"Hükümeti barışçıl yollarla değiştireceğiz"

Gürcistan'ın başkenti Tiflis'teki ulusal stadyumda toplanan yaklaşık 60 bin kişiye seslenen muhalefet liderleri, barışçıl yollarla hükümeti değiştirmeye kararlı olduklarını yineledi.

Yayınlanma: 26.05.2009 - 14:23
Abone Ol google-news

Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin istifası talebiyle 9 Nisan'da gösterilere başlayan muhalefet birliğine dahil partilerin liderleri, resmi tatil olan Bağımsızlık Günü'nde, Dinamo Stadında düzenledikleri "sivil törende", Saakaşvili'nin başkanlıktan çekilmesi yolundaki mücadelelerinde kararlı olduklarını bir kez daha dile getirdiler.

Diğer bölgelerde yaptığı gezinin ardından, beraberindeki destekçilerle stadyuma girişinde "halk kahramanı" gibi karşılanan ve stadın ortasına serilmiş devasa boyutlardaki Gürcistan bayrağına kapanıp, öperek büyük alkış alan Giorgi Gaçeçiladze, kürsüde kısa bir konuşma yaparak tüm destekçilere teşekkür etti. Gaçeçiladze, "Burada, Gürcistan'a son beş yıldır hakim olan şeytandan kurtulmak için gelenlerle birlikteyiz" dedi.

Gaçeçiladze, "kendilerinin bir hükümeti olmadığını, ancak ruhani bir liderleri olduğunu, Sameba Katedrali'ne giderek (Gürcistan Ortodoks Kilisesi'nin ruhani lideri) Patrik 2. Ilia'dan kendilerini yönlendirmesini isteyeceklerini" söyledi.

Giorgi Gaçeçiladze, bir televizyon stüdyosunda kurulan ve ocak ayından beri kendisini "hapsettiği" hücreden yayımladığı programla, muhalefet hareketini yönlendiren sembol isimler arasında yer alıyor. Muhalefet birliği, ilk gösterilerinin ardından, Parlamento ve bazı kamu binalarının çevresine, maket hücreler yerleştirerek "istifa nöbeti" tutmaya başlamıştı. Kentin ana caddesi Rustaveli'nin bir bölümü ve Özgürlük Meydanı, bu hücreler nedeniyle iki aydır trafiğe kapalı tutuluyor.

Gaçeçiladze'nin ardından stadyumdaki on binlerce kişiye seslenen Gürcü yazar David Magradze, muhalefet liderlerinin ortak taleplerini açıkladı. Magradze, erken cumhurbaşkanı ve parlamento seçimleri yapılmasını istediklerini, daha önce duyurdukları isteklerinin hızla yerine getirilmesini talep ettiklerini kaydetti.

Demokratik bir seçim ortamı oluşturulmasını amaçladıklarını kaydeden Gürcistan Birliği temsilcisi David Berdzenişvili, bunun için "Saakaşvili'nin yalancı rejiminden kurtulmaları gerektiğini" söyledi. Gürcistan Birliği lideri ve eski BM temsilcisi Irakli Alasania da, hükümeti Gürcistan halkının isteğiyle ve barışçıl yollarla değiştireceklerini belirtti.

Eski parlamento başkanı Nino Burcanadze, "Bugün Gürcü halkı, bütün dünyaya korkusuz olduğunu, demokrasi, özgürlük ve bağımsızlığa layık olduğunu bir kez daha gösterdi" diye konuştu. Destekçilerle gurur duyduğunu belirten Burcanadze, "Siz ve ben Gürcistan'ın evlatlarıyız, mücadelemiz başarılı olacak" dedi.


Saakaşvili: Gösteriler sürpriz değil

Bu arada, gösteri sırasında Tiflis'teki bir okulu ziyaret eden Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, protesto gösterilerinin kendisi için sürpriz olmadığını söyledi.

Saakaşvili, 2008 yılında yapılan erken cumhurbaşkanı seçiminde yaklaşık 700 bin seçmenin, muhalefet adayı Levan Gaçeçiladze'ye oy verdiğini ve "adaylarının kazanmaması nedeniyle mutsuz olan" bu insanların bir bölümünün de şimdi protesto gösterileri düzenlediğini belirtti.

"İnsanların zorluklar içinde yaşadığını çok iyi bildiğini" belirten Saakaşvili, son beş yıldır yoksulluk sınırının altında yaşayan insanların sayısının azaldığını, daha önce hiçbir şeyi olmayan bu insanların şimdi sağlık güvencesi ve bazı sosyal haklara sahip olduklarını söyledi.
Bu insanların büyük bölümünün mutlu olmadığını kaydeden Saakaşvili, "Eğer yoksulsanız (bu gelişmelerden) tatmin olmazsınız ve bu nedenle toplumun bir bölümü protestolar düzenliyor" dedi.

Geçen beş yılda, devlet kurumlarında çalışan 50 binden fazla insanın işten çıkarıldığını belirten Saakaşvili, "Bu insanları kovmak zorunda mıydık? Bugün de eminim ki, bu sistem değişmek zorundaydı, bu adaletsiz bir sistemdi ve onu değiştirmek için radikal hareketler yapılması gerekiyordu" diye konuştu.

Saakaşvili, işten çıkarılan bu insanların Tiflis'te yaşamaya devam ettiklerini ve "işlerinden çıkarıldıkları için rahatsız olduklarını" söyledi. Demokrasinin ana unsurunun, her grubun dinlenip, sonuçta kamunun ortak yararını gözeten bir karara varılması olduğunu belirten Saakaşvili, "Böylece tek bir grup, kendi fikirlerini tüm topluma empoze edemez" dedi.
Görev süresi 2013'te dolacak olan ve üçüncü kez cumhurbaşkanlığına aday olamayan Saakaşvili, daha önce de "istifa etmeyeceğini" açıklamıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler