"Yüzde 6 büyüme şart"

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Beysel, işsizliğin artmaması için her yıl yüzde 6 büyüme sağlamanın şart olduğunu belirterek ''Bunun çözümü de yabancı sermayede. Yabancı sermaye yatırım yapmazsa büyüme sağlanamaz, işsizlik de ortadan kalkmaz'' dedi.

Yayınlanma: 26.05.2009 - 08:13
Abone Ol google-news

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Beysell, bir etkinliğe katılmak üzere geldiği Adana'da, yaptığı açıklamada, istihdamın Türkiye'nin en önemli sorunlarının başında geldiğini söyledi.

İşsizliğin büyüme rakamları ile doğru orantılı olduğunu belirten Beysel, yüzde 6'nın altındaki büyümenin işsizliği artırdığını kaydetti. İşsizliğin artmaması için yılda en az yüzde 6 büyüme sağlamanın şart olduğunu belirten Beysel, ''Bu oranda büyürsek ancak yılda 500-600 bin kişiye iş bulabiliriz'' diye konuştu.

Beysel, büyümenin ve istihdamın yatırımla olabileceğini, bunun için de yabancı sermayenin yapacağı yatırımların büyük önem taşıdığını vurgulayarak, şunları söyledi:
''Yabancı sermaye yatırım yapmazsa büyüme sağlanamaz, işsizlik de ortadan kalkmaz. Burada yabancı sermayenin ülkeye nasıl geldiği de önemli. Sıcak para şeklinde gelen yabancı sermaye maalesef biraz işimize yarar. Asıl işimize yarayacak olan doğrudan yabancı sermayedir. Bir firmayı satın alma şeklinde yabancı sermayeden ziyade, burada istihdam yaratacak sıfırdan yabancı sermaye ülkemize gelmeli. Bu yönde gelen yabancı sermayeye de ters bir bakış açımız var. Bazı kesimler, 'yabancılar arsa alıyorlar, vatan topraklarımızı şuna satıyoruz, buna satıyoruz' diyerek yatırımcıyı korkutuyor. Son günlerde tartışma konusu olan mayınlı arazilerin temizlenmesi konusunda da bu yönde açıklamalar yapılıyor. Başbakanımızın söylediği gibi, paranın dini, milleti, ırkı olmaz.''

Yabancı sermayeden korkulmaması gerektiğinin altını çizen Beysel, ''Birisi gelip yatırım yapıyorsa yeni bir fabrika, otel kuruyorsa gelsin yapsın. Cebine koyup dışarı mı götürecek, Ayşe'leri Murat'ları işe alacak'' dedi.
 

Yeni teşvik paketi

Beysel, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz'ın açıkladığı ve hazırlıkları süren yeni teşvik paketi ile ilgili olarak da, teşviklerin bölgesel ve aynı zamanda sektörel bazda olması gerektiğini ifade etti. Yeni teşvik paketinin Eski Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren tarafından yaklaşık bir yıl önce gündeme getirildiğini anımsatan Beysel, ''Bu kadar yavaş gitmesi hayal kırıklığı yarattı. Ama inşallah çıkacak'' diye konuştu.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler