arası spor yarışmalarında dereceye giren okul takımları ve sporculara kupa ve hediyeleri verildi.

Kilis

Kilis'te Cumhuriyet Meydanı'ndaki törene Vali Turhan Ayvaz, Garnizon Komutanı Albay Mehmet Kadan ve Belediye Başkanı Abdi Bulut ile idareciler, öğrenciler, öğretmenler ve yurttaşlar katıldı.

Şehir stadında devam eden törende konuşan Vali Ayvaz, 19 Mayısın, Atatürk'ün bağımsızlık yürüyüşünü başlattığı gün olduğunu söyledi. Tören, öğrencilerin sunduğu gösterilerle sona erdi. Tören sırasında, havanın çok sıcak olması nedeniyle bazı etkinlikler kısa tutuldu.


Nevşehir

Nevşehir Valisi Gazi Stadı'nda düzenlenen törende, 19 Mayısın hem Atatürk'ün ulusal Kurtuluş Savaşı'nı başlatmak üzere Samsun'dan Anadolu'ya çıktığı günün yıl dönümü, hem de Atatürk'ü anma günü olarak kutlandığını belirtti.

Konuşmaların ardından öğrencilerin sundu gösterilerle devam eden törende, Jandarma At Köpek Eğitim Merkezi Komutanlığı atlı birliğin dev Atatürk portresini stadyumun çevresinde atlarla taşıması yurttaşlardan büyük alkış aldı.

Kırıkkale

Kırıkkale'de, 17 Ağustos Başpınar Stadyumu'nda gerçekleştirilen törende, Kırıkkale Valisi Mustafa Bahrettin Demirer, Belediye Başkanı Veli Korkmaz ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Tuncer Aka öğrencilerle yurttaşların bayramını kutladı.

Kırıkkale İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Peker, günün önemine ilişkin bir konuşma yaptı.
Kırıkkale Üniversitesi öğrencileri ile lise öğrencilerinin sunduğu gösteriler ilgiyle izlendi.
Tören sırasında sıcak havadan etkilenerek baygınlık geçiren bazı öğrencilere 112 Acil Servis ekipleri müdahale etti.
Tören, resmi geçitle sona erdi.

Giresun

Giresun'da, Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasıyla başlayan törenlere, Vali Mustafa Taşkesen, CHP Giresun Milletvekili Eşref Karaibrahim, Jandarma Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Erhan Güder, Belediye Başkanı Kerim Aksu,Cumhuriyet Başsavcısı Radi Akyol, Adalet Komisyonu Başkanı Halil Adıgüzel, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.

Atatürk Stadı'ndaki etkinlikler, Vali Taşkesen'in beraberindeki Jandarma Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Güder, Belediye Başkanı Aksu ile öğrencilerin ve yurttaşların bayramını kutlamalarıyla devam etti.

Gençlik Haftası dolayısıyla il genelinde şiir ve kompozisyon dallarında düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri Vali Taşkesen ve diğer yetkililer tarafından verildi.

Kutlamalar, öğrenciler tarafından hazırlanan gösterilerin sunulmasının ardından gerçekleştirilen resmi geçit töreniyle sona erdi.


Antalya

19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı, Antalya'da da coşkuyla kutlanıyor.
Bayram dolayısıyla, Antalya'da ilk tören Cumhuriyet Meydanındaki Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasıyla başladı. Antalya Valisi Alaaddin Yüksel, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Zafer Çelikin ve Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın ile diğer kurum ve kuruluşların temsilcileri, Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Antalya Valisi Alaaddin Yüksel, şeref defterini imzaladı. Yüksel, deftere şunları yazdı:
''Büyük Atatürk; çağdaş ve demokratik Türkiye Cumhuriyeti'nin bağımsız ve özgür gençleri bugün Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nın 90'ıncı yıl dönümünü kutlamanın engin sevinci içerisindeler. Büyük Atatürk; günümüz dünyasında bilgi ve teknolojinin kullanılmasıyla elde edilebilecek sürdürülebilir bir başarının mutlak ve yegane yolunun senin aydınlattığın medeniyet yolu olduğuna, Antalyalı gençlerimiz yürekten inanmaktadırlar. Bu inanç ve heyecan içerisinde de ülkemizin kalkınma çabalarını artırmada ve dünya ile her alanda yarışmada kararlıdırlar. Büyük Atatürk; Türkiye Cumhuriyeti'nin yılmaz bekçileri olan gençlerimizin aydınlık zihni, vefakar sinesi ve engin sevgileri sonsuza kadar sürecektir. Rahat uyu... Ruhun şad olsun...''

Çelenk töreninin ardından Atatürk Stadı'nda da Milli Eğitim Müdürlüğü ve Gençlik Spor İl Müdürlüğü'nce düzenlenen törene geçildi. Vali Alaaddin Yüksel, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Zafer Çelikin ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, tören geçişiyle halkı selamladı.

Törende konuşan Gençlik ve Spor İl Müdürü Nadir Yapsakaoğlu, Türk Ulusu'nun 19 Mayıs Atatürk Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı'nın 90'ıncı yılını daha güçlü kutladığını belirterek, 19 Mayıs'ın, bir ulusun yeniden doğduğu, hakkını ve egemenliğinin dünyaya yeniden tanıttığı gün olduğunu söyledi.

Yapsakoğlu, 19 Mayıs'ın, Atatürk'ün gerçek doğum günü olduğunu da ifade ederek, Türk gençliğinin Büyük Önder'in yolunda sonsuza kadar yürüyeceğini kaydetti. Konuşmaların ardından öğrencilerin geçit törenine, Antalya Gençlik Festivali dolayısıyla Antalya'ya gelen, Acaristan, Kazakistan, Romanya, Estonya, Kırgızistan ve Tataristanlı gençler de katıldı.

Kutlamalarda, kız ve erkek öğrencilerin oluşturduğu 640'ar kişilik grupların sergiledikleri halk oyunları, modern dans ve sportif gösteriler coşkuyla izlendi. Kız ve erkek 640 öğrencinin oynadığı ''Kolbastı'' oyunu da ilgi çekti. Gösterinin sonunda öğrencilerin flamalarla 10 Yıl Marşı eşliğinde oluşturduğu Türk Bayrağı, ayakta alkışlandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler