ÖTV ve KDV indirimi sürecek mi?

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ÖTV ve KDV indiriminin devam edip etmeyeceği konusunda muhtemelen hafta sonuna kadar bir karara varacaklarını bildirdi.

Yayınlanma: 09.06.2009 - 08:55
Abone Ol google-news

Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen Avrupa Devlet Piyangoları ve Loto Birliği 5. Kongresi'ne katılan Mehmet Şimşek, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Şimşek, ÖTV ve KDV indiriminde sürenin uzatılıp uzatılmayacağına ilişkin bir soruya, ''Ekonomik Koordinasyon Kurulu olarak bu konuyu çalışıyoruz. Muhtemelen bu hafta sonuna kadar hangisinin devam edip etmeyeceği konusunda bir karara varacağız. Ama bu aşamada verilmiş bir karar yok'' karşılığını verdi.

 

Satışlar arttı

Hükümet'in üç ay önce bazı sektörlerde başlattığı vergi indirimi sonrasında gözler, sürenin uzatılıp uzatılmayacağına çevrilirken, otomotiv sanayi ÖTV indiriminin sürmesi halinde, ilk beş ayda toplam 148 bin 677 otomobilin satıldığı iç piyasada yıl sonuna kadar 120 bin aracın daha satılmasını bekliyor.

Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) Başkanı Turgay Durak, "15 Haziran'da sona ermesi beklenen ÖTV indirimi devam ederse hesaplarımıza göre, otomotiv pazarında 50 bin yerli, 70 bin adet ithal araç daha satılır. Bu tabi ki hem yerli üretimin devam etmesi, hem de devletin vergi toplaması açısından çok önemli" dedi.

İhracat ve üretim düştü, umutlar vergi indiriminin sürmesinde

İhracatın daraldığı bir ortamda ÖTV indiriminin devam etmesinin önemli olduğuna değinen Durak, sürenin uzamaması durumunda işlerin olumsuz etkilenebileceğini belirterek, ihracat şansının da az olduğuna dikkat çekti. Bu ortamda asıl düşüşün ticari araçlarda yaşandığına işaret eden Durak, "Ağır kamyon, otobüs gibi ürünlerde satışlar yüzde 50'den fazla düştü" dedi. İhracattaki kayıplar nedeni ile fabrikaların eskisi gibi çalışmadığını ifade eden Durak, "Traktörlerdeki üretim gerilemesi yaklaşık yüzde 60. Ticari araçlarda da KDV indirimi gerekiyor. Biz, yüzde 18'den yüzde 8'e inmesini önerdik" dedi.

"Bireysel kredilere damga vergisi konuşuluyor"

İç piyasada sıkıntı yaşanan bir diğer konunun ise tüketici kredileri olduğuna dikkat çeken Durak, Maliye Bakanlığı'nın, tüketici kredilerinde damga vergisi kalemlerinde inceleme yaptığı bilgisini edindiklerini belirterek, "Bireysel kredilerde tüketici, damga vergisi ödemiyordu. Bunun gündeme alınmasının konuşulduğunu öğrendik. Bu tür bir harç gelirse, kredi maliyetleri artar. Bu da zaten daralan piyasayı olumsuz etkiler" diye konuştu.

Teşvik için 6 değerlendirmeyle geçer

Hükümetin açıkladığı yeni teşvik paketiyle ilgili de bir değerlendirme yapan Durak, yeni teşvik paketinde yatırımcılara 2010 yılı sonuna kadar süre tanındığını hatırlatarak, bu süre içerisinde şirketlerin fizibilite yapıp, yatırıma karar verdikten sonra Ankara'dan tescil alacağını belirtti. Yeni teşvik paketinin ne kadarlık bir yatırım potansiyelini harekete geçirebileceğiyle ilgili olarak Durak, yatırımcıların önümüzdeki altı ayı değerlendirerek geçireceğini ifade etti. Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) Genel Sekreteri Ercan Tezer teşvik paketinin, doğru bir zamanda çıktığını dile getirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler