"Çok zorunluysa elle de alırsınız"

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesiyle ilgili olarak, TSK'nin, 'gerekirse bunu da yapacağını' belirterek ''Bu mayınların toplanması için elinizde bir yığın hareket tarzı var. Önemli olan yöneticilerin en uygun hareket tarzını seçip ortaya koyması. Bir ateş varsa ateşi elle mi almak doğru, maşayla mı almak doğru? Çok zorunluysa elle de alırsınız" dedi.

Yayınlanma: 05.06.2009 - 07:06
Abone Ol google-news

ABD Genelkurmay Başkanı Oramiral Mike Mullen'ın davetlisi olarak Washington'da hafta başından bu yana temaslarda bulunan Orgeneral İlker Başbuğ, Türkiye'nin Washington Büyükelçiliğinde basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesi konusundaki sorulara da cevap veren Başbuğ, bu konuyu yurtdışındayken konuşmanın kendisine ''pek şık gelmediğini'' belirtti ve ''Madem sordunuz bir iki cümle söyleyeyim. Bir iletişim noksanlığı yaşadık. Belki daha küçük boyuttayken çözülebilecekken çözümsüzlük noktalarına gitti. Bizim de belki eksiğimiz var iletişim noksanlığında. Esasında pek olduğu kanaatinde değilim ama olabilir. Dün kanun meclisten geçti'' dedi.

TSK, NATO'da ABD'den sonra ikinci büyük kuvvet olduğu için, bazılarının ''mayınları döşedi, nasıl toplamaz'' yaklaşımında olduğunu kaydeden Orgeneral Başbuğ, ''Bu mayınların toplanması için elinizde bir yığın hareket tarzı var. Önemli olan yöneticilerin en uygun hareket tarzını seçip ortaya koyması. Bir ateş varsa ateşi elle mi almak doğru, maşayla mı almak doğru? Çok zorunluysa elle de alırsınız. Ama her çözüm için birden fazla hareket tarzınız olur. TSK olarak en uygun hareket tarzı iletilmiştir. NAMSA ana yükleyici. Çünkü tecrübeli. Elbette alt yükleyici şirketlerle iş yapacak. Son çıkan kanunun ilgili maddesinde, alt yükleyicilerle yapacağı sözleşmelerde Milli Savunma Bakanlığı oluru şart'' diye konuştu.

TSK'nin, ''gerekirse bunu da yapacağını'' belirten Başbuğ, ''Ama gerek var mı? Diyelim bütün çareler denendi, olmuyor. O zaman TSK bunu da yapar. Siz daha uygun çareler varken niçin hemen oraya geliyorsunuz? Sonra bu konuda altını çizdiğimiz önemli bir nokta var. Mayınlı alanı temizlediniz. O alana sertifika vermeniz gerek. Bizim TSK olarak sertifika verme durumumuz yok. Geçerli değil. Bir kuruluşun sertifika vermesi lazım. NAMSA bunu veriyor. Dolayısıyla elbette zaman kaybedilmiştir'' dedi.

Orgeneral Başbuğ ayrıca, bu konuyu kullanarak TSK'nin güvenlik konularına bakışını sorgulamaya kimsenin hakkı ve yetkisi olmadığını da söyledi. Konuyla ilgili TSK'nin görüşünü iki hafta önce ilettiğini kaydeden Orgeneral Başbuğ, ''Elbette bu alan sınır bölgesi. Temizlediğiniz halde, birinci derecede askeri yasak bölge, kaldıracak mısınız, böyle şey olur mu? İkinci derecede askeri yasak bölge kaldırılacak, böyle şey olur mu? Bunlar biraz bilgisizlik, biraz önyargı. Belki bu konuda iletişim konusunda bazı eksiklikler oldu. Olmamasını temenni ederdik ama oldu. Ateş varken, elinizde de maşa varken, gelin şu ateşi maşayla alalım. Ama maşa yok, bina yanacak, biz elimizi de sokarız. Elimiz yanar. Yanarsa yanar. Binayı mı bırakacağız'' diye konuştu.

 

"ABD ile işbirliği yeterli değil"

Başbuğ, toplantıda; Türkiye'de yaşanan terörle ilgili olarak, Amerikan Silahlı Kuvvetleri ile TSK arasında, özellikle istihbaratın elde edilmesi, paylaşılması, operasyonların, özellikle de hava harekatlarının planlanması ve yönetilmesi açısından, 2007 yılından bu yana terör örgütüne karşı iyi bir ilişki yürütüldüğüne dikkat çekti. Orgeneral Başbuğ, "Evet, Irak'ın kuzeyinde gerçekten istihbaratın sağlanması yönünden destek veriyorlar. Anında gerekli olan harekatları icra ediyoruz. Bu işbirliği elbette bugün fırsat dedim ya, bu fırsata gelişte bir araç oldu. Bunun için elbette teşekkür ediyoruz. Ama yeterli değil" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler