"Garantilere gerek kalmadığını görmek istiyoruz"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün davetiyle Türkiye'ye gelen KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, yavru vatana dönüş sonrası açıklamalarda bulundu. Kıbrıs Rum Kesimi lideri Dimitris Hristofyas'ın açıklamalrına yanıt veren Talat, ''Garantilere gerek kalmadığını görmek istiyoruz. Bunu biz görmedik'' dedi.

Yayınlanma: 14.07.2009 - 13:39
Abone Ol google-news

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, güvendikleri ve güvenecekleri tek garanti sisteminin, halen mevcut olan garanti sistemi olduğunu vurgulayarak, Avrupa Birliği'nin (AB) böyle bir garanti verme kapasitesinin olmadığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün daveti üzerine, çalışma ziyareti için dün, Cumhurbaşkanlığına ait özel ATA uçağıyla Ankara'ya giden ve temaslarını tamamlamasının ardından Adaya dönen Talat, Ankara temaslarının çok verimli ve yararlı geçtiğini belirtti.

ATA uçağıyla Ankara'dan dönen Cumhurbaşkanı Talat'ı, Ercan Havaalanında KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Şakir Fakılı ve Maliye Bakanı Ersin Tatar karşıladı.

Havaalanında temaslarına ilişkin bilgi veren Talat, dün Cumhurbaşkanı Gül, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen bağış ile hem Kıbrıs konusunda, hem de iki ülkeyi ilgilendiren konularda görüş alışverişinde bulunduklarını belirterek, müzakerelerde gelinen aşamanın gözden geçirildiğini ve bundan sonra yapılması gerekenleri değerledirdiklerini, AB ile ilişkilerin de ele alındığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül ile ortak açıklamalarında, çözümün gereğini, Türkiye'nin müzakere sürecini ve Kıbrıs'ta bir çözümü tam olarak desteklediğini, bu yıl içinde bir çözümü hedeflediklerini ifade ettiklerini aktaran Talat, ''Bu amaçla yapılması gereken işbirliklerini de Sayın Dışişleri Bakanı ve heyetiyle değerledirme fırsatı bulduk'' dedi.

Bugün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüğünü hatırlatan Talat, ''Sayın Erdoğan ile yaptığımız görüşmede, Kıbrıs sorunu dahil karşı karşıya bulunduğumuz çeşitli konuları değerlendirdik. Bundan sonra da bu şekildeki temaslarımızın devam etmesi konusunda görüş birliğine, her zamanki gibi ulaştık'' diye konuştu.

 

Müzakereler

Ankara ziyaretinin genel hatlarıyla çok verimli olduğunu düşündüğünü ifade eden Talat, istişarelerin sürekli olarak devam edeceğini kaydetti.

''Kıbrıs konusunda yıl sonuna doğru sürecin hızlanması ve Rum tarafı da işbirliği yaparsa yıl sonuna Kıbrıs sorununun müzakerelerini tamamlayarak bir sonuca varmayı hedefliyoruz'' diyen Cumhurbaşkanı Talat, yıl sonu veya 2010 yılı başında da referandum yapılmasını öngördüklerini belirtti.

Talat, şöyle devam etti:
''Eğer bunu başarabilirsek Kıbrıs sorununu çözmüş olacağız, bunun için daha yoğun çalışacağız. Belki bu temaslarımız daha sık olacak bundan sonra, çünkü hızlandıkça Türkiye'nin yardımına daha fazla ihtiyacımız olacak. Türkiye her zaman olduğu gibi, bizi tanıyan, bize destek veren tek ülke olarak, her türlü olanağını bizim için seferber etmeye hazır olduğunu her düzeyde ifade etmiştir. Tüm yetkililer Kıbrıs Türk halkına en içten sevgi ve selamlarını iletmişlerdir.''

 

"Konu kapanmıştır"

Cumhurbaşkanı Talat, Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün'ün Ankara ziyaretine katılmamasının, temaslarında gündeme gelip gelmediğine ilişkin bir soru üzerine, ''Bu konu kapanmıştır diye düşünüyorum. Daha önce bu konuyla ilgili söyleyeceğimi söyledim. Hayır, Ankara'da bu konu gündem değildi tabii'' diye konuştu.

 

Gül ve Erdoğan'ı KKTC'ye davet etti

Başka bir soru üzerine, Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan'ı 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı kutlamalarına katılmak üzere KKTC'ye davet ettiğini açıklayan Talat, ''İkisini de davet ettim ama ne yazık ki ikisi de müsait olamayacaklarını ifade ettiler'' dedi.

Törenler için, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in KKTC'ye geleceğini belirten Talat, Türkiye'nin kurumları ile bu önemli gününde Kıbrıs Türkünün yanında olacağını kaydetti.

 

Hristofya'a yanıt

Cumhurbaşkanı Talat, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın, ''Kıbrıs sorununun çözümü durumunda Kıbrıs'ın garantilere ihtiyacı olmayacağı'' yönündeki sözleriyle ilgili düşüncesinin sorulması üzerine de ''Garantilere gerek kalmadığını görmek istiyoruz. Bunu biz görmedik'' dedi.

''Hepimiz biliyoruz, 1963'te 1974'te eğer garantiler olmasaydı Kıbrıs Türkü bu noktada olmazdı'' diyen Talat, şöyle devam etti:
''O nedenle garantilere ihtiyaç olmadığını görmemiz lazım, bunun ispat edilmesi lazım. İspat edilirse o zaman onu konuşuruz. Ancak '
AB içinde bir Kıbrıs'ın garantilere ihtiyacı olmadığını' söylemesi Rum tarafının, bizim açımızdan herhangi bir önem taşımaz. Çünkü biz biliyoruz ve görüyoruz ki AB'nin böyle bir garanti verme kapasitesi yoktur. Bizim güvendiğimiz, güveneceğimiz tek garanti sistemi, halen mevcut olan garanti sistemidir. Bu garanti sisteminin çalıştığı, zor da olsa çalıştığı görülmüştür. Hatta geç çalışmıştır, bunu herkes biliyor, 1963'ten 1974'e kadar çalışamamıştır, çalışmamıştır ve Kıbrıslı Türkler büyük acılar çekmiştir. O nedenle Kıbrıs Türk halkının, çok büyük bir destek verdiği, istediği, arzuladığı garanti sistemi bizim için hayati öneme haizdir.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler