İşini kaybeden köyüne dönüyor

Türkiye'yi de etkisi altına alan krizde işini kaybeden köyüne geri dönüyor. Köylerine dönenler çiftçilik belgesi almak için Ziraat Odası'na başvuruyorlar.

Yayınlanma: 11.06.2009 - 07:46
Abone Ol google-news

Erzurum'da, son bir yıl içinde Ziraat Odası'ndan çiftçilik belgesi almak için başvuranların yüzde 30'unun daha önce göç ettiği illerde işini kaybedip köyüne geri dönenler olduğu bildirildi.

Erzurum Ziraat Odası (EZO) Başkanı Mücahit Harmandar, geçmiş yıllarda her yıl azalan üye sayısının, son 1 yıl da artışa geçtiğini söyledi.

Harmandar, 2007 yılı sonu itibariyle odalarına kayıtlı çiftçi sayısının 2 bin 650 olduğunu belirterek, bu sayının son bir yılda 130 çiftçinin kaydının yapılmasıyla 2 bin 780'e yükseldiğini ifade etti.

Daha önce azalan üye sayısının artışa geçmesinde ekonomik krizin büyük etkisi olduğunu dile getiren Harmandar, ''İşini kaybeden köyüne geri dönüyor'' dedi.

Geçmiş yıllarda Erzurum'dan, özellikle köylerinden İstanbul, İzmir ve Bursa'ya çok fazla göç verdiğini anlatan Harmandar, şunları kaydetti:
''Her yıl köyden kente göçün etkisiyle azalan odamıza kayıtlı üye sayısı, ekonomik krizle birlikte artmaya başladı. Küresel ekonomik krizin etkisiyle büyük şehirlerde işsizlik sorununun yoğun bir şekilde yaşanmasının ardından üye sayımızın da artmaya başlaması dikkatimizi çekti. Yeni kayıt yaptıran 100 üyeden yüzde 30'unun daha önce büyük illere göç edip ekonomik krizle birlikte işini kaybedenler olduğunu tespit ettik. Köylerimize geri dönüşün bir süre daha devam etmesini bekliyoruz.''


"İşsizliğin yükü tarım ve hayvancılığa verilen destekle hafifler"

Harmandar, büyük şehirlere göç edenlerin önemli bir kısmının geri dönme ihtimalinin bulunması nedeniyle köyündeki arazisini elinden çıkarmadığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:
''Hemen hemen her köyümüzde büyük şehirlere göç edip halen arazisini elinden çıkarmayan aileler var. Bu ailelerin geri dönme ihtimali çok yüksek. Bu ailelerden işsiz kalanların, ekonomik sıkıntı yaşayanların aklında köye geri dönüş fikri var. Köyden kente göç edip de işsiz kalanların köye geri dönüşü hızlandırmak için tarım ve hayvancılığa verilen desteğin artırılması gerekir. İşsizliğin yükü tarım ve hayvancılığa verilen destekle hafifler.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler