ÖSS sonuçları açıklandı

1 milyon 349 bin 423 öğrencinin nefeslerini tutarak beklediği, Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) ve Yabancı Dil Sınavı (YDS) sonuçları açıklandı. Barajı geçen 163 bin 640 öğrenci tercih yapma hakkı kazandı. Sınav genelinde kızlar daha başarılı olurken, dereceye girenlerden 3'ü kız, 14'ü ise erkek oldu.

Yayınlanma: 12.07.2009 - 07:08
Abone Ol google-news

 

SINAV SONUÇLARI İÇİN TIKLAYINIZ

Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) ve Yabancı Dil Sınavı (YDS) sonuçları açıklandı. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, düzenlediği basın toplantısıyla sınav sonuçlarını ilişkin bilgi verdi.

Yarımağan, 1 milyon 350 bin aday sınava başvurduğunu, bunlardan 1 milyon 324 bin adayın sınava girerken 26 bin adayın sınava girmediğini kaydetti. Yarımağan, adaylardan çeşitli nedenlerle 196'sının sınavının ise geçersiz sayıldığını belirtti.

ÖSS'ye giren 1 milyon 294 bin adayın puanının hesaplanırken, yaklaşık 30 bin adayın puanlarının hesaplanamadı. Yarımağan, bu adaylar arasında 223 tanesinde ise kopya olayı tespit edildiğini belirtti.

Yarımağan'ın sınava ilişkin verdiği bilgilere göre, sınavı geçerli sayılan adaylardan 1 milyon 229 bin 800'ü (yüzde 92.89) tercih yapma hakkı kazanırken, 94 bin 201 (yüzde 7.11) aday, tercik hakkı elde edemedi. Sınavda, puan türlerinin en az birinden 165 ve daha fazla puan alan aday sayısı ise 1 milyon 87 bin 409 (yüzde 82.13) oldu.

ÖSS başvurularıyla birlikte sınavsız geçiş yapmak için başvuruda bulunan mesleki ve teknik ortaöğretim mezunlarından 101 bin 228 aday da alanlarının devamı niteliğindeki ön lisans programlarına yerleşmek için tercih yapabilecek.

Yabancı dilde ise sınava giren aday sayısı 27 bin iken, 5 bin 400 aday sınava girmedi. 1 kişinin sınavı geçersiz sayılırken, 24 bin 719 adayın puanı hesaplandı.

Sınavdaki testlerin ortalama ve sapmalarına gelince, ÖSS'de geçen yıla göre Türkçe testinin başarısının 4 puan düştü. Ham puanların dağılımına bakıldığında, tüm sorulara doğru cevap veren, Türkçede bin 281, Sosyal Bilimlerde 133, Matematikte 8 bin 655, Fen Bilimlerinde 140 aday oldu. Yarımağan, testlerin ortalama başarılarına göre matematik testi bu yıl daha kolay olduğu yorumunu yaparak, "Öğrencilere en zor gelen testin Sosyal Bilimler testi olmuş" dedi.
 

Adayların yüzde 60'ı Fen'i yapamamış

Yarımağan, 0,5 ham puana ulaşamayan aday sayısının Fen Bilimleri testinde 704 bin olduğunu söyleyerek, adayların yaklaşık yüzde 60'ının Fen Bilimleri testine cevap vermediğini kaydetti. Bu oran Matematik testinde 251 bin, Sosyal Bilimlerde 76 bin, Türkçe testinde de 20 bin oldu. Yarımağan, 2. testlerde tüm sorulara doğru cevap veren sayısının daha az olduğunu söyledi. Yabancı Dil testinde, İngilizcede 11 aday, Almancada 38 aday tüm sorulara doğru cevap verdi. Fransızcada tüm sorulara doğru cevap veren aday sayısı olmadı.
 

Barajı geçen azaldı, kızlar daha başarılı

Yarımağan, bu sene baraj seviyelerine karşılık gelen başarı düzeylerinin 5 puan düşürülmesine rağmen barajı geçenlerin geçen yıla göre daha az olduğunu belirtti. Barajın 165 olduğunu hatırlatan Yarımağan, baraja ulaşan toplam aday sayısının 713 bin kişi olduğunu kaydetti. Yarımağan, 163 bin 640 adayın tüm programları tercih etme hakkını kazandığını belirtti. Yarımağan, 145 barajını geçme yönünden kızlarda başarı oranının yüzde 95, erkeklerde yüzde 91 olduğunu söylerken, 165 barajını geçme oranlarının ise kızlarda yaklaşık yüzde 86, erkeklerde yüzde 79 olduğunu söyledi. 

 

İllere göre başarı sıralaması

SAY 1'de en başarılı 3 il;

Karaman, Kayseri Denizli

E.A. 'da en başarılı 3 il;  

Aydın, Karaman,  Kayseri

SÖZ 1'de  en başarılı 3 il;

Niğde, Aydın, Nevşehir

En başarısız iller; Hakkari, Şırnak, Ağrı

 
İşte dereceye girenler

ÖSS Sözel-1

Birinci: Kayseri Özel Hisarcıklıoğlu Fen Lisesi'nden Mustafa Öztürk

İkinciler: İstanbul Atatürk Fen Lisesi'nden Ali Can Göksel, Kayseri Fen
Lisesi'nden Semih Ucarı, Özel Amerikan Robert Lisesi'nden Berkay Dertsiz
 

ÖSS Sözel-2

Birinci: İstanbul Özel Çağ Fatih Fen Lisesi'nden Serhat Güzel

İkinci: Bursa Özel Nilüfer Lisesi'nden İlyas Avcı

Üçüncü: Özel Amerikan Robert Lisesi'nden Cihat İmamoğlu
 

ÖSS Sayısal 1

Birinci: Aydın Fen Lisesi'nden Gülşen Yücel

İkinci: Kayseri Özel Hisarcıklıoğlu Lisesi'nden Mustafa Öztürk

Üçüncü: Adana Fen Lisesi'nden Ali Gökçe
 

ÖSS Sayısal-2

Birinci: Özel Fatih Fen Lisesi'nden Çağatay Ermiş

İkinciler: Özel Devran Lisesi'nden Ömer Yakar, Özel Antalya Fen Lisesi'nden Anıl Akyel
 

ÖSS Eşit Ağırlık-1

Birinci: Kayseri Özel Hisarcıklıoğlu Fen Lisesi'nden Mustafa Öztürk

İkinciler: İstanbul Atatürk Fen Lisesi'nden Ali Can Göksel, Kayseri Fen
Lisesi'nden Semih Ucarı, Özel Amerikan Robert Lisesi'nden Berkay Dertsiz
 

ÖSS Eşit Ağırlık-2

Birinci:
İstanbul Çapa Anadolu Öğretmen Lisesi'nden Mücahit Erdoğan

İkinci: Adana Özel Burç Özgören Anadolu Lisesi'nden Mustafa Lütfi Eker

Üçüncü: İzmir Atatürk Anadolu Lisesi'nden Cemre Polat

 

ÖSS Dil

İngilizce birinci: Özel Amerikan Robert Lisesi'nden Berkay Dertsiz

Almanca birinci: Özel Alman Lisesi'nden Mertcan İpek

Fransızca birinci: İstanbul Galatasaray Lisesi'nden Muazzez Çiğdem Oba


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler