"Cumhurbaşkanı yargılanamaz"

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Genel Kurulu'nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan TBB Başkanı Özdemir Özok, ''Cumhurbaşkanı görevde olduğu sürece bence yargılanamaz. Bu Abdullah Gül olduğu için ya da başka birisi için değil. O makamın korunması, kollanması ve üzerinde titrenmesi gereken bir kurum olduğu için'' dedi.

Yayınlanma: 23.05.2009 - 08:56
Abone Ol google-news

Türkiye Barolar Birliği'nin 30. Olağan Genel kurulu, TTB Genel Merkezi'nde yapıldı. Kurul'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Türkiye Barolar Birliği (TTB) Başkanı Özdemir Özok, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hakkında verilen "yargılanabilir" kararının hatırlatılması üzerine, kararın bir sürecin devamı olduğunu ve Cumhurbaşkanı Gül hakkında henüz kovuşturmaya karar verilmediği yanıtını verdi. Özok, bu konuların kamuoyu önünde tartışılmasının yargıyı ve Cumhurbaşkanlığı makamını yıpratacağını belirterek, konuya ilişkin beyanların da bu kurumları yıpratmamaya yönelik olması gerektiğini vurguladı. Özok şunları söyledi:
 

"Biz hukukun yanındayız"

"Biz ne Deniz Feneri'ne karşıyız ne Ergenekon'un yanındayız, biz hukukun yanındayız. Hukukun temel, evrensel ilkeleri var. Bir insan mahkeme kararıyla hüküm giymediği sürece masumdur. Cumhurbaşkanı görevde olduğu sürece bence yargılanamaz. Bu Abdullah Gül olduğu için ya da başka birisi için değil. O makamın korunması, kollanması ve üzerinde titrenmesi gereken bir kurum olduğu için. Kişilere bağlı değil. Orada ancak, vatana ihanetle yargılanabilir bir kişi. Zaman aşımı kesilmiştir. Bu konuda da bir kayıp olmayacaktır. Ama bütün bunların değerlendirilmesi bize ait değil. Takipsizlik kararını kaldıran yerel mahkemenin vereceği bir karardır. Bizim görüşlerimiz sadece bir genel değerlendirmedir. Bu benim kişisel görüşümdür. Türkiye'nin simgesi olan Cumhurbaşkanlığı kurumunun 1924 Anayasası'nda net olarak dokunulmazlığı yazılmış olmasına rağmen 1961 ve 1982 Anayasalarında olmamasını bu kurumun şu ya da bu şekilde günlük tartışmalara çekilmesine olanak verecek bir durum olarak görmüyorum. Bir çok konuda yazılı kurala da gerek yok. Ama kurumun yapısı, kimliği, kişiliği, kurumsal geçmişi onun, o ülkede ifade ettiği değerler, onun korunmasını gerektirir. O kurum hepimizin. Bu anlamda yaklaşmamız gerekir. Benim kanaatim iyimserce yorum yapmaktan yana."
 

Deniz Feneri davası

Özok, bir gazetecinin, Deniz Feneri e.V. davasıyla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Boyrazoğlu'nun soruşturmaya ilişkin bazı belgelerin gönderilmediğini söylediğini hatırlatması üzerine, Boyrazoğlu'nun konuya ilişkin ayrıntılı bir açıklama yaptığı yanıtını verdi. Özok, soruşturmaya ilişkin konuların tamamının görevlendirilen Cumhuriyet savcılarınca ayrıntılı bir şekilde inceleneceğini ve gerekirse Alman makamlarında her türlü girişimi yapacaklarını kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler