"Dağu Akdeniz'in saklı hazineleri"

İş Yatırım'ın Londra'da düzenlediği ''Doğu Akdeniz'in Saklı Hazineleri'' konulu toplantıda, İsrail ve Yunanistan ekonomilerinin son durumu hakkında bilgiler verildi.

Yayınlanma: 07.07.2009 - 18:47
Abone Ol google-news

İş Yatırım'ın Londra'da düzenlediği ''Doğu Akdeniz'in Saklı Hazineleri'' konulu toplantıda konuşan İsrail Ulusal Ekonomik Danışma Komitesi Başkanı Ori Yegev, 2008 yılı itibariyle İsrail'de kişi başına milli gelirin 28 bin dolar civarında olduğunu ve ülke olarak geçen 5 yılda yüksek bir büyümeyi gerçekleştirdiklerini ifade etti. Global kriz bağlamında dünyadaki pek çok ülkeye göre çok daha iyi durumda olduklarını da belirten Yegev, 2003 yılında yeni ekonomik programın açıklanmasından bu yana ülke olarak çok büyük yol katettiklerini anlattı.

İsrail'in son 10 yılda kaydettiği başarıların reformlar ve vergi oranlarının düşürülmesi sayesinde olduğunu da belirten Yegev, bu sayede İsrail'in küresel ekonomik krizi ekonomik olarak iyi bir durumda karşıladığını, bankacılık sektörünün güçlü olduğunu, toksik değer bulunmadığını, emlak balonu gibi bir sorunla karşı karşıya olmadıklarını ve ülke olarak güçlü bir makroekonomik performans gerçekleştirdiklerini kaydetti. İsrail ekonomisinin endişe verici alanlarını ise bütçe açığı, yüksek kamu borçları ve dünya ekonomisine bağımlılık olarak sıralayan Yegev, yine de ülkenin 2001 krizindeki durumuna göre çok daha iyi bir pozisyonda olduğunu söyledi.

İsrail'deki yapısal reformlar ve özelleştirmenin önemine de işaret eden Ori Yegev, ülke olarak şu anda geçmiştekinden çok daha iyi jeopolitik bir iklimde olduklarını, güçlü bir para politikası uygulayabildiklerini, rekabet gücünü arttırdıklarını ve böylece büyümede yeni ufuklara açılma beklentisine girebildiklerini belirtti. Toplantıda konuşan Yunanistan Başbakanlık Danışmanı Apostolis Philippopoulos da Yunan ekonomisinin küresel ekonomik krizden göreceli olarak az etkilendiğinin söylenebileceğini belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler