"Genetiği değiştirilmiş organizmalar" Meclis gündeminde

MHP İzmir Milletvekili Şenol Bal verdiği araştırma önergesinde "Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar'ın Türkiye'ye girişi, üretimi ve tüketimi konusunda alınacak" önlemlerin tespit edilmesi için Meclis Araştırması açılmasını istedi.

Yayınlanma: 08.06.2009 - 11:21
Abone Ol google-news

İzmir Milletvekili Şenol Bal ve bir grup MHP milletvekilinin imzasını taşıyan Araştırma önergesinin gerekçesinde, Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar'ın (GDO) bir canlının gen dizilişinin değiştirilmesi ya da kendi doğasında bulunmayan bir karakter kazandırılmasıyla yeni bir canlı organizma elde edilmesine anlamına geldiği belirtildi.

GDO'lerin yüzde 99'unun ABD, Arjantin, Kanada, Brezilya ve Çin'de olduğu belirtilen önergede, "Her ne kadar bakanlık yetkilileri inkar etse de hızla günlük hayatımıza kontrolsüz bir şekilde giren GDO'ların tarımda kullanılmasının birçok potansiyel yararları yanında gıda kalitesinde değişiklik, antibiyotiğe dirençlilik, diğer bitkilere gen aktarımı, polen kaçışı vb. gibi risk ve endişeleri de beraberinde getirdiği kuşkusuzdur. Türkiye gen kaçışı konusunda oldukça korunaksız, arazileri çok parçalı olduğundan GDO'lu ekim yapılmasının kontrolü çok güçtür. Daha fazla geç olmadan sorunlara çözüm üretmek ve yeni politikalar geliştirmek gerekir" denildi.

Önergede, "Genetiği Değiştirilmiş Organizmaların Türkiye'ye girişi, üretimi, tüketimi, dünyadaki uygulamalar ve gerekli önlemlerin alınması" amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulması istendi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler