"Bu gidişle 13'üncü köprüde yetmeyecek"

Turkuaz Hareketi lideri Ali Müfit Gürtuna, ''İstanbul'a bu gidişle 3'üncü değil 13'üncü köprü de yetmeyecektir'' dedi.

Yayınlanma: 07.07.2009 - 20:35
Abone Ol google-news

Turkuaz Hareketi lideri Ali Müfit Gürtuna, yaptığı yazılı açıklamada, yetkililerin, İstanbul Boğazı'na yapılacak 3. köprünün güzergahı için Beykoz-Tarabya veya Beykoz-Sarıyer'in düşünüldüğünü ifade ettiklerini belirterek, İstanbul'un artan trafik yükünün azaltılması için öncelikle, yapılan çalışmaların güzergahının düzeltilmesi gerektiğini savundu.

Toplu raylı sistemlerin geliştirilmesi, Tuzla'dan Büyükçekmece'ye kadar kentin her yerine toplu taşımanın götürülmesi gerektiğini vurgulayan Gürtuna, ücret-bilet, zaman ve fiziki hatların entegrasyonunun önemine işaret etti.

Boğaz'da inşa edilecek üçüncü bir geçişin mutlak suretle raylı sisteme entegre edilecek bir tüp geçit olması ve araçların değil, insanların ulaşımının temel öncelik taşıması gerektiğini kaydeden Gürtuna, açıklamasında şu hususlara yer verdi: ''Sonuçta, Boğaz'dan 3. geçişin tüp tünel olmasına karar verildi ve yapımı devam ediyor. Çalışmalar artık tüp geçişle entegre sistemler üzerine yoğunlaşmalıdır. Şimdi geriye dönüp tekrar 3. köprü konusunun gündeme gelmesi, kuzey ormanlarına göz dikilmiş olmasıyla ilgili şüphelerimizi tetiklemektedir. Ulaşım master planı ışığında, öncelikle ve özellikle raylı sistem yatırımlarına öncelik verilmesi, ulaşım altyapısının tamamlanarak kara yolu kapasitesinin artırılması, deniz ulaşımının yaygınlaştırılarak payının artırılması, İstanbul için yegane hal çaresidir. Mevcut anlayış ve yaklaşımla; trafik dahil tüm altyapı sistemleri çökmeye başlamış, bunun sonucunda da 3'üncü köprüye ihtiyaç duyulmuştur. Bu anlayışla İstanbul'a 3'üncü değil, 13'üncü köprü de yetmeyecektir. 3'üncü köprü yaklaşımını kesinlikle doğru bulmuyoruz. Bu projeyle kuzeyde arazi spekülasyonu ve arazi rantı oluşturulmaktadır.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler