Öğretmenler için tatil bir rüya

Eğitimciler Birliği Sendikası'nın (Eğitim-Bir-Sen) yaptığı araştırma öğretmenlerin çektiği maddi zorlukları bir kez daha gözler önüne serdi. Araştırmaya göre, öğretmenlerin çoğunluğu tatil için para ayıramıyor.

Yayınlanma: 13.07.2009 - 12:51
Abone Ol google-news

Eğitimciler Birliği Sendikası'ndan (Eğitim-Bir-Sen) yapılan açıklamaya göre, sendikanın Stratejik Araştırmalar Merkezi (EBSAM), 12 ilden 599 öğretmenle yüz yüze görüşerek ''Öğretmenlerin Tatil Alışkanlıkları Araştırması'' konulu anket çalışması yaptı.

Anket sonuçlarından, öğretmenlerin yüzde 32.6'sının tatil için para ayıramadığı ortaya çıktı. Buna göre, öğretmenlerin yüzde 40.1'i tatile kısmen para ayırıyor, tatile bütçe sağlayıp çıkabilenler ise yüzde 27.4. Bunun yanında, tatil için para ayıramayan erkek öğretmenlerin oranı 39.5, kadın öğretmen oranı ise 24.5.

Ankette, yılda birkaç kez tatil yaptığını belirten öğretmen oranı yüzde 10.1, ''Her yıl tatil yapıyorum'' diyenlerin oranı 37, ''2-3 yılda bir tatil yapıyorum'' diyenlerin oranı 17.9, ''Çok nadir tatil yapıyorum'' diyenlerin oranı ise 23.6 oldu. Tatil alışkanlığı olmayan öğretmenlerin oranı ise 11.4.

Ankete göre, öğretmenlerin yarısından fazlası bir hafta veya daha az süre tatil yapıyor. Tatil alışkanlığı olan öğretmenler, daha çok kendi memleketi, Akdeniz veya Ege'ye gidiyor.

Cinsiyete bakıldığında erkek öğretmenler genelde memlekette, kadın öğretmenler Akdeniz ve Ege'de tatilini geçiriyor.

Tatil yörelerinde öğretmenlerin yüzde 36'sı genelde tanıdıklarının yanında kalmayı tercih ediyor, yüzde 18'i pansiyonda, yüzde 17'si 4-5 yıldızlı otellerde kalıyor.

Araştırmaya katılanların yüzde 53.2'si öğretmenlere yönelik indirimli tatil paketlerinin ya da tur organizasyonlarının olmasını istiyor.

 

"Tatile para ayıramıyorlar"

Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Halil Etyemez de yaptığı yazılı açıklamada, öğretmenlerin yaz aylarında tatil için para ayıramadıklarının gözlendiğini belirtti.

Öğretmenlere tatil için ek ücret verilmesi yönünde yasal düzenleme yapılması gerektiğini ifade eden Etyemez, ''Bu tatil için ek ücretin bütün öğretmenlere verilememesi durumunda, eşi çalışmayan ile çocuk sayısı fazla olan öğretmenlere öncelik tanınması sağlanmalıdır. Öğretmenevlerinde sadece öğretmenlerin kalması ve ücretlerinin ise benzer kurumların sosyal tesislerinde kurum çalışanlarından alınan ücretlerle aynı oranda olması sağlanmalıdır'' açıklamasında bulundu.

Etyemez, yoğun tempoda çalışan öğretmenlerin yazın dinlenmeleri için gelirlerine uygun indirimli tatil paketleri hazırlanması ve ''Gönül Köprüsü'' gibi projelerin öğretmenler için de hayata geçirilmesi gerektiğini kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler