Mermerciler teşvik paketinde yer almamaktan şikayetçi

Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği (TÜMMER), AKP Hükümeti'nin dün açıkladığı Yeni Teşvik Paketi'nin mermer ve doğaltaş sektöründe beklentileri karşılamadığını bildirdi.

Yayınlanma: 05.06.2009 - 13:47
Abone Ol google-news

Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği (TÜMMER) Başkanı Selahattin Onur, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından bizzat açıklanan Yeni Teşvik Paketi'nin mermer ve doğaltaş sektöründe beklentileri karşılamadığını belirtti.

TÜMMER Başkanı Selahattin Onur, yaptığı yazılı açıklamada, "Yeni istihdam ve teşvik paketinde mermer ve doğaltaş sektörü yine yer almıyor. Kriz nedeniyle aleyhimizde olan ihracat düşüşünü lehimize çevirmek yönünde önemli bir fırsatı kaçırıyoruz" görüşünü dile getirdi.


"Maden ihracatının yüzde 48'ini gerçekleştiriyoruz"

Yeni teşvik paketini mermerciler açısından "dağ fare doğurdu" sözleriyle değerlendiren Onur, "Yeni pakette büyük yatırım sayılacak sektörler arasında madencilik sektörü de bulunuyor. Ancak Türkiye maden ihracatının yüzde 48'ini gerçekleştiren mermer ve doğaltaş sektörü, madencilik yatırımları başlığı altında bile yer almıyor" dedi.

Paketin ihracata dönük, yüksek katma değer üreten,istihdam imkanı yaratan ve dinamik bir sektör olan mermercileri kapsamamakla 'sakat doğduğu' değerlendirmesinde bulunan Onur, "Sıvas'tan Hakkari'ye iş imkanı yaratıcı, göçü önleyici ve döviz getirici olduğu halde sektörümüz anlaşılamayan nedenlerle teşvik kapsamı dışında bırakılmıştır" diye konuştu.


"Devletin destek sağlaması gerekiyor"

Sektörün yasaklayıcı mevzuat nedeniyle iş yapamaz durumda olduğuna da dikkat çeken Selahattin Onur, şunları kaydetti:
"Dünyada yaşanmakta olan ekonomik kriz bizleri de etkiledi. İhracat rakamlarımız geçen yılın Mayıs ayına oranla yüzde 40 düştü. Devletin bu süreçte ihracatçılarımıza ve sektöre net ve doğrudan destek sağlaması gerekiyor."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler