"Memur açlık sınırından kurtulamadı"

Türkiye Kamu-Sen, Temmuz itibariyle uygulanacak olan yüzde 4.5'lik maaş zammının, memuru açlık sınırından kurtaramadığını açıkladı. Bağımsız Eğitimciler Sendikası (BES) Genel Başkanı Gürkan Avcı ise zammı ''sadaka gibi zam'' olarak değerlendirdi.

Yayınlanma: 30.06.2009 - 08:00
Abone Ol google-news

Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge Merkezi'nin yaptığı çalışmaya göre Mayıs 2009 itibariyle çalışan tek kişinin yoksulluk sınırının bin 400 TL, açlık sınırının ise bin 66 TL olduğuna dikkat çekilerek, yeni zamla birlikte ortalama memur maaşının bin 321 TL ile yoksulluk sınırının altında kaldığını vurguladı.

Türkiye Kamu-Sen'den yapılan açıklamada, kamu görevlilerinin maaşlarının hesaplanmasında 2009 yılının Temmuz-Aralık ayları için uygulanacak katsayı ve göstergelerin 2009 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'nun 21'inci maddesi çerçevesinde belli olduğu belirtilerek, Temmuz ayında yapılacak olan artışlarla birlikte ortalama memur maaşının bin 321 TL'ye yükseleceği vurgulandı.

Buna göre halen 975 TL olan en düşük dereceli memur maaşı 2009 yılının Temmuz ayından itibaren yüzde 4.5 artarak bin 19 TL olacağına dikkat çekilen açıklamada, memur maaş artışlarına yapılan zammın memuru açlık ve yoksulluk sınırından kurtarmaya yetmediği kaydedildi. Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge Merkezi'nin yaptığı çalışmaya göre Mayıs 2009 itibariyle çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı bin 400 TL, açlık sınırı ise bin 66 TL dolayında bulunuyor.

 

BES: Sadaka gibi zam

Bağımsız Eğitimciler Sendikası (BES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, memur ve sözleşmelilerin maaş zammına tepki gösterdi. Avcı yaptığı yazılı açıklamada, memur ve sözleşmeli maaşlarına yapılan yüzde 4.5 oranındaki artışı, ''sadaka gibi zam'' olarak gördüklerini ifade etti.

Kamu çalışanlarının artık hükümetten umudunu kesmiş olduğunu ileri süren Avcı, memurların yapılan zamdan büyük hoşnutsuzluk duyduğunu ve hükümetten acilen iyileştirme beklediğini kaydetti.

Avcı, ''Giderek eriyen alım gücü ve gerçekçi olmayan maaş artışları nedeniyle sağlıklı beslenemeyen ve gelirlerinin büyük bölümünü sağlık, ısınma, beslenme ve kira gibi zorunlu ve vazgeçilmek giderlerine harcayan kamu çalışanları, Temmuz ayı itibariyle gelir vergisi payının artması nedeniyle kaşıkla verilen zamlarını, kepçeyle vergi adı altında geri ödeyeceklerdir'' dedi.

Kamu çalışanlarının, 2009 yılı boyunca elektriğe, şebeke suyuna, temel gıda maddelerine ve doğal gaza yapılan fahiş oranlardaki zamlar yüzünden yüzde 40'dan fazla gelir kaybına uğradığını savunan Avcı, ''Hükümetin açıkladığı zamlı memur maaşlarının külliyen gerçek dışı ve saptırılmış rakamla ifade edildiğini'' ileri sürdü.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler