Domuz gribi KKTC'ye de sıçradı

Domuz gribi yayılmaya ve can almaya devam ediyor. KKTC'de grip şüphesiyle hastaneye müracaat eden 2 kişide domuz gribi tesbit edilirken, Uruguay'da da ilk kez bir kişi domuz gribinden yaşamını yitirdi.

Yayınlanma: 30.06.2009 - 06:13
Abone Ol google-news

KKTC Sağlık Bakanlığı, ülkeye İngiltere'den gelen ve domuz gribi şüphesiyle hastaneye müracaat eden 3 kişiden 2'sinde H1N1 virüsüne rastlandığını açıkladı.

Sağlık Bakanlığı Basın Bürosundan yapılan açıklamada, domuz gribi şüphesiyle hastaneye müracaat eden 3 kişiden alınan numunelerin Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsüne gönderildiği belirtildi.

İngiltere'de yaşayan KKTC vatandaşları olduğu belirtilen şüphelilerden alınan numunelerin tahlil sonuçlarına göre 3 hastadan 2'sinde H1N1 virüsüne rastlandı.

Bu hastaların Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi'nde özel olarak ayrılan odalarda kontrol altında tutulduğu ve tedavilerinin sürdüğü belirtildi.

Açıklamada, hastaların yakın çevresine de tedaviye başlandığı kaydedildi. Öte yandan, Kıbrıs Rum kesiminde 5 yeni domuz gribi vakasına daha rastlandığı, toplam vaka sayısının 25'e yükseldiği bildirildi.

 

Rumlar, Türkiye'den maske ithal etti

Kıbrıs Rum kesiminde domuz gribi vakaları artarken, Rum Sağlık Bakanlığı'nın, hastalığın yayılmasını engellemek için Türkiye'den maske ithal ettiği bildirildi.

Rum basınına göre, Rum Sağlık Bakanlığı, dün 10 Rum ve 5 yabancıda domuz gribi tespit edildiğini belirtti. Böylece Kıbrıs Rum kesimindeki H1N1 vaka sayısı 40'a yükseldi.

Hastalardan birinin Rum Milli Muhafız Ordusu (RMMO) askeri olduğu, RMMO'da hastalığın yayılmaması için önlem alındığı ve Sağlık Bakanlığı'nın Türkiye'den maske ithal ettiği kaydedildi.
 

"İki vakada Londra'dan geldi"

KKTC Sağlık Bakanı Ahmet Kaşif, ''KKTC'de dolaşan bir domuz gribi virüsü olmadığını, ülkede tespit edilen iki vakanın da Londra'dan geldiğini'' söyledi.

Kaşif, KKTC'de iki vakanın tespit edilmesiyle ilgili olarak Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi'nde düzenlediği basın toplantısında, bu dönem Londra'dan gelen insanların sayısının artacağını ve ülkede bu gibi vakalara rastlanmasının mümkün olacağını ifade ederek, gelen virüsün yayılmaması ve insanların da paniğe kapılmaması için Bakanlık olarak gerekli önlemleri aldıklarını kaydetti.

Dünyada domuz gribi vakalarının görülmesinin ardından Ercan Devlet Havalimanı'na termal kamera kurulduğunu, tüm geçiş kapılarındaki insanlara el broşürleri vererek bilgilendirdiklerini anlatan Kaşif, kapılardaki çalışanlara maske ve eldiven dağıtıldığını kaydetti.



Uruguay'da domuz gribinden ilk ölüm

Uruguay'da ilk kez bir kişi domuz gribinden öldü. Sağlık Bakanlığı, hastaneye kaldırılan 60 yaşındaki bir kadının domuz gribinden öldüğünü belirtti. Uruguay'da 195 domuz gribi vakasına rastlandı.

 

İngiltere'de hastalığa karşı ilginç önlem

İngiltere'de, kışa doğru güçlenerek daha ölümcül olacağı tahmin edilen H1N1 virüsüne karşı bazı kişilerin "domuz gribi partileri" düzenleyerek, virüsü kapıp, bağışıklık kazanmaya çalıştıkları öne sürüldü.

BBC'nin haberine göre, bazı kişiler, çok güçlenmeden virüsü kapabilmek ve bağışıklık kazanabilmek için domuz gribi hastalarıyla bir araya gelmeye çalışıyor.

İngiltere Tabipler Birliği Kamu Sağlığı Komitesi Başkanı Dr. Richard Jarvis ise bu tür davranışların devletin virüslerle mücadelesine darbe indireceği uyarısında bulundu.

 

İspanya'da ilk ölüm

Bu arada İspanya'da ilk kez domuz gribi olan bir hasta hayatını kaybetti. Durumu ağırlaşan, hamileliğinin 28. haftasında dün sezaryenle bebeği dünyaya getirilen 19 yaşındaki hastanın bugün öldüğü bildirildi.

Bebeğin sağlık durumunun ise iyi olduğu belirtildi. Sağlık Bakanlığı, ülkede 717 domuz gribi vakası görüldüğünü, Tarragona kentinde tedavi gören 32 yaşındaki bir erkek hastanın durumunun ciddi olduğunu açıkladı.

 

Hawaii'de ilk ölüm

ABD'nin Hawaii eyaletinde, domuz gribiyle bağlantılı ilk ölümün görüldüğü belirtildi. Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, H1N1 virüsü kapan 60 yaşın üzerindeki bir hastanın öldüğü kaydedildi. Bakanlık sözcüsü Janice Okuba, hastanın birincil ölüm nedeninin domuz gribi olmadığını söyledi. Bakanlık açıklamasında, federal yasalar gereği hastanın cinsiyeti belirtilmedi.
 

Londra'da Türklerin yaşadığı bölgede 230 vaka tespit edildi

Britanya'nın başkenti Londra'da Türklerin yoğun olarak yaşadığı bölgede şimdiye kadar 230 domuz gribi vakasının tespit edildiği, bazı Türk ailelerin hastalık korkusuyla çocuklarını okula göndermediği bildirildi. Türklerin yoğun olarak yaşadığı Haringey bölgesi belediyesi yetkilileri, Türk ailelerin çocuklarının okula devamının sağlanabilmesi için, basın toplantısı düzenleyerek Türk gazetecilere konuyla ilgili bilgi verdi.

Özellikle geçen hafta Haringey Belediyesi sınırları içinde domuz gribi vaka sayısında büyük artış görülmesi üzerine, Haringey Belediyesi Meclis üyesi Nilgün Canver ile Haringey Bölgesi Halk Sağlığı sorumlusu Eugenia Cronin, bugün bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda domuz gribi nedeniyle önceki günlerde bölgedeki bazı ilkokulların kapandığını, ancak daha sonra yeniden açıldığını ifade eden Nilgün Canver, bu okullardaki kesinleşmiş vaka sayısının çok az düzeyde seyretmesine rağmen, Türk öğrencilerin okula devamlarında büyük bir düşüş yaşandığına dikkati çekti.

Haringey'de bugün halen tedavileri sürdürülen 30 vakanın bulunduğunu, tedavisi tamamlanan hasta sayısının da 200 olduğunu belirten Canver, "Aileler eğer çocukları hasta değilse okula göndersinler. Ancak çocuklarının hasta olduğundan şüpheleniyorlarsa göndermesinler" uyarısında bulundu. Canver, çocukları okula göndermemenin, gripten korunmak için iyi bir yöntem olmadığının altını çizdi.

"Hastalar arasında Türk bulunup bulunmadığına" dair soruyu yanıtlayan Eugenia Cronin ise Londra'da 1400 kişinin domuz gribi hastalığına yakalandığını ve bu kişiler arasında Türklerin de olmasının yüksek olasılık olduğunu ifade etti. Hastalık şüphesi duyanların, hastanelere gitmeden önce Ulusal Sağlık Servisine ait domuz gribi bilgi hatlarını aramaları uyarısında bulunan Canver ve Cronin, domuz gribi konusunda bilgilendirmek amacıyla Türkçe basılan kitapçıkların, Haringey'deki Türk kökenli ailelerin evlerine gönderildiğini söyledi.

Canver de Haringey'de domuz gribinden ölüm olmamasından duydukları memnuniyeti de dile getirdi ve bugüne kadar ortaya çıkan vakaların tümünün tedavi edilebilir düzeyde seyrettiğini anlattı. Nilgün Canver, kısa süre önce Türkiye'yi ziyaret ettiğini ve domuz gribine karşı önlem amacıyla havaalanına kurulan ve vücuttaki yüksek ısıyı tespit eden monitörleri oldukça olumlu bir adım olarak değerlendirdiğini belirtirken, İngiltere havaalanlarında bu şekilde bir uygulamanın bulunmamasından duyduğu şaşkınlığı da ifade etti.

Domuz gribine karşı kolonya kullanmanın da oldukça etkili olacağını söyleyen Nilgün Canver, özellikle Türkiye'ye tatile gidecek olan İngiltere'deki Türklerin, yolculuk esnasında da hijyen koşullarına dikkat etmeleri uyarısında bulundu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler