NATO- Rusya gerginliği

Rus-Gürcü savaşı ile birlikte Karadeniz'de ipler gerilmeye başladı. Ancak savaş öncesinde de ABD'nin girişimleriyle Karadeniz'in NATO'nun Rusya'ya karşı bir tatbikat alanına dönüşmeye başlamış olduğu da ortaya çıktı. Son 1.5 ayda Karadeniz'de ABD gemilerinin de katılımıyla üç tatbikat yapıldı.

Yayınlanma: 23.08.2008 - 06:27
Abone Ol google-news

ABDnin Gürcistana insani yardım gerekçesiyle üç savaş gemisini Karadenize gönderme kararının yanı sıra Washington yönetiminin bir süreden bu yana Rusyaya Karadenizde NATO üzerinden gözdağı verme çabasında olduğu öne sürüldü.

Rus-Gürcü savaşı ile birlikte Karadenizde ipler gerilmeye başladı. Ancak savaş öncesinde de ABDnin girişimleriyle Karadenizin NATOnun Rusyaya karşı bir tatbikat alanına dönüşmeye başlamış olduğu da ortaya çıktı. 14 Temmuzdan bu yana Karadenizde ABD gemilerinin de katılımıyla üç NATO tatbikatı yapıldı. NATOnun Barış İçin İşbirliği programı kapsamında Karadenizde 14 Temmuzda başlayan Sea Breeze 2008 (Deniz Meltemi 2008) tatbikatı 26 Temmuzda sona erdi. NATOya üye olmak isteyen bölge ülkelerinin de katıldığı bu tatbikatta Ukrayna, ABD, Almanya, Azerbaycan, Belçika, Danimarka, Ermenistan, Fransa, Gürcistan, İngiltere, Kanada, Letonya, Makedonya, Romanya ve Yunanistan yer aldı.

'Rusya’ya karşı siyasal tavır’

Tatbikatta açık denize kıyısı olmayan ülkelerin de temsil edilmesi, bunun taktik bir askeri faaliyetten çok Rusyaya karşı stratejik siyasal bir tavır olduğunu gösterdi. Bu tatbikatta hem NATO üyesi hem de Karadenizde en uzun kıyıya sahip ülke olarak Türkiye de iki gemiyle yer aldı. Tatbikatta toplam 18 gemi, 9 uçak, 3 helikopter ve çeşitli zırhlı askeri araç katıldı.

NATOnun bir benzeri askeri tatbikatı da aynı gün Anında Karşılık 2008 adıyla Gürcistanda başladı. Tatbikatta bin ABD askerinin yanı sıra Gürcistan, Azerbaycan, Ermenistan ve Ukrayna güçleri de katıldı. Bu tatbikatın Gürcistanın Güney Osetyaya operasyonundan sadece bir hafta önce bitmiş olması, ABD, Mihail Saakaşvili yönetimini Rusyaya karşı cesaretlendirdiyorumlarını güçlendirdi.

Böylece ABD geçen temmuz ayında Moskova yönetiminin NATOya üyeliğine karşı çıktığı iki ülke ile ortak tatbikat düzenleyip Rusyaya mesaj vermişti.Son olarak Romanya ve Bulgaristan limanlarına rutin ziyaret düzenleyen İspanya, Almanya ve İspanya savaş gemileri yine NATO kapsamındaki faaliyet için önceki gün Boğazlardan geçerek Karadenize açıldı. Söz konusu gemilerin çok önceden belirlenmiş bir takvim çerçevesinde bölgede bulunduğu belirtilirken, ABDnin Gürcistana insani yardım için gönderdiği savaş gemilerinin bu faaliyete katılıp katılmayacakları ise netleşmedi. Gemilerin liman ziyaretlerini tamamlaması ve planlanan tatbikatı gerçekleştirmesinden sonra Karadenizden ayrılması bekleniyor.

NATO gemilerinin Karadenizde, yine NATO üyesi olan Romanya ve Bulgaristan ile ilgili olduğu, tatbikat planlama çalışmalarının da bu çerçevede yapıldığı belirtiliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler