Türk-İş: İstediğimizi alamadık

Hükümet ile sendikalar arasında süren toplu iş sözleşmesi görüşmeleri anlaşma ile sonuçlandı. Anlaşmaya göre, işçi ücretlerine yılın birinci altı ayında yüzde 3, ikinci altı ayında yüzde 5,5 zam yapılacak, düşük ücretler 60 TL artırılacak. Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, anlaşma sonrası yaptığı açıklamada, "istediğimizi alamadık ama anlaştık" dedi.

Yayınlanma: 07.07.2009 - 13:35
Abone Ol google-news

Hükümet ile Türk-İş, kamu işçilerine yılın ilk altı ayında yüzde 3, ikinci altı ayında yüzde 5,5 zam yapılması ve düşük ücretlilere 60 TL iyileştirme zammı yapılması konusunda anlaşmaya vardı. Bakan Yazıcı, küresel krizin Türkiye'ye yansımaları dikkate alındığında bütçenin imkanlarını zorladıklarını söyledi.

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, kamu toplu iş sözleşmesi görüşmeleri için Türk-İş Kamu Koordinasyon Kurulu üyeleriyle ile Başbakanlık Merkez Bina'da bir araya geldi. Görüşmenin ardından Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu'yla bir açıklama yapan Bakan Yazıcı, bütçenin tüm imkanlarının zorlanarak 2 yılı kapsayacak bir anlaşmaya varıldığını belirtti.

Çerçeve protokola göre 2009'un ilk 6 ayında yüzde 3, 2009'un ikinci 6 ayında yüzde 5,5 artış yapılacağını, 1100 TL'nin altındaki ücretlere 1100 TL'yi aşmamak kaydıyla 60 TL zam yapılacağını duyuran Bakan Yazıcı, 2010 yılında ise birinci yarıyıl için yüzde 2,5, ikinci yarıyıl için de yüzde 2,5 zam yapılacağını bildirdi. Enflasyon oranının belirtilen zam oranlarının üzerinde olması halinde aradaki fark oranı kadar ayrıca zam yapılacağını ifade eden Yazıcı, birikmiş olan ücretlerin gecikmeksizin ödeneceğini söyledi. Bakan Yazıcı, yetki ihtilafı nedeniyle toplu iş sözleşmesi görüşmelerine başlanamayan iş yerlerine de anlaşmaya varılan protokol hükümlerine göre uygulama yapılacağını belirterek "5620 sayılı kanun kapsamında daimi kadroya geçirilen işçilerden imtihana girip de kazananlardan kadro ve derecelerinde değişikliğe hak kazananlara atandıkları derecenin ücretlerinin verilmesi hususunda toplu iş sözleşmelerinde gerekli düzenlemeler yer alacaktır. Sosyal haklar kategorisinde bir değişiklik yapılmayacak, ancak sosyal haklara ilişkin ödemelerde belirttiğim yüzdelik oranlarına göre artış gerçekleştirilecektir" diye konuştu. Sözleşmeden 241 bin 153 kamu çalışanının faydalanacağını ifade eden Yazıcı, emeği geçen herkese teşekkür ederek sözleşmeyi imzaladı.

Hükümet ile sendikalar arasında süren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde işçi ücretlerine yılın birinci altı ayında yüzde 3, ikinci altı ayında yüzde 5,5 zam yapılması, düşük ücretlerin 60 TL artırılması konusunda anlaşmaya varıldı.

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ile Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, kamu toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde varılan anlaşmanın detaylarına  ilişkin olarak açıklama yaptı.

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, enflasyonun zam oranlarından yüksek olması durumunda fark ödemesi yapılacağını belirtti.

Türk iş Başkanı Mustafa Kumlu ise, "İstediğimiz orana tam olarak ulaşamadık ama bir noktada uzlaşmak gerekiyor. Biz hep görüşmeleri masada bitirmek için tüm gayreti göstereceğimizi ifade etmiştik" ifadesini kullandı.


"Bütçenin imkanlarını zorladık"

Bir soru üzerine, geçen yıl yapılan vergiye ilişkin düzenlemelerden dolayı işçi ücretlerindeki ortalama yüzde 6 kayıp konusunda yasal bir düzenleme yapılmayacağını ifade eden Bakan Yazıcı, şöyle konuştu: "Kayıp nereden baktığınıza bağlı. Ambara dışarıdan bakarsınız, bir de ambara içerden bakarsınız. Dolayısıyla arkadaşların bu şekilde değerlendirmeleri çok doğal. Dünyada mevcut küresel kriz ve bunun Türkiye'de yansımalarını dikkate aldığımızda biz bütçe imkanlarını çok zorlamak suretiyle, belki de bunun yansımaları belli kesimlere olacak, yatırımlara vesaireye olacak. Ama biz işçilerimizin sokağa dökülmesini, hak aramak çok doğrudur, bunu çok doğal karşılıyoruz. Ama bir taraftan çalışanlarımız hak ararken bunu bulunmuş bir fırsat gibi Türkiye'nin karışıklığına vesile yapmak isteyenler de var. Belki onlar şu anda üzülmüştür, varsın üzülsünler, onu da hep birlikte giderdik."

Türk-İş Genel Başkanı Kumlu ise sigorta primi kesintilerinden doğan kayıplarının toplu iş sözleşmesinin konusu olmadığını, bunun bir Hükümet meselesi olduğunu, bunu sonuna kadar takip edeceklerini söyledi. Bir gazetecinin "Taleplerimizi masada almak için her türlü çabayı ortaya koyacağız" sözlerini anımsatması üzerine Kumlu, sözleşmenin bir pazarlık konusu olduğunu ve kararı kamu işçilerinin yaklaşık yüzde 90'ını temsil eden Türk-İş yönetim kurulu ve kamu koordinasyonundan sorumlu genel başkanlarla birlikte aldıklarını söyledi.

 

Asgari ücretlilerden Türk-İş'e sitem

Asgari Ücretliler Derneği, Türk-İş'in, kamu kesiminde toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde uzlaşma sağlanamaması nedeniyle eylem başlattığını hatırlatarak, Türk-İş'in asgari ücret pazarlığında aynı hassasiyeti göstermediğini ifade etti. Asgari Ücretliler Derneği Genel Başkanı Kazım Çorap, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Türk-İş Aralık 2008 de ilk kez masadan kalkarak göstermelik bir tepki vermiş, zaten hükümette bu tepkiyi ciddiye almamıştır. Türk-İş'ten istediğimiz, ya bizi kendi öz üyeleriniz gibi temsil edin yada bizi kenedi halimize bırakın" dedi.
 

"Türk-İş ücretliyi kerhen temsil ediyor"

Çorap, Asgari ücretliler açlık sınırının çok altında yaşamaya her zaman mecbur bırakıldığını kaydederek, olduğunu ifade ederek, "Temennim odur ki bizi açlık sınırının çok altındaki bu maaşla yaşamaya mahkum edenler, bir gün kendileri de o maaşla yaşamaya mahkum olsunlar. Temsilcimiz Türk-İş oldukça, asgari ücretliler açlık sınırının çok altında yaşamaya her zaman mecburdur. Türk-İş asgari ücretliyi kerhen temsil ediyor" diye konuştu.


 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler