Sosyalistlerden Türkiye'ye destek

Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üyeliğine sosyalistlerden giderek artan destekler geliyor. Eski Başbakan Michel Rocard, Türkiye'nin AB üyeliği konusunun Batı ve İslam arasındaki sorunların çözümü konusunda "belirleyici" bir faktör olduğunu vurguladı ve "Eğer Avrupa onu reddederse kendisini bir hristiyan klübü olarak tanımlar ve medeniyetler çatışmasının bir parçası haline gelir" dedi.

Yayınlanma: 03.06.2009 - 10:24
Abone Ol google-news

Fransa'da eski Başbakan sosyalist Michel Rocard, Liberation gazetesince yayımlanan makalesinde Fransa gibi AB ülkelerinin, "Federal Avrupa" hayalinin, genişlemenin nedeniyle öldürüldüğü ancak bu hayale asıl darbenin son gelişmenin değil, İngiltere ve Danimarka'nın birliğe katılması ile 1973 yılında vurulduğunu savundu.

Buna karşın artık başka bir senaryonun bulunduğunu belirten Rocard, Avrupa'nın bundan böyle en güçlü yönü olan başarılı genişlemenin dinamiğine dayanmasını istedi. Rocard, genişlemenin istikrar, demokrasi ve ekonomik kalkınmayı beraberiyle getirdiğinin altını çizerken genişleme senaryosunda ana amacın bir Avrupa milletini tesis etmek değil, halkları yakınlaştırmak olduğunu belirtti. Bu çerçevede Rocard, Batı ile İslam dünyası arasında yaşanan sorunların çözülmesinin büyük önem taşıdığını, Avrupa'nın genişleyerek buna katkıda bulunabileceğini ifade etti. Rocard şöyle devam etti:


"Bu nedenle Türkiye'nin üyeliği belirleyicidir. Eğer Avrupa onu reddederse, kendisini bir hristiyan klübü olarak tanımlar ve medeniyetler çatışmasının bir parçası haline gelir. Türkiye'nin, dinine rağmen değil, özellikle Müslüman olduğu için AB'ye entegre olmasında çıkarlarımıza olduğunu düşünüyorum. Katılmasından sonra Avrupa, Yahudi-Hristiyan uygarlığı ile İslam arasındaki barışçıl diyaloğun örneği olacak."

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler