Polis 'dur' durak bilmiyor/ 4

Ankara BİA haber merkezinin verilerine göre derlediğimiz bilgilere göre işte 1999- 2006- 2007 yılı içerisinde yaşanan polis vakaları...

Yayınlanma: 29.06.2009 - 21:22
Abone Ol google-news

 

2007

9. Şubat.2007: 8 Şubat'ta İstanbul Okmeydanı'nda "dur" ihtarına uymayan bir araca ateş  açan polisler, 17 yaşındaki Emrah Dervişoğlu'nu öldürdü, Tuncay Karabulut'u yaraladı.

14. Mart. 2007:
Bahçelievler'de hırsızlık yaptığı öne sürülen bir kişi öldürüldü. Resmi açıklamada, polisin "Dur" ihtarında bulunduğu bu kişinin kendisini bekleyen arabaya doğru koştuğu, bu sırada arabadakilerin polise ateş açtığı ileri sürüldü.

1. Mayıs.2007 : Polisler 1 Mayıs kutlamaları için toplanan yüzlerce kişiye ve gazetecilere fiziksel şiddet uyguladı. Binlerce kişiyi ya gözaltına aldı ya da özgürlüğünden alıkoydu. Otobüslerde bekletilenlere biber gazı sıktı. Bir polis lokantada oturan Masis Kürkçügil'e tokat attı.

11. Mayıs. 2007: Fındıkzade'de sivil plakalı arabadaki bomba imha uzmanı ekip, "Dur" ihtarına uymadığı öne sürülen arabaya ateş açtı, Aytekin Arnavutoğlu öldü. Polis B.E., tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

21. Mayıs. 2007:
M.K.isimli kişi, Tarlabaşı'nda bir polis aracına bindirilip dövüldü.

21. Mayıs. 2007: Tarlabaşı'nda E.A., dört polis tarafından hastanede dövüldü.

22. Mayıs. 2007: Taksici Engin Topal ve Topal'ı döven polislere itiraz eden Ali Bakça, tahta cop, yumruk ve tekmelerle dövüldü.

26. Mayıs. 2007: Ferhat Yalçınkaya, Galatasaray Meydanı'nda çıkan bir tartışma sonrasında kimliği olmadığı ve üzerinden bıçak çıktığı gerekçesiyle alınıp tahta coplarla dövüldü. Yalçınkaya, yüzüne sprey sıkılıp Yedikule'ye atıldı.

30. Mayıs. 2007: Taksim'deki evi basılan Resul Pekdoğan, polisten dayak yedi.

4. Haziran. 2007: Çanakkale'de hırsızlık iddiasıyla gözaltına alınan Hakkı Çancı'nın Çanakkale Emniyet Müdürlüğü'nde kendini astığı iddia edildi.

5. Haziran. 2007: Transseksüel Esmeray, Beyoğlu Emniyet Müdürlüğü önünde bekleyen iki polis tarafından "Geçmek yasak" diye dövüldü.

6. Haziran. 2007: İzmir Alsancak Polis Karakolu'nda hırsızlık iddiasıyla gözaltında tutulan E.T'nin 6 Haziran'da kendini astığı açıklandı.

6. Haziran. 2007:
Şaban Bakır, İstiklal Caddesi'nde polis, bir kişiye biber gazı sıkarken arada kalınca kendisine de üç-dört kez sprey sıkılıp dövüldü.

8. Haziran. 2007: Taksim Polis Merkezi'nde dövülen Sezai Yakar'ın burnu ve eli kırıldı.

10. Haziran 2007: Tarlabaşı'nda bir kadını döven iki kişiye müdahale eden Öznur Dağ da dayak yedi. Polislerin gözaltına almak istediği saldırganlar polis çıktı.

14. Haziran. 2007: Ümraniye'de gözaltına alınan Mustafa Kükçe, 15 Haziran'da Çakmak Karakolu'ndan yürüyemeyecek halde Ümraniye Adliyesi'ne çıkarıldı ve oradan da Ümraniye E Tipi Cezaevi'ne gönderildi. Kükçe, kaldırıldığı hastanede öldü.

17. Haziran. 2007: Hırsızlık iddiasıyla gözaltına alınan 24 yaşındaki Mustafa Kükçe, üç karakol gezdirildikten, avcılığa gösterildikten ve işkence iddiası soruşturulmadıktan sonra Ümraniye E Tipi Cezaevi'nde öldü.

24. Temmuz. 2007:
Tatvan'da fuar alanı personeli ile tartışan gençlere müdahale eden 30 civarında sivil ve resmi polisin gençleri bir inşaatın içine götürerek dövdüğü bildirildi. Polisin sert müdahalesinden dolayı A.D' nin bir gözünü kaybetme riski olduğu anlaşıldı.

26. Temmuz. 2007:
Gazeteci Serkan Tekpetek, zorla sokulduğu polis aracında dövüldü, araçtan atıldı.

26. Temmuz. 2007: Özgür Hayat gazetesinin yazı işleri müdürü ile %52 Öfke dergisinin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Sinan Tekpetek, Şişhane'de polis tarafından durduruldu. Şehrin merkezinden kaçırıldı, dövüldü ve araçtan atıldı. Polis, Tekpetek'in cüzdanına da el koydu.

29. Temmuz. 2007:
Avukat Muammer Öz, Moda'da kimlik soran polisle tartışınca dövüldü; burnu kırıldı.

2. Ağustos. 2007:
Mardin Kızıltepe'de evine gitmek için otostop yapan Eyyüp Doğan, işaret ettiği, polis aracı olduğunu bilmediği minibüsten çıkan polislerce dövüldü, İnsan Hakları Derneği'ne başvurdu.

2. Ağustos. 2007: Antalya'nın Alanya ilçesinde seyir halindeki otomobilinde polisin 'Dur' ihtarına uymayan kadın sürücü, polisin ateş açması sonucu öldü.

10. Ağustos. 2007: Taksim Polis Merkezi'de dövülüp yola atılan Mehmet Nezir Çirik'in dalağı alındı.

20. Ağustos. 2007:
Nijeryalı Festus (Fastos) Okey, Taksim Polis Merkezi'nde polis tarafından vurularak öldürüldü.

9. Eylül. 2007:
İzmir'de hukukçu Mustafa Rollas, gözaltındaki iki müvekkiline hukuki yardım götürmek isterken Fuar Asayiş Ekipler Amirliği önünde polislerin saldırısına ve fiziksel şiddetine uğradı. Rollas, müvekkileriyle görüştürülmezken gözaltına alındı. Amirlikte düzenlenen ifade tutanağı daha sonra götürüldüğü Basmane Polis Karakolu'nda imha edilerek yenisi kaleme alındı.

10. Eylül. 2007:
İstanbul'da balık tutarken polisler tarafından giyimi eleştirilen Gülcan Köse, aynı polis memurları tarafından önce Küçükpazar Karakolu'na sonra da bir otoparka götürülerek elle taciz edildi. Şikayetçi olmak için gittiği Sirkeci Polis Merkezi'nde teşhis ettiği polis memuru tarafından tekmelendi ve saçı çekildi. Bir süre sonra kendisi hakkında "Hayasızca Hareketlerde Bulunmak" suçlamasıyla dava açıldı.

18.Eylül. 2007: Polonyalı Dariusz Witek, Yabancılar Şubesi misafirhanesinde intihar etti. Kimse görmedi.

24. Eylül. 2007:
Şişli'de bir kuyumcuda hırsızlık şüphelisi genç bir kadını önce kelepçeleyip sonra fiziksel şiddet uygulaması, mağazanın güvenlik kameralarınca kaydedildi.

7. Ekim.2007:  19 yaşındaki Ferhat Gerçek, Yenibosna'da 'Yürüyüş' dergisi satarken çıkan  arbede sonrası polis kurşunuyla vuruldu. Gerçek, felç oldu.

14.Ekim. 2007:  Sertan Çelik, Taksim'de müziğin sesini kısmadı diye trafik polisi tarafından darp edildi. Çelik olayın ardından tutuklandı.

Kasım 2007: 
Siirt'te gözaltına alınan Abdurrahim Aslan'a Siirt Emniyet Müdürlüğü'nde işkence yapıldı. Testisleri sıkılarak işkence yapılan Aslan, ayrıca testislerine ve penisine ip bağlanıp oda içerisinde dolaştırılarak, ifade vermeye zorlandı. İşkenceyi belgeleyen Adli Tıp Kurumu, "Bilaterol testislerde şişlik, skrotumda kızarıklık mevcut" şeklinde rapor düzenledi.

17. Kasım. 2007:
  Taksim'de yürüdüğü sırada kimlik soran polise "Siz kimsiniz?" diye soran Muzaffer Ateş'e polis tarafından yumruk atıldı. Ateş, şikayet için gittiği Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde de "Kimi kime şikayet ediyorsun" denilerek benzer muameleye maruz kaldığını söyledi; hastaneden aldığı raporla savcılığa şikayette bulundu.

21. Kasım. 2007:
  Avcılar'da Feyzullah Ete, bir polisin göğsüne attığı tekme
sonucu öldü. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Ete'nin polislere saldırdığını, itişme sırasında yere düşüp kalkmadığını savundu. Olayla ilgili şüpheli polis Ali M. tutuklandı.

24. Kasım. 2007:  Posta Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mehmet Coşkundeniz, kız arkadaşı Derya Özel'in kullandığı araçla kendilerini durduran trafik polisi tarafından yere yatırılıp kelepçelendi ve dövüldü. Hakkında polise mukavemetten işlem yapıldı.

15. Aralık. 2007: 
Ankara Çankaya Merkez Polis Karakolu'nda adeta meydan dayağı yiyen Avukat Haluk Kutlu, darp raporu aldı.



2006


9. Ağustos. 2006: Üniversite öğrencisi Volkan Polat, Avcılar'da iki grup arasında yaşanan kavgadan sonra, olay yerinden kaçmaya çalışırken kendisini kovalayan sivil polislerin kurşununa hedef oldu. Polat'ın, kendisini kovalayan polisleri karşı gruptan sandığı ve arkadaşını cep telefonundan arayıp "Beni kovalıyorlar, ateş ediyorlar" dediği belirtildi.

27. Ağustos. 2006: Balıkesir'de polisin kontrolünde alkollü çıkınca kaçmaya çalışan Halil Bulut, araca açılan ateş sonucu öldü. Resmi açıklamada, polislerin arabanın tekerleklerine ateş açtığı ancak, Bulut'un göğsünden vurulduğu bildirildi.

3. Ekim. 2006:
Adana Ceyhan'da "dur" ihtarına uymayan Murat Kasap, öldürüldü. Yakınları, Kasap'ın ehliyeti olmadığı için kaçtığını, yanındaki arkadaşının polislere, "Ben onu size getiririm, ateş etmeyin" demesine rağmen polislerin ateş açtığını öne sürdü.

12. Aralık. 2006:
Adana'da bir arabadan hırsızlık yapmaya çalıştığı öne sürülen Uğur Çetin, polise ateş açıp kaçmaya çalışırken, polis Y.K. tarafından sırtından vuruldu.


1999

2. Temmuz. 1999:
Gözaltında gördüğü işkenceler sonucu yaşamını yitiren Alpaslan Yelden'in ölümüne ilişkin davada yargılanan polislere beraat kararı verildi.
 

 

Yarın: "Birçok başvuru var"


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler