Meclis'te gergin anlar

Meclis yine karıştı. Mayın tasarısı 4 haftadır TBMM'de... Genel kurulu TBMM Başkanı Köksal Toptan yönetti... Muhalefet yoğun engelleme yaptı...

Yayınlanma: 03.06.2009 - 11:55
Abone Ol google-news

TBMM Genel Kurulu’nda dört haftadır çıkarılamayan mayınların temizlenmesine ilişkin tasarıyı mutlaka yasalaştırmak isteyen AKP ile muhalefet partileri arasında gün boyunca taktik savaşları ve sert tartışmalar yaşandı. Muhalefetin yoğun engelleme yaptığı birleşimi TBMM Başkanı Köksal Toptan yönetirken, özellikle CHP’li Nur Serter ve MHP’li Şenol Bal’ın konuşmaları sırasında gerilim yükseldi.

CHP, MHP ve DTP, TBMM Genel Kurulu’nda Danışma Kurulu önerileriyle mayın tasarısı görüşmelerine geçilmesini engelleme girişimini sürdürdü. Görüşmeler sırasında Bağımsız İstanbul Milletvekili Ahmet Tan, tasarıyı eleştirirken eski başbakanlardan, bağımsız Rize Milletvekili Mesut Yılmaz’ın kendisine “Yap-işlet-devret sistemini  biz getirdik ama sınırlardaki topraklarımızın yarım yüzyıllığına devredileceği o zaman hiç aklımıza gelmemişti” dediğini aktardı. Genel kurulda atışmalar sürerken, İsrail’in Ankara Büyükelçisi Gabby Levy’nın TBMM’ye gelmesi heyecan yarattı. CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin “İsrail Büyükelçisi geçen hafta da vatandaşları ikna etmek üzere bölgeye bir gezi  düzenledi. Anlaşılan şimdi de Meclis’i markaja almak istiyor. Bu da AKP’nin, Başbakan'ın  mayından temizlenecek arazileri organik tarım yapmak üzere bir İsrail firmasına devretme sözü verdiğini gösteriyor” dedi. Ancak daha sonra Levy’nin CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü’yü ziyaret ettiği ortaya çıktı. Mengü, “Kendisi Bergamalı. Bir yerde karşılaştık. Kahve içmeye geleyim, dedi, ben de, gel, dedim. Bergama’da bir Sinegog varmış, yok olmuş. Onunla ilgili. Mayın falan hiç konuşulmadı. Öyle bir şey olsa genel merkezden izin almadan nasıl adamın ziyaretini kabul ederim” dedi.

Grup önerileri görüşülürken kürsüye çıkan Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “bunların zihinleri mayınlı” sözlerini anımsatarak “Sizin de vicdanınız mayınlı. Tayyip Bey, burada konuşsun, grupta değil. Yiğitliğiniz varsa, Başbakan da dahil, gelin televizyonda konuşalım” dedi. AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, “Bizim her söze verilecek cevabımız var. Ama biz iftirada, ahlaksızlıkta, edepsizlikte yarışamayız” deyince; CHP, MHP ve DTP grup başkanvekilleri kendisine tepki  gösterdi. CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, hakaret ile eleştirinin karıştırılmaması gerektiğini söyledi. MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, “Meclisin kahve kürsüsü olmadığını, Bozdağ’ın kullandığı kelimelerin Meclise yakışmadığını” bildirdi. DTP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan da “Kutsal mekanı, bazı arkadaşlarınız erkek kahvesine dönüştürüyor” dedi. AKP’nin TBMM’nin mayınların temizlenmesine ilişkin tasarının bitimine dek ve Haziran ayı boyunca salı, çarşamba, perşembe ve cuma  günleri saat 24.00’e dek çalışmasına ilişkin önerisinin görüşülmesi sırasında sık sık gerilim yükseldi, tartışmalar yaşandı.

Genel kurulda mayın tasarısının görüşülmesi sırasında  MHP İzmir Milletvekili Şenol Bal’ın AKP’lilere “bastırılmış, örtülmüş ve karartılmış vicdanlarınızın sesini duymak için bizi dinlemelisiniz” diye seslenmesi üzerine kavga çıktı. Toptan birleşime ara verirken, salondaki tansiyon yükseldi. AKP’li Necat Birinci ve bazı AKP’liler Bal’ın üzerine yürüdü.

Eski devlet bakanı Kürşat Tüzmen ile bazı MHP’liler kendisine engel oldu. MHP Isparta Milletvekili Nevzat Korkmaz, AKP sıralarına dönerek “Odalarımıza gelip biz onlardan değiliz deyip burada el kaldırıyorlar. İsim de veririz” diye bağırdı. Aradan sonra yeniden toplanan genel kurulda Toptan, Bal’dan sözlerini düzeltmesini istedi. Bal ise “genel kurula hakaret etmediğini” söylerken, “Ancak sözümün arkasındayım. Başbakan muhalefete, ‘zihinlerindeki mayınlar’ dedi. Bizim zihniyetimizdeki mayınlar zararsız. Ancak Başbakan ve şurekasının kafasındaki mayınlardan ziyadesiyle endişeliyiz” dedi. AKP sıralarından bu sözlere itirazlar yükselirken, Bal sözlerini “Başbakan  tüccarlıktan geliyor. Tüccarlık anlayışına vatan toprakları ve sınırlar dahil mi” diye sürdürdü.

CHP’li Nur Serter, “Bu  ihanet, peşkeş yasası. Halkımız bunu gördü, siz görmeyin AKP’liler” deyince AKP sıralarından itirazlar yükseldi. Serter, “Türkiye’de yeni bir sömürge düzeni başlattınız sizi kutlarım. Başbakan sömürge valisi gibi, şehit kanlarıyla sulanmış vatan toprağını satmayı göze alıyor. Bu yasaya geçit verenlerin vatan sevgisinin hangi noktada olduğunu görmek için aynaya bakmaları lazımdır. Sizi tarih yargılayacaktır. Bu yasa Anayasa Mahkemesi’nden dönecektir” deyince, AKP sıralarından “Nereden biliyorsun” bağırışları yükseldi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler