"İktidar, Dursun Çiçek değişikliği yapmak istiyor"

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, TCK ve bazı kanunlarda değişiklik yapan tasarıda AKP milletvekillerinin önergesiyle gerçekleştirilen düzenlemeyle ilgili olarak, ''Bu değişiklikle siyasal iktidar Dursun Çiçek değişikliği yapmak istiyor'' dedi.

Yayınlanma: 27.06.2009 - 15:46
Abone Ol google-news

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in önceki gün TCK ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasını öngören yasa tasarısı nedeniyle kendisini ziyaret ettiğini ve ''sivil kişilerin askeri mahkemelerde yargılanmasını ortadan kaldıracak yasal düzenleme için destek istediğini'' söyledi. TCK ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasını öngören yasa tasarısının aynı gece TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildiğini hatırlatan Okay, AKP milletvekillerin verdiği önergeyle tasarıda yapılan değişikliği doğru bulmadıklarını belirtti. Bu değişiklikle suç işleyen askerlerin, bu suça karışan bir tek sivil olması durumunda sivil mahkemelerde yargılanmasının önünün açıldığını ifade eden Okay, ''Bu değişiklikle siyasal iktidar Dursun Çiçek değişikliği yapmak istiyor'' dedi.

Bunun bir gece yarısı operasyonu olduğunu ve ''art niyet'' taşıdığını söyleyen Okay, ''Bu değişiklik sadece ve sadece tek bir amaca yöneliktir. Dün Sayın Genelkurmay Başkanı'nın kağıt parçası dediği sahte bir belge nedeniyle, belki bundan sonra ortaya çıkarılabilecek olası sahte belgeler nedeniyle sivil yargıya doğrudan doğruya 'asker kişiler bu suçu işledi' diye taşıma amacı gütmektedir'' diye konuştu. Yasal düzenlemenin hem Askeri Mahkemeler Kanunu'na hem de Anayasa'nın 145/1. maddesine aykırı olduğunu savunan Okay, düzenlemeyi siyasi açıdan da ''şık bulmadıklarını'' dile getirdi. Değişikliğin ''masum ve art niyet taşımayan bir ifade değişikliği'' olarak sunulduğunu belirten Okay, bunun, ''tipik bir AKP zihniyeti'' olduğunu savundu. Okay, sözlerini şöyle sürdürdü:''Kapkaç, oldu-bitti, hukuk tanımaz, demokrasi tanımaz, alacakaranlıkta iş bitirme düşüncesi... Parlamentodan komisyonlardan, tartışmadan kaçacaksın, gece 01.05'te bir yasa değişikliği yapacaksın. Yapılmak istenen şu, Dursun Çiçek'le ilgili 'Sivil mi, askeri yargı mı yetkili olsun?' tartışmasının gündemde olduğu bir ortamda Sayın Genelkurmay Başkanı'nın açıklama yapacağının bilindiği bir noktada, 'Türkiye'de yargıya ve hukuka inanıyoruz' denilen bir noktada, yargının bir bölümüne inanmayacaksın, kendine göre ben de bu işin savcısıyım dediğin bir yargılamada, özel bir düzen hazırlayacaksın ve bu özel düzenle zannedeceksin 'ben birilerini kendi yargımda yargıladım' Şık olmayan doğru olmayan budur.''

Bunun, ''hem siyasetin ahlakına, etiğine ve hem de hukuka uymadığını'' ifade eden Okay, AKP'nin bu tür bir uygulamayı ilk defa yapmadığını belirtti. Başbakan Erdoğan'ın ''Ergenekon davasıyla içiçe olduğunu'' ileri süren Okay, ''Ergenekon sürecinde 'savcıyım' diyen Başbakan bilfiil savcılığa soyunmuş ve kendi yargılama yöntemini belirlemek istiyor ve savcı Başbakan, kendisine göre Türkiye'de ayrı bir yargılama süreci yaratıyor'' dedi.

Erdoğan'ın sözleri

Okay, Başbakan Erdoğan'ın bugün AK Parti İstanbul İl Kongresi'nde ''Ana muhalefet partisinin Ergenekon terör örgütüne avukatlık yaptığını biliyoruz. Avukatlığını yaptıkları karanlık odakları bu olayla ilişkilendirip, buradan hem çetelere hem de mafyaya pay devşirmenin gayreti içine girdiklerini biliyoruz'' dediğini hatırlattı. ''Ergenekon'' davasına bakan mahkemenin, dava sonuçlanmadan ''Ergenekon terör örgütü'' ifadesinin kullanılamayacağı yönünde karar aldığını belirten Okay, Başbakan Erdoğan'ın davayla ilgili olarak ''hem hakimlik, savcılık yaptığını hem de hüküm verdiğini'' iddia etti.
CHP'nin çetelerle ve mafyalarla ilişkilendirilmesinin mümkün olmadığını belirten Okay, şöyle konuştu: ''CHP Genel Başkanı ve CHP'de sorumluluk mevkisinde olan hiç kimsenin, cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak, kamu ihalesine fesat karıştırmak, kalpazanlık, resmi evrakta sahtecilikten Mecliste dosyası yok. Ama tüm bu suçlardan dolayı Recep Tayyip Erdoğan'ın dosyası Mecliste. Önce kendine bakacaksın. CHP'nin içinde de etrafında da hiçbir avantacı yok, devleti yağmalayan hiç kimse yok. Dön kendi partine bak.'' Sayın Başbakan 'laikliğin güvencesiyim' demiş, şaşırmış... Daha bir sene önce AKP'nin laikliğe aykırı eylemlerin odağı olduğu Anayasa Mahkemesi kararıyla tescil edildi. Laikliğe aykırı eylemlerin odağı olduğu Anayasa Mahkemesi kararıyla tespit ve tescil edilen bir kişinin neyin güvencesi olduğunu ben de merak ediyorum ama laikliğe aykırılığın baş aktörüdür.''

Bir gazetecinin ''TCK ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasını öngören yasayı Cumhurbaşkanı'nın onaylaması halinde Anayasa Mahkemesine götürecek misiniz?'' sorusunu Okay, ''Cumhurbaşkanı'nın yasaya ilişkin tavrına bakar, değerlendiririz. Ancak Anayasaya aykırılığı açıktır'' diye yanıtladı. Söz konusu önerge görüşülürken muhalefetten söz alan milletvekili olmayışını nasıl değerlendirildiğinin sorulması üzerine de Okay, bu önergenin AK Parti grubunun önergesi olduğunu ve sadece önerge sahibi partinin söz hakkı olduğunu söyledi. Okay, milletvekillerinin önergeyi uzun uzadıya inceleme imkanına sahip bulunmadığını da savundu.

''Özünde bu düzenlemeye karşı mısınız?'' sorunu üzerine Okay, düzenlemenin TBMM'den ''oldu bittiye'' getirilerek geçirilmesinin kendilerini rahatsız ettiğini belirterek, ''getirsinler, bakarız'' dedi. Okay, düzenlemenin bu haliyle Anayasa'ya ve Askeri Mahkemeler Kanunu'na aykırı olduğunu kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler