Darbecilerin çekilmesini bekliyor

Honduras'ta darbeyle ülkesinden çıkarılan Devlet Başkanı Manuel Zelaya gazetecilere yaptığı açıklamada, darbecilerin 24 saat içinde iktidardan çekilmelerini beklediğini söyledi. ABD ise, Honduras'a askeri yardım programlarını durdurduğunu belirtti.

Yayınlanma: 09.07.2009 - 06:16
Abone Ol google-news

Honduras'ta darbeyle ülkesinden çıkarılan Devlet Başkanı Manuel Zelaya, önümüzdeki 24 saat içinde darbecilerin iktidardan çekildiklerini açıklamalarını umduğunu söyledi.

Kosta Rika Devlet Başkanı Oscar Aries'in taraflar arasında arabulucu olmasının ardından bu ülkeye gelen Zelaya, gazetecilere yaptığı açıklamada, karşı tarafla görüşmesinde yalnızca görevine geri dönmesi konusunu ele alacağını bildirdi.

Zelaya, Kosta Rika'da müzakere için bulunmadığını vurgularken, geçen ay kendisini iktidardan uzaklaştıran darbenin dünya genelinde kınandığını hatırlattı.

Manuel Zelaya, darbeci hükümetin gün içinde iktidarı kendisine teslim ettiklerini açıklamalarını beklediğini, böyle bir olayın Latin Amerika'da demokrasi için çok onurlu bir şey olacağını ifade etti.

Darbenin ardından geçici devlet başkanlığına getirilen Roberto Micheletti de Kosta Rika görüşmelerinde devrik devlet başkanının iktidara dönmesi konusunu müzakere etmeyeceklerini, Zelaya'nın görevden uzaklaştırılmasının anayasayı savunma amaçlı olduğunu öne sürüyor.

Micheletti, Aries'in arabuluculuğunu ve San Jose'de karşı tarafla görüşmelerde bulunmayı kabul etmişti. Bu görüşmeye kendisinin mi geleceği yoksa bir temsilci mi göndereceği konusunda bilgi vermeyen Micheletti, yardımcılarıyla güvenlik konusunu görüştüğünü söylemişti.

 

ABD, askeri  yardımı askıya aldı

ABD, geçen ay darbeyle devlet başkanı ülkeden uzaklaştırılan Honduras'a askeri yardım programlarını durdurdu.

ABD'nin Tegucigalpa Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada, Washington yönetiminin Honduras'a 16,5 milyon dolarlık askeri yardım programlarını askıya aldığını duyurdu.
Açıklamada, ayrıca darbe nedeniyle bu ülkeye yapılan 180 milyon dolarlık yardımın da risk altında olduğu belirtildi.

Honduras'ta, Devlet Başkanı Manuel Zelaya, 28 Haziran'da askeri darbeyle devrilerek ülke dışına sürülmüş, darbe uluslararası kamuoyunun tepkisini çekmişti.

 

Nikaragua, Mıcheletti'nin uçapına java sahasını kapattı

Nikaragua, Honduras'ta Manuel Zelaya'nın devrilmesinden sonra devlet başkanı yapılan Roberto Micheletti'nin uçağına hava sahasını kapattı.

Honduras Sivil Havacılık İdaresi'nden yapılan açıklamada, devlet başkanının uçağı için Nikaragua'ya yapılan başvurunun reddedildiği belirtildi.

Albay Alfredo San Martin, başvurunun reddedilmesine ilişkin metinde, Nikaragualı yetkililerin, ''28 Haziran'da bu uçak hava sahamızı ihlal etmişti'' şeklinde gerekçe gösterdiğini açıkladı.

Bu uçak, o tarihte Kosta Rika'ya sınır dışı edilen devrik Devlet Başkanı Manuel Zelaya'yı taşıyordu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler