"İlaç Takip Sistemi" ertelendi

Sahte ilaçların önlenmesi amacıyla her ilaca bir kimlik numarası verilmesi yoluyla ''İlaç Takip Sistemi'' kurulmasına öngören uygulamanın yürürlük tarihi 1 ay ertelendi. Sistem 1 Haziran yerine 1 Temmuz'da hayata geçecek.

Yayınlanma: 30.05.2009 - 08:33
Abone Ol google-news

Beşeri Tıbbi Ürünler Ambalaj ve Etiketleme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, ilaç ambalajlarına karekod konularak İlaç Takip Sistemi oluşturulmasına yönelik uygulama 1 Temmuz'da başlayacak.

Her ilacın kimlik numarasını içerecek karekod, ilaç ambalajlarında hem izleme hem de geri ödeme amacıyla kullanılacak. Karekod ifadesi, ilgili tüm mevzuattaki ''kupür'' ya da ''kupür ve barkod'' ifadelerini de karşılayacak.

1 Temmuz'dan itibaren ambalajlarında karekod bulunan ilaçlar, Bakanlık İlaç Takip Sistemine kaydı yapılmak suretiyle ayrıca kupür aranmaksızın piyasaya verilebilecek.
Üretilen tüm ürünlerde 1 Ekim tarihinden sonra karekod bulunması mecburi olacak. Bu tarihten önce karekodsuz üretilerek piyasaya sunulmuş ürünlerin satışına 31 Aralık tarihine kadar izin verilecek.

Kupür bulunan bir ambalaj üzerine karekod konularak İlaç Takip Sistemine kaydı yapılan ilaç, ambalaj üzerindeki kupür tekrar kullanılmasını tamamen engelleyecek şekilde çizilerek, baskı ile veya benzeri bir yöntemle iptal edilerek piyasaya verilecek.
Karekodun kupür üzerine konulması da iptal olarak kabul edilecek. Karekod etiket şeklinde uygulanacak ve kupür üzerine yapıştırılacaksa, mevcut kupür önceden iptal edilecek.

1 Ocak 2010 tarihinde piyasada bulunan kupürlü ürünler üzerine, ruhsat/izin sahipleri tarafından etiket veya benzeri bir yöntemle karekod konulacak. Bu işlem, firmanın kontrolü altında olmak üzere, ecza depoları ya da eczanelerde de yapılabilecek.

Periton diyaliz solüsyonları, tıbbi mamalar ve enteral beslenme ürünleri hariç olmak üzere serumlar, radyofarmasötikler, sıfır dereceden daha soğuk ortamlarda bekletilmesi zorunlu olan soğuk zincir ürünleri ile alerji aşıları gibi kişiye özel üretilmiş ilaçlar 1 Ocak 2011 tarihine kadar karekod uygulamasının kapsamı dışında olacak.

Ruhsatlı ürünlerin, karekod uygulanması sebebiyle yenilenmesi gereken dış ambalajları hakkında, başka bir değişiklik yapılmadığı taahhüdü ile ruhsat/izin sahipleri tarafından yapılan başvurular için herhangi bir onay gerekmeyecek.
 

İlaçlardan prospektüs kalkıyor

Yönetmelik değişikliğiyle ilaçlarda prospektüs yerine hastaların daha iyi anlayacağı kullanma talimatları bulanmasına yönelik uygulamanın yürürlüğü de 6 ay ertelendi.
Uygulama orijinal ürünler için 1 Temmuz 2010, jenerik ürünler için ise 31 aralık 2010 tarihinde başlayacak.

Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürü Mahmut Tokaç, piyasada 6 bin dolayında ilaç bulunduğunu belirterek, erteleme kararlarının yazılım ve değerlendirme sorunları gibi nedenlerle alındığını bildirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler