İnegöl Devlet Hastanesiyle ilgili rapor açıklandı

Sağlık Bakanlığı tarafından, İnegöl Devlet Hastanesi Yeni Doğan Servisi'nde 1 bebeğin ölümüyle sonuçlanan olayla ilgili görevlendirilen heyet tarafından hazırlanan raporun sonucu açıklandı.

Yayınlanma: 07.07.2009 - 11:43
Abone Ol google-news

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. İrfan Şencan, Bursa İl Sağlık Müdürü İsmail Hakkı Çelik, Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nden Uzman Dr. Ahmet Yağmur Baş, Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalından Doç. Dr. Ahmet Soysal, Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden Prof. Dr. Uğur Dilmen'in katılımıyla, İnegöl Devlet Hastanesi'ndeki olaya ilişkin bilgilendirme amaçlı basın toplantısı düzenlendi.

Prof. Dr. Uğur Dilmen, heyet olarak İnegöl Devlet Hastanesi doğum servisinde yaptıkları incelemelerde, 1 Temmuz'da 10 doğum gerçekleştiğini ve bu bebeklerde herhangi bir sorun olmadığını tespit ettiklerini, 2 Temmuz'da ise 9 bebeğin dünyaya geldiğini, sezaryenle doğan 2 bebeğin emmeme ve morarma şikayetleriyle Dörtçelik Çocuk Hastanesi'ne sevk edildiğini belirlediklerini söyledi.

Dilmen, 3 Temmuz'da 3'ü sezaryenle olmak üzere 13 bebeğin doğduğunu, normal yolla doğan bebeklerden 9'unda morarma ve hareketlerinde azalma şikayetlerinin olduğunun anlaşıldığına değinerek, şöyle devam etti:
''İnegöl Devlet Hastanesi'nde 4-5 Temmuz'da doğan 10 bebekte, şu ana kadar tarif edilen şikayetlerle hastaneye başvuru bulunmamaktadır. Yani olayların 2 ve 3 Temmuz tarihlerinde doğan bebeklerde gerçekleştiğini tespit ettik. 2 ve 3 Temmuz'da 22 bebek doğmuş. Bunlardan 1'i vefat etmiş. 7 bebek Dörtçelik, 2 bebek İnegöl Devlet Hastanesinde izlenmekte. Diğer 11 bebekte ise herhangi bir şikayet ortaya çıkmamış.''

 

"İşlemler steriliteye uygun yapıldı"

Yapılan incelemelerde İnegöl Devlet Hastanesi Doğumhanesi'nde ''Septik'' ortamın olmadığı, işlemlerin steriliteye uygun yapıldığının belirlendiğini anlatan Dilmen, bugün itibarıyla hastanelerde yatan bebeklerin durumlarının iyi olduğunu, hastaların tümüne antibiyotik ve antiviral tedavi uygulandığını bildirdi.

Dilmen, hastalardan alınan kan ve omurilik sıvısının mikrobiyolojik incelemelerinde halen patojen bir bakteri üremesi tespit edilmediğini vurgulayarak, ''Viral incelemeler için bu numuneler, Refik Saydam Hıfsısıhha Merkezi Başkanlığına gönderilmiştir'' diye konuştu.

İnegöl Devlet Hastanesi'nin yeni doğan ünitesinde yatan bebekler ile sağlık çalışanları ve çevreden alınan örneklerde patojen olarak değerlendirilecek bir bakteri üremesi tespit edilmediğini anlatan Dilmen, hastanedeki enfeksiyon ve sterilizasyon işlemlerinin yeniden gözden geçirildiğini ve önerilerde bulunulduğunu kaydetti.

 

"Ziyaretçilerden kaynaklanabilecek bir viral salgın olduğu düşünülmektedir"

Prof. Dr. Dilmen, doğumhanede bulunan tüm malzeme ve ilaçların gözden geçirildiğini, gerek görülenlerden kültür için örneklerin alındığını belirterek, şöyle konuştu:
''İncelemelerde süresi geçmiş veya bozulma olan aşı, ilaç ve tek kullanımlık malzeme tespit edilmemiştir. Yenidoğan ünitesiyle ilgili bir sorun gözlenmemiştir. Personel muayeneleri yapılmış, hastalık bulgusu olan personel tespit edilmemiştir. Bilimsel heyetin sonuçta vardığı kanaat şu şekildedir; 2-3 Temmuz 2009 tarihinde doğan 22 bebeğin 11'inde emme bozukluğu ve morarma şikayeti bulunmaktadır. 1 bebek kaybedilmiş ve Cumhuriyet Savcılığı tarafından Adli Tıp Kurumuna yaptırılan otopside, doğumsal çok ağır bir kalp anomalisi tespit edilmiştir. Diğer hastalarda ise viral enfeksiyonu düşündürecek klinik ve laboratuvar bulgular mevcuttur. Bu durumun 2-3 Temmuz tarihlerinde doğum salonunda veya doğum servisinde çalışanlar, anneler veya ziyaretçilerden kaynaklanabilecek bir viral salgın olduğu düşünülmektedir. Bazen erişkinlerde klinik bulgu vermeyen viral enfeksiyonlar, yeni doğanlara bulaştığında, bu tür belirtilere neden olabilmektedir. Yeni vaka ortaya çıkmamış ve salgın sona ermiştir.''

Dilmen, incelemelerin ardından İnegöl Devlet Hastanesi doğum servisinde bugünden itibaren faaliyetlerin sürdürülmesinde herhangi bir sakıncanın bulunmadığına karar verildiğini, bu yönde hazırlanan raporun Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne sunulduğunu söyledi.

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. İrfan Şencan da kaybedilen bebeğin ölüm nedeninin doğumsal kalp hastalığı olduğunu, olayın ardından geçici olarak kapatılan ünitelerin, bugünden itibaren hizmete gireceğini belirtti.

Sağlık hizmetlerinde çalışanların 24 saat uyanık olması gerektiğini ifade eden Şencan, ''Bu olayı bir uyarı olarak kabul etmeye gerek yok, biz her zaman uyanık olmak zorundayız. Ama bu tür şeyler dikkatleri biraz daha yoğunlaştırıyor. Bunu da yok sayamayız'' dedi.

Şencan, soruşturmanın Bursa Sağlık Müdürlüğü'nce sürdürüleceğini sözlerine ekledi.

 

Olay

İnegöl Devlet Hastanesi Yeni Doğan Servisinden 4 Temmuz Cumartesi günü taburcu edilen bir bebek aynı gün akşam saatlerinde evinde rahatsızlanarak hayatını kaybetmişti.

Son 3 günde dünyaya gelen 10 bebekte de aynı rahatsızlıklar yaşanmasının ardından aileler hastaneye başvurmuştu.

Bebeklerden bazıları İnegöl Devlet Hastanesi, bazıları ise Bursa Dörtçelik Çocuk Hastalıkları Hastanesinde oluşturulan özel bir birimde, tedbir ve gözlem amaçlı müşahede altına alınmıştı.

Hastanede enfeksiyon kuşkusu nedeniyle doğumhane faaliyetlerine de geçici olarak ara verilmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler