"Rusya, Nabucco'ya gaz verebilir"

ABD Yönetimi'nin Avrasya Enerji Kaynakları Özel Temsilcisi Richard Morningstar, Nabucco'dan Türkiye'ye ne kadar gaz sağlanacağına ilişkin müzakerelerin olması gerektiğini belirtti. Morningstar, Rusya'nın projeye katılımıyla ilgili "Rusya, Nabucco'ya gaz verebilir" dedi.

Yayınlanma: 13.07.2009 - 08:58
Abone Ol google-news

Nabucco Zirvesi'ne de katılan ABD Yönetimi'nin Avrasya Enerji Kaynakları Özel Temsilcisi Richard Morningstar ve ABD Kongresi'nin ağır toplarından ve Nabucco projesinin büyük destekçisi Senatör Richard Lugar Nabucco Zirvesi'nin yapıldığı Rixos Otelinde uluslarası haber ajansları ve bir grup medya kuruluşu ile bir araya gelerek Nabucco projesini değerlendirdi. Senatör Lugar, "Bu, beş ülke ve 6 şirket için bir kutlama günü" dedi ve projenin Avrupa için taşıdığı öneme vurgu yaptı. "Proje, dostlarımızı güçlendirecek" de diyen Lugar, Richard Morningstar ise, "Bu çok önemli bir gelişme ve Türkiye'nin bölge lider olmayı sürdürdüğünün örneğidir" derken "Bu anlaşma, projeye ivme kazandıracak ve destekçilerin arasında güven yaratacak" ifadesini de kullandı.

Buna karşın proje konusunda daha çok çalışma yapılması gerektiğini vurgulayan Morningstar, projenin karşışındaki en büyük meydan okumaları finansman ve gaz kaynakları olarak sıraladı. Morningstar,Türkiye ile Azerbaycan arasında bir gaz anlaşması yapılmasını dört gözle beklediklerini de ifade etti.

 

"Türkiye'nin gaz ihtiyaçları var"

Richard Morningstar. Türkiye'nin boruhattından geçeçek gazda yüzde 15'lik pay alma talebinin de sorulması üzerine Nabucco'daki gazın iki yön akayacağı için Türkiye'ye dönebileceğine dikkat çekti. Türkiye'nin de, kendi gaz ihtiyaçlarının bulunduğunu söyleyen Morningstar, Türkiye'ye ne kadar gaz satılacağına ilişkin müzakerelerin olması gerektiğini belirterek "Bu meseleler, çözümlenmeli" dedi. Morningstar, Türkiye ile Azerbaycan bu konu üzerinde çalıştığını da sözlerine ekledi.

 

"İran katılımcı olmamalı"

İran'ın Nabucco'ya gaz sağlaması olasılığına ilişkin bir soruyu yanıtlayan Morninstar "İran ile ilgili politikamız çok açıktır. İran'ın katılması gereğine inanmıyoruz" dedi. İran'ın nükleer programı konusunda olumlu bir yanıt almadıklarını söyleyen Morningstar, Tahran'ın tutumunu değiştirmesi ve ilişkiler normalleşmesi halinde İran ile enerji alanında işbirliğinin yapılabileceğini kaydetti.

 

"Rusya, Nabucco'ya gaz verebilir"

Richard Morningstar, diğer bir soru üzerine Rusya'nın, Nabucco projesine gaz sağlamak konusunda teklif verebileceğini ifade ederken "Rusya'nın bir partnör olarak katkı bulunmasını istiyoruz" dedi. Lugar, da Rusya'nın projeye rebaket koşullarında, bir iş ortağı olarak gaz sağlayabileceğini de söyledi. Amerikan yetkilileri, Nabucco tarafından taşınacağı gazın yarısının, rekabet konuşullarında çeşitli kaynaklardan sağlananması öngörüldüğünü ifade ettiler.

 

"Türkmenistan destekliyor"

Bu arada, Senatör Lugar, Türkmenistan'ın Zirveye katılmadığına dikkat çekilmesi üzerine Türkiye'ye gelmeden Türkmenistan'da temaslarda bulunduğunu belirterek Türkmenistan Cumhurbaşkanının hem kamuoyu önünde hem de kendisi ile yaptığı görüşmede Nabucco Projesine çok desteklediğini söylediğini aktardı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler