ŞİÖ Zirvesi

Rusya'nın Güney Osetya ve Abhazya'yı tanımasının ardından tüm dünyanın gözlerini çevirdiği Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) zirve toplantısı bugün başladı. Çin Devlet Başkanı Hu, "Şanghay İşbirliği Örgütü'nün (ŞİÖ) bölgesel güvenlik ve istikrarın sağlanmasında daha faal rol alması gerektiğini" söyledi.

Yayınlanma: 28.08.2008 - 10:46
Abone Ol google-news

Çin Devlet Başkanı Hu Jintao, Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'de düzenlenen ŞİÖ zirvesinde yaptığı konuşmada, dünyada mücadele edilmesi gereken 3 kötülük olduğunu ifade ederek, bunların; uluslararası terör, aşırıcılık ve uyuşturucu kaçakçılığı olduğunu kaydetti.

Çin Devlet Başkanı Hu, son zamanlarda ŞİÖ ülkelerinin, örgütün güçlendirilmesi, güvenlik ve istikrarın sağlanması ve diğer problemlerin çözümüne yönelik çok çaba harcadığını ifade etti.
ŞİÖ ülkelerinin, kendi ülkelerinin toprak bütünlüğü ve egemenliğiyle ilgili olarak müşterek tutum sergilediğini söyleyen Hu, örgüt çerçevesinde ekonomik işbirliğinin daha da geliştirilmesine önem verilmesi gerektiğini belirtti.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev de konuşmasında, ŞİÖ'nün Avrasya bölgesinde güvenlik ve istikrarın sağlanmasında önemli bir unsur olduğunu söyledi.
Nazarbayev ayrıca, ŞİÖ çerçevesinde ortak gümrük kontrolünün oluşturulması gerektiğini kaydederek, bunun yasa dışı göç, uyuşturucu ve silah kaçakçılığıyla mücadelede önemli olduğunu belirtti.

Örgüte üye ülkeler arasındaki ekonomik entegrasyonun daha da geliştirilmesi gerektiğini söyleyen Nazarbayev, 2020 yılında ŞİÖ ülkeleri milli gelirinin, dünyadaki toplam milli gelirin yüzde 30'unu oluşturabileceğini kaydetti.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler