İngilizlerin korkusu: Ya Türkler ülkeyi işgal ederse

Londra'daki Türk Büyükelçiliği, Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesi aşırı sağ Britanya Ulusal Partisi'nce dağıtılan broşürlerde Türklere yönelik ırkçılık yapılması üzerine İngiliz Dışişleri Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulundu ve polisin harekete geçmesini istedi. Britanya Ulusal Partisi'nce dağıtılan broşürlerde, Türkiye'nin AB'ye alınması halinde milyonlarca Türk'ün ülkeyi 'işgal edeceği' iddiasında bulunuldu.

Yayınlanma: 24.05.2009 - 08:35
Abone Ol google-news

Türkiye, Haziran'da yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesi İngiltere'de aşırı sağ Britanya Ulusal Partisi'nce dağıtılan broşürlerde Türklere yönelik ırkçılık yapılması üzerine İngiliz Dışişleri Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunarak broşürlerin toplatılmasını, polisin harekete geçmesini istedi. Büyükelçilik Sözcüsü Orhan Tunç da, Türkiye'nin AB'ye alınması halinde milyonlarca Türkün ülkeyi "işgal edeceği" iddia edildiği broşürler için "Irkçı olduğu, Türkiye ve Türk milletine hakaret ettiği açıktır" dedi.

Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesi İngiltere'de aşırı sağ Britanya Ulusal Partisi'nce (BNP) İskoçya'da dağıtılan broşürler, Londra'daki Türk Büyükelçiliğini harekete geçirdi. The Sunday Times gazetesine göre, Glasgow sokaklarında dağıtılan bir broşürde Türkiye'nin AB üyesi olması halinde milyonlarca Türkün ülkeyi "işgal" edeceği iddia ediliyor. Vergi mükelleflerinin parasının, "Türkiye'deki milyonlarca Müslümanların, iş kapan işgalci yabancılara katılmasını sağlayacak Avrupa'nın genişlemesinde harcanmamalı" ifadesi kullanılıyor.

 

"Düşük ücretli 80 milyon Türk'e İngiltere'yi basıp mahvetme hakkı verilcek"

Avrupa seçimleri kampanyasını Türkiye düşmanlığı üzerine oturtan BNP'nin diğer bir broşürde ise seçmenler, "Diğer büyük partiler tarafından desteklenen, düşük ücretli 80 milyon Müslüman Türk'E İngiltere'yi basıp mahvetme hakkına vermeye yönelik tehlikeli hamleye" karşı çıkmaya çağrılıyor.

Bunun üzerine harekete geçen Londra Büyükelçiliği, İngiltere Dışişleri Bakanlığı nezdinde diplomatik girişimlerde bulunarak söz konusu broşürlerde ırkçı ve dini nefretini uyandırdığını belirterek söz konusu broşürlerin toplatılmasını istedi. Büyükelçilik, broşürlerin, potansiyel olarak ülkenin ırkçılığa ilişkin yasaların ihlalini oluşturabileceği için konunun polise de intikal etmesini de talep etti.


Türk Büyükelçiliği: Türkiye ve Türk milletine hakaret

The Sunday Times'e konuşan Londra Büyükelçiliği Sözcüsü Orhan Tunç da, broşürler için "Irkçı olduğu, Türkiye ve genel olarak Türk milletine hakaret eden çok kışkırtıcı bir söylem içerdiği, Britanya'da yaşayan ve ülkede doğan yüz binlerce Türk ve Kıbrıslı Türk'ü riske soktuğu açıktır" dedi.

Broşürlerin ayrıca ülkenin ırkçılık ve ırkçı ve dini nefrete ilişkin yasaların ihlalini de oluşturduğunu vurgulayan Sözcü, "Eşitlik ve İnsan Hakları Komisyonu gibi ilgili Britanyalı makamlar, söz konusu parti hakkında yasal işlemleri başlatmayı düşünmesi gerektiğine inanıyoruz" sözlerine ekledi.

Bu arada, Eşitlik ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü de, broşürleri eleştirdi ve İskoçya'nın yaşlanan nüfusu nedeniyle göçe ihtiyacı olduğu uyarısını yaptı.

İngiltere Dışişleri Sözcüsü ise, Türkiye'nin şikayetini incelediklerini belirterek hükümetin "her türlü ırkçılık ve hoşgörüsüzlüğü kaldırmaya kararlı olduğu"nun altını çizdi.

BNP Sözcüsü John Walker ise, broşürlerdeki ifadelerin ırkçı olduğunu kabul etmedi. Walker "Bir tehdit olarak gördüğümüz, Avrupa ve ülkemizde tırmanan İslamlaşmaya karşıyız. Eğer Türk Büyükelçiliği, bunu beğenmiyorsa, ben ne yapıyım - bizim görevimiz, Britanya'nın çıkarlarını korumaktır" diye konuştu.

Bu arada, BNP lideri Nick Griffin, partisinin Avrupa seçimlerinde yedi sandalye kazanabileceğini savunuyor. Diğer partilerin ise, BNP'nin bir sandalye kazanmasından korktukları belirtiliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler