133 ülke işbirliği için İstanbul'da

İstanbul'da başlayan "Dünya Dış Ticaret Köprüsü Zirvesi"ne 133 ülkeden 2 bin 300 alıcı konuk işadamı geldi. Üç gün sürecek olan zirvede, 5 bin 500 işadamının 55 bin karşılıklı iş görüşmesi ile 7 milyar dolarlık ek bir ihracat potansiyelinin ortaya çıkartılması planlanıyor.

Yayınlanma: 01.06.2009 - 11:45
Abone Ol google-news

Küresel ekonomik krizin tüm dünya ekonomilerini etkilediği dönemde işbirliğini artırmak isteyen ülkelerin ticaret bakanları İstanbul'da toplandı. Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu'nun (TUSKON) Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın koordinatörlüğünde düzenlenen 'Dünya Ticaret Bakanları Zirvesi'ne, Türkiye adına ev sahipliğini yapan Dış Ticartten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, "Krizin fırsata dönüştürülmesi açısından tüm ülkelerin işbiriği ve koordinasyonuna ihtiyacı var" dedi.

İstanbul'da Çırağan Sarayı'nda düzenlenen zirve aile fotoğrafının çekilmesi ile başladı. Fotoğraf çekiminin ardından Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve TUSKON Başkanı Rızanur Meral, "Ticaret Bakanları Zirvesi"nin açılışında ortak bir basın toplantısı düzenledi. Çağlayan, 33'ü bakan düzeyinde toplam 39 ülkenin temsilcisinin toplantıya katıldığı bilgisini vererek, "Zirveye katılan bakanlar, küresel krizden çıkışı tartışıp, yol haritasını hazırlayacak" dedi. Çağlayan, toplatıya katılan ülkelerin Dünya dış ticaretinin yüzde 12'sini, ihracatın yüzde 9'unu, ithalatın yüzde 13.5'unu gerçekleştirdiğini vurguladı. Bakan Çağlayan'ın verdiği bilgilere göre, Salı günü açılışı gerçekleştirilecek olan "Dünya Dış Ticaret Köprüsü" Programına, 133 ülkeden 2 bin 300 alıcı konuk işadamı geldi. Gelen işadamları, 3 bin 300 Türk işadamı ile biraraya gelerek, işbirliği imkanlarını görüşecek. Bakan Çağlayan, "Türkiye'de toplanmasının cevabını herkes düşünmeli. Dünyada onlarca yüzlerce fuar iptal olurken, bu kadar işadamının gelmesi önemli gerçeğe işaret ediyor. Bu arayış, bir masanın etrafında toplanacak ülkelerin potansiyellerini ortaya koyma gerçeğinden geçiyor" yorumunu yaptı.

Standlar 1 ay önceden doldu

Programı için kiralanan standların 1 ay önceden dolduğunu söyleyen Çağlayan, programın çok kritik bir dönemde, önemli bir amaca hizmet ettiğine işaret ederek, " Bu program, ikili bölgesel veya çok taraflı her türlü uluslararası platformda geliştirilecek insiyatife öncülük edecek. Zirvede dünya ekonomisinde ve ticaretinde yaşanan gelişmeler detaylı şekilde değerlendirilecek" şeklinde açıklamada bulundu. Ticaret Bakanları Zirvesi'nin açılışında konuşan Çağlayan, ticaret köprüsünün kurumsallaşması için adım ataldığını söyleyerek, "Yeni bir yol haritası hazırlamaya çalışılmalı. Hemen vakit geçirmeden bakanlıkları, müsteşarlıkları bir araya getirerek, teknik çalışma yapılmalı. Ülkelerin potansiyellerini, ihraç ürünlerini, ihtiyaçlarını, masaya yatırıp, gereken tüm anlaşmaların temelleri oluşturulmalı" dedi.
 

"Dünyayı kaotik ortamdan bu meydan okuyuş çıkartır"

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ise zirvenin bir diğer isminin de Dünya Barış Bakanları zirvesi olmasını önerdi. Büyükekşi, "Ticaret ve dünya barışı arasında olumlu ilişki var. Barışın arttığı dönemde ticaret de artıyor. Dünya barışı ile dünya ticareti birbirlerini tamamlayan kavramlar" diye konuştu. İstanbul'a gelerek, 7 kıtadan 33 bakanın toplanmasının önemli bir gelişme olduğuna işaret eden Büyükekşi, "Bu toplanma krize meydan okumakla eş anlamlı. Dünyayı kaotik ortamdan çıkaracak olan bu meydan okuyuştur" diye konuştu. Korumacılık duvarlarının tekrar inşa edilmesine herkesin karşı çıkmasının üzerinde durarak, "Dünya ticaretinin büyük emeklerle geldiği noktaya bir yılda kriz bahanesiyle darbe isteyenlere karşı durmak gerekiyor. Dünya pazarının adil gelişimi ve büyümenin yayılması şarttır" ifadelerini kullandı.

"55 bin karşılıklı görüşmede, 7 milyar dolar bekleniyor"

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral de, 8 aylık bir çalışmanın sonucunda programın gerçekleştirildiğini anlattı. Meral, "Gelişmekte olan ülkelerin bir çoğunda ticaret devletin elinde ithalat devlet tarafından yapılıyor taahhütler devlet tarafından yapılıyor. Bu noktada konuk bakanların Türkiye'de potansiyelini görmesi önemli fırsat olacaktır" dedi. TUSKON Başkanı, 5 bin 500 işadamının 55 bin karşılıklı iş görüşmesi yapmasının planlandığını ve bunun 7 milyar dolarlık ek bir ihracat potansiyeli ortaya çıkaracağını ifade ederek, "7 bin 500 firmaya 1'er milyon dolarlık iş hacmi demek" açıklamasında bulundu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler