Cezayir tutuklamama sözü verdi
Cezayir hükümeti, ABD'nin terör zanlısı olarak Guantanamo üssünde tuttuğu Cezayirlileri ülkelerine dönmeleri halinde tutuklamama ya da yargılamama sözü verdi.
Cezayir İnsan Haklarını Koruma ve Teşvik Etme Danışma Konseyi Başkanı Faruk Kusantini, El Arabiya'ya yaptığı açıklamada, Amerikan yönetiminin serbest bırakması halinde Cezayirlilerin istedikleri ülkeyi tercih etme hakları bulunduğunu, ancak ana vatanlarına dönmeleri durumunda da yetkililerin bu kişileri tutuklamama ya da yargılamama sözü verdiğini belirtti.
Kusantini, uluslararası insan hakları örgütlerinin, Cezayir'e geri dönenlerin işkenceyle karşı karşıya kalabilecekleri yolundaki endişelerine ilişkin bir soru üzerine, yasalara göre, mevkisi ne olursa olsun işkenceye başvuran bir yetkili hakkında dava açılabileceğini söyledi.
Yeni Amerikan yönetimi, ABD'deki 2001 terör saldırılarından sonra açılan Guantanamo üssünü kapatmak istiyor. Ancak buradaki tutsakları, işkence ya da ölüm cezasıyla karşılaşabilecekleri gerekçesiyle kendi ülkelerine yollamak istemiyor.
Pentagon'un Mart 2006'da açıkladığı bir listeye göre, Guantanamo'daki 558 tutsaktan 25'i Cezayirli. Guantanamo'da halen kaç Cezayirlinin bulunduğu ise net değil.
Video Haberler
-
Ceren'in katilinin yeni görüntüleri ortaya çıktı: Resepsiyon görevlisini ölümle tehdit etmiş!
-
AKP'lileri kızdıran konuşma: İstanbul'u kaybetmeye devam edeceksiniz!
-
Tarihi eseri korumak pahalıya patladı: CHP'li belediyeye 7 milyon lira ceza!
-
Erdoğan eski yol arkadaşlarını suçladı, CHP'den videolu tepki geldi
-
Erdoğan AKP ile Türkiye Cumhuriyeti'ni böyle bir tuttu
-
Natalia'nın kedilerini zehirlediler
-
Canlı yayında tamir ettiği lastik patladı, metrelerce savruldu!
-
Şaşkına çeviren ceza... ‘Böyle bir şey var mıymış? Hiç duymadık’
-
Çatalca’da fabrika yangını
-
Eskişehirli Ceren Özdemir: 'Hayattayım' demekten utandım