Amerikalılar Türk sinemasının gediklisi oldu

Sinema Yönetmeni Nuri Bilge Ceylan'ın "Üç Maymun" adlı filminin gösterimiyle 27 Mart'ta başlayan ve 125 bin kişiye ulaştığı tahmin edilen 8. Boston Türk Film ve Müzik Festivali sona erdi.

Yayınlanma: 23.05.2009 - 12:14
Abone Ol google-news

Festival'in Boston Güzel Sanatlar Müzesi'nde yer alan film programı her yıl olduğu gibi bu yıl da büyük ilgi gördü. Festival'in Boston'daki kültürel hayatının bir parçası haline gelmesinden ve festivali her yıl takip eden bir Amerikalı seyirci kitlesinin oluşmaya başlamasından büyük memnuniyet duyduklarını ifade eden festival yöneticileri, bu durumun festivalin geleceği açısından büyük bir önem taşıdığını da belirttiler. Bu arada Boston'daki festivallerin başarısı bölgedeki diğer etnik grupların da ilgisini çekti ve benzeri festivaller düzenlemeye başladılar.

Festival yöneticileri, çağdaş Türk sinemasının seçkin örneklerini ve Türk yönetmenlerini ABD'li sinemaseverlere tanıtmaktan büyük gurur duyduklarını belirterek, Boston'da geçmişte çok sınırlı sayıda Türk filmi izlenirken festivaller ve yarışmalar ile birlikte bu sayının 60'a yaklaştığını vurguladılar. Ayrıca Hayat Var ve İki Çizgi gibi İstanbul Film Festivali'nde henüz yarışan filmlerin eş zamanlı olarak Boston'da filmseverler tarafından izlenebilmesinin de büyük bir imkan olduğunu belirttiler.

Festival'de yönetmen Derviş Zaim'in "Nokta", Reha Erdem'in "Hayat Var", Reis Çelik'in "Mülteci", Selim Evci'nin "İki Çizgi", Mehmet Eryılmaz'ın "Hazan Mevsimi-Bir Panayır Hikayesi", Özcan Alper'in "Sonbahar", Jacques Deschamps'in "Dinle Neyden" filmlerinin Kuzey Amerika'daki ilk gösterimleri yapıldı. 2008 Aralık ayında Boston'da yapılan Belgesel ve Kısa Film Yarışması'nda En İyi Film ödüllerini alan M. Cem Öztüfekçi'nin "Ayak Altında", Faysal Soysal'ın "Kayıp Zaman Düşleri" ve Nursel Doğan'ın "Dışarısı Nasıl" filmleri de festival kapsamında gösterildi.

Boston Türk Film Festivali Türk Sineması'nda Mükemmellik Ödülü'nü bu yıl Nuri Bilge Ceylan aldı. 27 Mart'da, Boston Güzel Sanatlar Müzesi'nde yapılan ödül törenini yönetmenin "Üç Maymun" filminin gösterimi izledi. Ayrıca festival programı kapsamında Reis Çelik "Mülteci" , Ercan Kesal "Üç Maymun", Ayça Damgacı "Gitmek" ve Selen Uçer "Ara" gibi yönetmen, senarist ve oyuncular ile birlikte film gösterimleri sonrasında söyleşiler de yapıldı.

Festival'in müzik programında uluslararası üne sahip klarinet sanatçısı Selim Sesler'in konseri, Onur Dilişen'in keman resitali, Afyonkarahisar (Black Fortress of Opium) ve Esthema gruplarının konserleri de müzikseverlerin büyük beğenisini kazandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler