"Görüşmeler hızlı bir biçimde neticelendirilsin"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, çalışma ziyareti için Ankara'ya gelen KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile biraraya geldi. Liderler, 2 saat süren görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenlediler. Gül, görüşmelerin hızlı bir biçimde neticelendirilmesini ve sene sonunda referandumla halk oyuna sunulmasını istediğini söyledi.

Yayınlanma: 13.07.2009 - 08:46
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, yaklaşık 2 saat süren baş başa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından Çankaya Köşkü'nde ortak basın açıklaması yaptı.

Gül, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve beraberindeki heyeti Türkiye'de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek konuşmasına başladı.

Kıbrıs meselesi ve Kıbrıs Türkünün geleceğinin Türkiye'yi yakından ilgilendirdiğini anlatan Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin daima Kıbrıslı kardeşlerinin mutluluğu, huzuru, hayatlarının refah içinde sürdürmesini büyük önem verdiğini vurguladı.

Gül, Kıbrıs Türklerinin, Türkiye'yi ''anavatan'', Türkiye'nin de onları ''yavru vatan'' olarak gördüğüne dikkati çekti.

Ada'da 2004 yılında gerçekleştirilen ve Rumların oylarıyla reddedilen referandumun ardından kapsamlı çözüme ulaşılamadığını ve adada problemin sürdüğünü anımsatan Gül, 3 Eylül 2008'de kapsamlı müzakerelerin yeniden başladığını, süreçte Talat'ın önemli rolü olduğunu söyledi.

Türkiye'nin müzakerelerin yeniden başlamasından memnuniyet duyduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, şöyle devam etti:
''Samimi kanaatimiz şudur ki, bu müzakerelerin sonucunda liderlerin bir neticeye varmaları ve kapsamlı bir çözümün ortaya çıkması ve bu kapsamlı çözüm çerçevesi içerisinde de bu sene sonunda bir referandumun yapılmasıdır. Türkiye daima çözümden yanadır. Türkiye daima problemlerin süratli bir şekilde çözümünü desteklemektedir. Bunun için de yapılan çalışmaları, müzakereleri başından beri desteklemiştir. Bundan sonra da desteklemeye devam edecektir.''

Baş başa ve heyetlerarası görüşmelerde Talat'ın kendilerine müzakere süreciyle ilgili bilgi verdiğini, değerlendirmelerde bulunduklarını söyleyen Gül, görüşmelerin çok faydalı ve olumlu geçtiğini anlattı.

Türkiye'nin BM Genel Sekreteri'nin ''iyi niyet misyonu'' çerçevesinde devam eden kapsamlı müzakereleri yerleşik parametreler üzerine oturtulmasını desteklediğini vurgulayan Gül, Türkiye'nin bu konuda kendisini açıkça ifade ettiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Gül, ''(Bu parametreler nelerdir) derseniz, bunların başında gerçek anlamda bir, iki kesimlilik olduğunu eşit yetki paylaşımı esası üzerine oluşması gerektiğini ve yeni bir ortaklık şeklinde ortaya çıkması gerektiğini ileri sürmekteyiz. Kapsamlı bir çözüme ulaşılırsa bu çözümün onuncu protokolün yerini alacak yeni protokollerle AB'nin birincil hukuku haline gelmesinin Türkiye arzu etmektedir'' diye konuştu.

 

Garanti ve İttifak anlaşamaları

Garanti ve İttifak anlaşmalarının, Türkiye, Yunanistan ve İngiltere'yi ilgilendirdiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, bu uluslararası anlaşmaların devamına Türkiye'nin önem verdiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Gül, çözüm ortaya çıkarılırken Doğu Akdeniz'de Türk-Yunan dengesinin gözetilmesinin, bu bölgede huzur, barış ve ilişkilerin karşılıklı saygı çerçevesi içerisinde devam etmesine ortam hazırlayacak bir çözümün ortaya çıkmasının önemine değindi.

Gül, ''Bizim nihai hedefimiz, adada kapsamlı bir çözüm çerçevesi içinde kalıcı barışın gelmesi ve neticede Türkiye, Yunanistan, bütün Ada, hep beraber AB içinde ayrı bir iş birliği alanı oluşturulmasıdır. Bunun için görüşmelerin hızlı bir şekilde neticelenmesini arzu ediyoruz ve mümkünse bunun sene sonunda referandumla halk oyuna sunulmasını istiyoruz'' diye konuştu.

Kritik süreçlerde KKTC ile Türkiye'nin her zaman bir araya geldiğini ve istişarede bulunduğunu vurgulayan Gül, bu görüşmelerin her zaman faydalı ve değerli olduğunu söyledi.

Bir gazetecinin, ''müzakere sürecinde yıl sonuna kadar anlaşmaya varılması yönünde ümit taşınmasına neden olacak garantörlük ve ittifak anlaşmaları konusunda olumlu gelişmeler olup olmadığı'' sorusuna Cumhurbaşkanı Gül, şu yanıtı verdi:
''Benim söylediklerim gayet açıktır. Arzumuz, görmek istediğimiz şey, görüşerek, müzakere ederek kapsamlı bir çözüm anlaşması çıkarsa ve bu da yıl sonunda referanduma tabi tutulursa memnun olacağımızı söyledim. Ayrıca bazı parametreleri de saydım. Garanti ve ittifak konuları Kıbrıs Türklerinin ve Rumlarının meselesi değil, Türkiye, Yunanistan ve İngiltere'nin meselesidir.''

 

Talat'ın açıklamaları

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, hedeflerinin Kıbrıs meselesini yıl sonuna kadar çözüme kavuşturmak olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün daveti üzerine çalışma ziyaretinde bulunmak amacıyla Ankara'ya gelen Talat, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, hedeflerinin yıl sonuna kadar Kıbrıs sorununun çözüme kavuşması olduğunu belirterek şöyle devam etti:
"Ancak bunun iyi anlaşılması lazım. Sonuçta anlaşmaya varabilmek için Kıbrıs Rum tarafının da bizimle işbirliği yapması lazım. Eğer işbirliği yapmaz ve AB'yi de kullanarak bizi ve Türkiye'yi baskı altına almak gibi ham hayaller peşinde koşarsa ve bu nedenle süreci geciktirirse bunun sorumlusu biz olmayacağız. Biz, samimiyetle ve yapıcılıkla yıl sonuna kadar Kıbrıs sorunun çözülebileceğine inanıyoruz."

Cumhurbaşkanı Gül ile yararlı görüşmeler yaptıklarını ve Kıbrıs sorununda gelinen aşamayı görüştüklerini kaydeden Talat, sorunun çözümüne yönelik 3 Eylül 2008'den bu yana yapılan müzakerelerde ilerlemeler kaydedildiğini ifade etti.

Talat, "Müzakerelerde zor konular, takıldığımız yerler var, ancak ilerleme kaydettiğimizi düşünüyorum" diye konuştu.

Kıbrıs Türk tarafı olarak Türkiye'nin desteğini bildiklerini, bugün de Cumhurbaşkanı Gül ile görüş birliği içinde bulunmalarının yeni bir konu olmadığını söyleyen Talat, bu toplantıyla görüş birliğinin bir kez daha teyit edildiğini bildirdi.

KKTC'nin sadece Türkiye tarafından tanındığını hatırlatan Talat, her alanda Türkiye'nin desteğine ihtiyaç duyduklarını belirterek, "Müzakere çerçevesinde Türkiye'nin desteği olmazsa olmazdır. Eğer Türkiye'nin desteği olmazsa biz uluslararası toplum karşısında yalnız kalırdık, müzakere gücümüz zayıf kalırdı. Temel haklarımız da erozyona uğrardı. Türkiye'nin desteğine büyük önem veriyoruz ve Türkiye'nin desteğini her aşamada görmek istiyoruz ve görüyoruz. Bugünkü toplantımızda da farklı düşünmediğimizi görmüş olduk" diye konuştu.

Talat, bugüne kadar müzakerelerde 6 temel başlıktan 3'ünün altında 30 ortak kağıt hazırladıklarını, bunların büyük bir emek ürünü olduğunu ve bu kağıtlarda yer alan farklılıkları gelecek dönemde azaltmanın mümkün olduğunu anlattı.

Ağustos ayının ilk haftasına kadar yapılacak müzakerelerin daha sonra Eylü'lde devam edeceğini belirten Talat şunları söyledi:
"Müzakerelerin ne zaman sonuçlanacağı ortak bir kanaat haline dönüşmemiştir. Ama hedef yıl sonuna kadar kapsamlı çözümü tamamlamaktır. Tabii ki kapsamlı çözüm, halklarımızın oyuna sunulacak ve Kıbrıs Türk ve Rum halklarının kabulüyle yürürlüğe girecektir. İstekli olursak bunu başarabileceğimizi ümit ediyorum."

Talat, bir gazetecinin, "UBP hükümetiyle arasında bir sorun olduğu ve bu yüzden KKTC Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün'ün Türkiye ziyaretine katılmadığı" yönündeki iddialarla ilgili sorusuna şu karşılığı verdi:
"Hayır, bir sorun yaşanmadı, bana intikal etmiş bir sorun yok. Herhangi bir tartışma söz konusu değil. Sayın Dışişleri Bakanının ekibimde olmaması, ancak kendisi tarafından izah edilebilir. Benim bildiğim kadarıyla mecliste bir işi vardı, bir yasa işi..."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler