41 yıl aradan sonra ilk kez

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 41 yıl aradan sonra ilk kez domuz gribiyle ilgili küresel salgın uyarısı yaptı. Küresel salgın ilanının nedeni, Güney Amerika Kıtası'nda ortaya çıkan hastalığın Avusturalya Kıtası'na sıçraması ve vaka sayısındaki artış olarak belirtildi.

Yayınlanma: 11.06.2009 - 10:20
Abone Ol google-news

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), domuz gribiyle ilgili olarak küresel salgın uyarısı yaptı. 41 yıl aradan sonra yapılan "küresel salgın uyarısı"nın nedeni, Güney Amerika Kıtası'nda ortaya çıkan hastalığın Avusturalya Kıtası'na sıçraması ve vaka sayısındaki artış.

İskoçya Sağlık Bakanı Nicola Sturgeon, küresel salgın ilanının, DSÖ'nün bugün yapacağı acil toplantıdan sonra ilan edileceğini belirtmişti. Cenevre'deki BM yetkilileri de toplantıdan salgın ilanı çıkmasını beklediklerini söylemişlerdi.

Salgın ilanının ardından ilaç üreticilerinin domuz gribi hastalığına yol açan H1N1 virüsüne karşı hızla aşı üretmeye zorlanması bekleniyor.

 

"Ülkeler sınırlarını kapatmasın"

Küresel domuz gribi salgını ilan eden Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), ülkelerin sınırlarını kapatmaması çağrısında bulundu. DSÖ, bugün Cenevre'de yapılan acil toplantıdan sonra üye ülkelere gönderdiği açıklamada, ''Bu erken aşamada salgın, küresel olarak orta seviyede tanımlanabilir'' ifadesini kullandı. Ülkelerin sınırlarını kapatmamasını, seyahat ve ticaret alanlarında sınırlama getirmemesini isteyen DSÖ, grip aşısı üreticileriyle yakın diyalog halinde olacağını bildirdi. Uzun zamandır beklenen salgın kararının yeni bir grip virüsünün ortaya çıktığı ve hızla yayıldığının bilimsel olarak doğrulanması anlamına geldiği belirtiliyor. Bu kararın ilaç üreticilerini, domuz gribi hastalığına yol açan H1N1 virüsüne karşı hızla aşı üretmeye ve hükümetleri virüsü kontrol altına alma çabaları doğrultusunda daha fazla para ayırmaya zorlayacağı ifade ediliyor.

Minesota Üniversitesinden grip uzmanı olan ve ABD hükümetine salgın hazırlıkları yapması önerisinde bulunan Michael Osterholm, "salgın ilan edilmesiyle DSÖ'nün gerçeklere nihayet ulaştığını" belirterek, ''Bu, dünya için bir uyanma zilidir. Birçok insanın domuz gribini hallettiğimizi düşüneceğini sanıyorum. Ama direksiyonda uyuyamazsınız. 6 ila 12 ay içinde ne olacağını bilemezsiniz'' dedi. DSÖ, dün yaptığı açıklamada, 74 ülkeden yaklaşık 27 bin 737 domuz gribi vakası ve 141 ölüm olayı rapor edildiğini bildirmişti. Örgüt, çoğu vakaların hafif olduğunu ve tedavi gerektirmediğini, ancak yeni bir enfeksiyon atağının, özellikle yoksul ülkelerde hastaneleri ve sağlık yetkililerini alt edebileceği endişesi bulunduğunu belirtmişti. Bazı ülkeler, Mayıs ayında, sosyal ve ekonomik karışıklığa neden olacağı endişesiyle DSÖ'nin salgın ilan etmemesi çağrısında bulunmuştu.

Son olarak 1968'de Hong Kong'daki grip salgınında yaklaşık bir milyon kişi ölmüştü. Normal grip nedeniyle her yıl yaklaşık 250-500 bin kişinin öldüğü belirtiliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler