Türk adaylar sadece Hollanda'da seçildi

Hollanda'da yapılan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde Emine Bozkurt dışındaki Türk kökenli adaylardan hiçbiri seçilebilecek yeterlikte tercihli oy alamadı.

Yayınlanma: 11.06.2009 - 12:04
Abone Ol google-news

Hollanda Seçim Konseyi, Hollanda'nın AP'ye göndereceği 25 milletvekilini belirlemek üzere 4 Haziran'da yapılan seçimlere ilişkin resmi sonuçları bugün Lahey'de açıkladı.
Bu sonuçlara göre, 17 partiden 96'sı kadın, 193'ü erkek 289 adayın yarıştığı seçimlere katılan Emine Bozkurt dışındaki 9 Türk kökenli adaylar gerekli olan tercihli oyu alamadı. Türk kökenli adaylar parti listelerinin alt sıralarında bulundukları için, ancak adlarına verilmiş en az 18 bin 216 oyu almaları halinde üst sıradaki adayın yerine geçerek seçilebileceklerdi.

İkinci dönem AP milletvekili seçilen Bozkurt, seçimlere Sosyal Demokrat İşçi Partisi'nin aday listesinin ikinci sırasında katılmasına rağmen, adına aldığı çok sayıdaki oyla önemli bir başarıya imza attı. Bozkurt, 2004 yılı seçimlerinde listenin altlarında bulunmasına rağmen adına 25 bin dolayında tercihli oy alarak, üst sıraya yükselmiş ve parlamentoya girebilmişti.

Liderliğini Senatör Düzgün Yıldırım'ın yaptığı ve liste başı adayı olduğu Solidara Partisi ise seçimlerde varlık gösteremedi. Parti, yüzde 0,17 oy oranıyla ancak 7 bin 533 oya ulaşabildi.

Daha önce açıklandığı gibi, Hollanda'da 4 Haziran'da yapılan seçimlerde İslam ve yabancı karşıtı tutumuyla tanınan Geert Wilders'in liderliğini yaptığı Özgürlük Partisi, ilk kez seçimlere katılmasına rağmen yaklaşık yüzde 17 oy alarak, 4 üyelik çıkarmayı başardı. Lizbon Anlaşması tam olarak yürürlüğe girdiği takdirde, Hollanda'nın 25 olan üye sayısı 26'ya yükselecek ve artacak bu bir üyelik de Özgürlük Partisi'ne verilecek.

Seçimlerde parti listesinin 10'uncu sırasından kendisini aday gösteren Geert Wilders, adına 334 bin tercihli oy alarak ikinci sıradan seçildi. Ancak Wilders, sonuçların duyurulmasının hemen ardından yaptığı açıklamada, AP'ye gitmeyeceğini, yerine başka bir adayın gönderileceğini bildirdi.

Resmi sonuçlara göre, katılım oranının yüzde 36,95 olarak gerçekleştiği seçimlerde Hristiyan Demokrat Parti (CDA) 5, Özgürlük Partisi (PVV) 4, Sosyal Demokrat İşçi Partisi (PVDA), Liberal Parti (VVD), Yeşil Sol ve Demokratlar 66 (D'66) 3'er, Sosyalist Parti (SP) ve küçük Hristiyan partilerin oluşturduğu Hristiyan Birlik de 2'şer üyelik kazandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler