"Türkiye, Avrupa ülkelerinden daha iyi konumdadır"

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, ''Türk yargısının tek sorunu fiziki altyapı ve personel açığı değil. Hakim ve savcı açığının da kapatılması noktasında çalışmalar devam ediyor'' dedi.

Yayınlanma: 29.05.2009 - 12:16
Abone Ol google-news

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, beraberinde Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Muammer Aydın, Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkan Vekili Suna Türkoğlu ile Nevşehir'in Gülşehir ilçesinde yapımı tamamlanan Adalet Sarayı'nın açılış törenine katıldı.

Ergin, burada yaptığı konuşmada, Türk adalet teşkilatının ve yargı organlarının yıllardır birikmiş ve bugüne kadar gelmiş önemli problemleri olduğunu söyledi.

Bu problemleri fiziki mekanlar, personel yetersizliği, hakim ve savcı açığı, mevzuat altyapısındaki eksiklikler ve yargı teşkilatının yapısal sorunları olarak sıralayan Ergin, şunları kaydetti:

''Problemlerin azaltılması ve nihayetinde bitirilmesi cihetinde bir süredir Türkiye'de önemli çalışmalar yapılıyor. Bunlardan en önemlisi, Türkiye'de maalesef yurt sathında adalet teşkilatının hizmet verdiği binalar yeterli değildi. 2-3 savcımızın, yargıcımızın birlikte paylaştığı mekanlardan, şimdi çok daha rahat, ihtiyaçları karşılayan, bulunduğu il ve ilçede en görkemli, en saygı değer olması gereken adalet binalarına adım adım geçişi görmek, hepimizi mutlu ediyor. Ben henüz 4. haftasında olan bir Adalet Bakanıyım. Dolayısıyla bu binaların projelendirilmesinde, inşaatında bizden önce çalışmış değerli bakanlarımızın Cemil Çiçek ve Mehmet Ali Şahin'e teşekkür etme gereğini hissediyorum.''

Son 6 yıl içinde 10'un üzerinde adalet sarayının hizmete girdiğini, inşaatı devam edenlerle birlikte 170 civarında adalet binasının yapım halinde olduğunu belirten Ergin, yeni adalet saraylarının projelendirilmesi ile ceza infaz kurumlarının modernize edilmesi ve gelişmiş ülkelerdeki kabul edilebilir standartlara gelmesi noktasındaki çalışmaların da hızla devam ettiğini kaydetti.

Türk yargısının önemli sorunlarından birinin de personel açıklarının giderilmesi olduğunu vurgulayan Ergin, şöyle devam etti:

''Şu anda gerek zabıt katibi, gerek infaz koruma memuru veya teknik eleman konusunda mevcut personel açığının giderilmesi için ciddi çalışmalar yapılıyor. Bu açığın önemli bir kısmını 2009 yılı içinde kapatacağımızı ümit ediyoruz. Bununla beraber Türk yargısının tek sorunu fiziki altyapı ve personel açığı değil. Hakim ve savcı açığının da kapatılması noktasında çalışmalar devam ediyor. Ayrıca, Avrupa Birliği müzakere sürecinde reformların gerçekleştirilmesi konusunda yargı camiamızın tamamının görüşünü almak suretiyle reform taslaklarının hazırlıkları sürüyor. Bunların da kısa sürede değerlendirilmesinin yapılıp uygulamaya geçmesini sabırsızlıkla bekliyoruz.''

Türkiye'nin, Atatürk'ün işaret ettiği modern çağdaş uygarlık düzeyine ulaşıp, bu alanda dünya milletlerini geçme noktasında bir hedef ve ilkesi olduğunu kaydeden Ergin, sözlerini şöyle tamamladı:

''Bu hedefe ulaşmak için hem fiziki mekanlarımızı hem mevzuat altyapımızı hem de yargı sistemimizi en iyi şekilde yapmak, modern yargı sistemine ulaşmak durumundayız. Bu anlamda yargı camiamızın ihtiyaç duyduğu teknolojik altyapıda Türkiye, diğer hususların aksine Avrupa'daki diğer ülkelerden daha iyi konumdadır. Bu sevindirici bir olaydır. Ulusal Yargı Ağı Projesi yaklaşık 2001 yılından bu yana Türk yargı sisteminin hizmetine sunulmaya başlanmıştır. Türkiye bu konuda, 47 Avrupa Konseyi üyesi ülke içinde en iyi konuma sahip ikinci ülke noktasına gelmiştir. Yargı organlarımızın tamamına yakını, avu"katlarımız ve dava sahibi vatandaşlarımız bu sistemden hizmet alabilmektedir.''

Ergin, daha sonra beraberindekilerle Gülşehir Adalet Sarayı'nın açılışını yaparak, binayı gezdi.

Nevşehir Cumhuriyet Başsavcısı Necmettin Saygın, Bakan Ergin'e, Avanos çamurundan yapılmış işlemeli tabak hediye etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler