Meclis'te 'Hedef gösterdiniz' tartışması

Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nda, Komisyon Başkanı Zafer Üskül, Mardin'in Mazıdağı ilçesi Bilge Köyü'nde yaşanan katliamla ilgili oluşturulan alt komisyona yönelik DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ve Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal'ın kendisini hedef gösterdiğini, Mersin'de tacize uğradığını ve koruma istemek zorunda kaldığını söyledi.

Yayınlanma: 28.05.2009 - 11:15
Abone Ol google-news

Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Mardin'in Mazıdağı ilçesi Bilge Köyü'nde yaşanan katliamla ilgili alt komisyon raporu ile Cezaevi komisyonunun Batman Cezaevinde yaptığı incelemelere ilişkin alt komisyon raporunu görüştü. Basına kapalı yapılan toplantıda edinilen bilgilere göre, Komisyon Başkanı Zafer Üskül, Mardin katliamını incelemek üzere alt komisyon kurulması aşamasında, DTP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal ile Genel Başkanı Ahmet Türk'ün yaptığı açıklamaları gündeme getirdi. Üskül'ün DTP'lilere yönelik "Beni hedef gösterdiniz, Mersin'de tacize uğradım ve koruma istemek zorunda kaldım" dediği öğrenildi.


Birdal'dan Üskül'ün sözlerine tepki

Üskül'ün bu sözlerinin ardından DTP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal, kendilerinin hedef göstermediğini ancak Üskül'ün alt komisyonun oluşumunda ayrımcı ve dışlayıcı bir tutum takındığını söylediklerini kaydetti. Alt komisyonun Bilge Köyü'ndeki incelemeleri sırasında bile köylülerin "Neden Akın Birdal alt komisyonda yok" sorusunu sorduğunu belirten Birdal, Üskül'e "Korkmayın bizim tarafımızdan hiç kimsenin insan hakları tehdit altında olamaz. Biz hedef göstermedik ancak sizin durumunuz dikkat çekici. Biz neden ısrarla alt komisyonun 5 kişiden oluştuğunu söyledik. Kaldı ki kendisi 6'ncı kişi olarak komisyonda yer aldı" karşılığını verdi.

Birdal, komisyonda hazırlanan alt komisyonun raporunu da eleştirdi. Raporun sadece resmi görevlilerce yapılan görüşmelerle oluşturulduğunu, sivil toplum örgütleri ile görüşülmediğini belirten Birdal, "Katliam neden tam Cumhurbaşkanının Kürt sorunuyla ilgili açıklamaları yaptığı günlerde oluyor. Bu olay Güçlükonak ve Beşağaç'taki olayların tekrarı" dedi. Raporda koruculuk sisteminin de sorgulanmadığını kaydeden, bunu gündeme getirdiklerinde "O ayrı konu" denildiğini belirten Akın Birdal, rapora muhalefet şerhi koydu.

Komisyon Başkanı Zafer Üskül'ün alt komisyon oluşumu sırasında gösterdiği tavrın CHP'li Ahmet Ersin ve bazı AKP milletvekillerince de eleştirildiği öğrenildi. Mardin katliamıyla ilgili alt komisyon raporuna Birdal'ın yanı sıra CHP'li Ahmet Ersin ve Malik Ecder Özdemir de, 'Jandarmanın sorumluluğuna ilişkin bölüm' nedeniyle muhalefet şerhi koydu.


"TAYAD'lılarla niye görüşmüyorsunuz"

Komisyon toplantısında ayrıca Cezaevi alt komisyonunun Batman Cezaevi'nde yaptığı incelemelere ilişkin raporu da ele alındı. Oy çokluğuyla ilgili kabul edilen raporla ilgili DTP'li Birdal, "Cezaevi müdürü, resmi kolluk güçleriyle görüşülüyor ve rapor öyle hazırlanıyor. Ancak insan hakları derneği, mazlum der, TTB, Barolar gibi gibi örgütlerle görüşülmüyor. Sadece resmi çevrelerle görüşüldüğü için hazırlanan raporlar sorunların çözümüne katkı sağlamıyor. TAYAD'lılar bir haftadır Ankara'da oturma eyleminde. Neden gidip onlarla görüşmüyorsunuz" eleştirisinde bulundu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler