Filmlerimiz Montreal'de

21 Ağustos Perşembe akşamı görkemli bir törenle açılan Montreal Dünya Film Festivali'ne bu yıl dört filmle katılıyoruz. Derviş Zaim'in 'Nokta', Özcan Alper'in 'Sonbahar', Mehmet Güreli'nin 'Gölge' filmleri Odak Dünya Sineması bölümünde gösterilirken Seyfi Teoman'ın 'Tatil Kitabı' ise ilk filmler bölümünde yarışacak.

Yayınlanma: 25.08.2008 - 13:34
Abone Ol google-news

234 uzun konulu film sunuyor bu yıl festival. Bunların 105inin uluslararası ya da dünya prömiyeri yapılıyor. 13 orta ve 208 kısa film de izleyiciyi bekliyor.

Yarışmada ise 20 uzun konulu ve 12 kısa film var. Goran Markoviçin Turnefilmi, İspanyadan Manuel Gutiérrez Aragónun genç bir Bask teröristin dramını içeren Sıra Kimde?filmi, İsrailden Arap yönetmen Ali Nassarın Fısıldayan Korlarfilmi merakla beklenen filmlerden. Dünya Devleri bölümünde izleyeceğimiz on film arasında Emir Kusturıcanın Maradonafilmi de var. Tatil Kitabının da katıldığı İlk Filmler bölümünde17 uzun konulu film yarışıyor. Odak Dünya Sineması bölümünde ise 84 uzun ve 104 kısa film var. Belgeseller, halka bedava açık hava gösterileri de programı zenginleştiren diğer bölümlerden bazıları.

21 Ağustosta festivali açan film, 2004 yılının kapanış filmi Les Choristin yönetmeni Fransız Christophe Barratierin PARIS 36filmiydi. Cesur Yürekfilminin yapımcısı Amerikalı Alan Ladd Jr. ise açılış töreninde yaşamboyu başarı ödülü aldı. Festival boyunca Genç Frankeştaynın da aralarında olduğu dört film izleyeceğiz Alan Ladd Jr. imzası taşayan. Kendi firmasının yanı sıra 20 Century Fox ve MGM/UA stüdyolarına da başkanlık yapmış olan Ladd Jrın başarılı kariyerinde imza attığı filmler defalarca Altın Küre ve Altın Palmiye aldığı gibi 150 kez Oscara aday gösterilmiş ve 50 Oscar ödülü almış durumda. Alan Ladd Jrın yanı sıra bugün belli bir yaşa gelmişlerin unutulmaz oyuncusu Tony Curtis de festivalin onur konuğu. Festival müdavimlerinden Brian de Palma ise bir masterclass veriyor.

Konuk Bavyera bu yıl. Almanyanın bu bölgesinden filmlere geniş bir temsilci grubu eşlik ediyor. Sovyet devrinden Rus müzikalleri ise halktan en ilgi çeken bölümlerden. Gerçekte Montreal uzun geçmişinde bir halk festivali olarak gurur duyan bir şenlik. Yalnız Montrealliler değil komşu yakın kent ve kasabalardan bir alay insan tatillerini bu devreye denk getirip ucuza dünya turu yapıyor dünyanın dört bucağından filmlerle hayal kurarak. Hafta sonunda bile sabah dokuz matinesi için yağmur altında olsa da uzun kuyruklarda sabırla bekleyenler az değil.

11 gün süren festival 1 Eylül gecesi ödüllerin açıklanacağı bir tören ardından her yıl olduğu gibi Quebec eyaleti film endüstrisinin en seçkin isimlerini dünyanın birçok ülkesini temsil eden konuklarla bir araya getiren görkemli bir eylenti ile son bulacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler